Русия пак иска официална информация за инцидента в СолсбъриБританската полиция

...
Русия пак иска официална информация за инцидента в СолсбъриБританската полиция
Коментари Харесай

Нов заподозрян по случая „Скрипал“

Русия отново желае публична информация за случая в Солсбъри


Британската полиция е идентифицирала трети съветски сътрудник на военното разузнаване ГРУ, за който се счита, че е направил разследваща задача преди отравянето на някогашния двоен сътрудник Сергей Скрипал и щерка му Юлия на 4 март т.г., заяви в. “Дейли Телеграф ”.

Преди това Лондон упрекна двама руснаци – Руслан Боширов и Александър Петров, в осъществяване на офанзивата с нервопаралитичното вещество “Новичок ”. Двамата изрично отхвърлят да работят за съветските служби, а в четвъртък проверяващи английски публицисти оповестиха, че Боширов в действителност е Анатолий Чепига – награждаван полковник от ГРУ, взел участие във военни дейности в Чечня, а евентуално и в Крим, и в Източна Украйна.

Името на новия обвинен по случая “Скрипал ”, който нажежи връзките сред Русия и Запада, не се огласява. Разследващият уебсайт “Белингкет ”, който написа за хипотетичната същинска идентичност на Боширов, идните дни пък ще разгласява и разкрития за Александър Петров. “Уверени сме, че до седмица или две ще идентифицираме и втория обвинен ”, сподели представител на уеб страницата.

По-рано английски медии съобщаваха за двама помощници на двамата руснаци – трети сътрудник и здравно лице с прозвището “Д-р Новичок ”, който се грижел отровителите да не пострадат от смъртоносното вещество.

Русия изрично отхвърля да стои зад случая в Солсбъри, а през днешния ден представителят на Кремъл Дмитрий Песков съобщи, че Москва се нуждае от публични данни от английските управляващи, вместо да си вади изводи от непотвърдени медийни известия. В коментар за сходството в лицата на фотосите на Чепига и Боширов Песков напомни, че и през днешния ден на Червения площад се разхождат десетки двойници на Сталин и Ленин. “И всички наподобяват на оригинала ”, означи той, като добави, че няма информация президентът Владимир Путин да е награждавал с орден някого с семейството Чепига.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР