Русия отказваше всякаква размяна на затворници с Украйна, без Киев

...
Русия отказваше всякаква размяна на затворници с Украйна, без Киев
Коментари Харесай

Киев: Мосва обвързваше размяната на затворници с предадаване на сепаратистки командир

Русия отхвърляше всякаква замяна на пандизчии с Украйна, без Киев да й съобщи някогашния боен пълководец на проруските сепаратисти Володимир Цемах, чието име бе споменавано във връзка със свалянето с съветска ракета на малайзийския пътнически аероплан над Източна Украйна. Това съобщи през днешния ден почитан украински представител, съобщи Франс прес, представена от Българска телеграфна агенция.

Отговарял преди време за противовъздушната защита на сепаратистите и арестуван от Киев през юни, 58-годишният Володимир Цемах бе предаден през днешния ден на Москва в границите на историческа замяна на пандизчии, разкритикувана незабавно от Холандия.

" Отсъствието на Цемах в листата с лицата за замяна автоматизирано би довело до прекъсване на договарянията с Русия ", съобщи шефът на украинската работа за сигурност Иван Баканов пред организация Интерфакс-Украйна малко след размяната на общо 70 души сред Киев и Москва.

Според него това " условие на Москва " е " ново доказателство за това, че Русия е забъркана в злополуката с МН17 ". Русия изрично отхвърля да е забъркана по какъвто и да било метод в нещастието, лишила живота на 298 души, в това число 196 холандци.

Холандия незабавно съобщи, че " съжалява " за решението на Киев. Холандското държавно управление организира с Украйна съвещания " нееднократно и на най-високо ниво " с оглед Цемах да не бъде сменен, уточни през днешния ден холандският външен министър Стеф Блок.

" Бихме желали той да е разполагаем за следствието ", съобщи пред Агенция Франс Прес Брехтие ван де Моосдейк, говорителка на екипа, проверяващ злополуката с МН17, след освобождението на Цемах под гаранция в четвъртък.

Преди да бъде сменен, Цемах най-сетне бе разпитан от холандските следователи, заяви за Агенция Франс Прес осведомен източник.

" Той бе разпитан " преди размяната, съобщи през днешния ден президентът Володимир Зеленски, представен от украинска организация, без да посочи от кого. " Направихме всичко, каквото желаеха от нас. Сложни бяха нещата. Страхувах се размяната да не се провали поради това ", сподели той.

Запитана от Агенция Франс Прес за този диалог, Ван де Моосдейк отхвърли да разяснява.

Досега Цемах бе обвиняем в Киев за " участие в терористична организация ", както назовават в Украйна военните действия на сепаратистите.

Боингът на самолетна компания Малейжа еърлайнс, който изпълняваше полет от Амстердам до Куала Лумпур, беше свален на 17 юлиз 2014 година над зоната на спора с проруските сепаратисти в Източна Украйна. Международно следствие откри, че е бил улучен от ракета с генезис от съветска база в Югозападна Русия, докарана от сепаратистите в следената от тях зона, припомня Агенция Франс Прес. /БТА
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР