Русия отдавна е свикнала с два коледни празника - преди

...
Русия отдавна е свикнала с два коледни празника - преди
Коментари Харесай

“Ненапразен въпрос”. Ще имат ли православни и католици един календар?

Русия от дълго време е привикнала с два коледни празника - преди и след Нова година. Всичко поради разликата в календара. Затова непрестанно поражда въпросът за унификацията. Доколко перспективно е това?

Всеки има собствен личен жанр

В Русия постоянно е имало разлики с леточислението. При античните славяни да вземем за пример годината е стартира на 1 март. С приемането на християнството през ХХ век новата година се измества на 1 септември - както във Византия, от която е покръстена Русия. И броенето там е от сътворението на света.

Хората към момента се придържаха към мартенския жанр. Московският княз Иван III се зае да сложи нещата в ред: през 1492 година той подреди да честват Нова година по византийски метод. Основната причина била икономическа – през есента имало един ден за събиране на налозите от популацията.

Два века по-късно цар-реформаторът Петър I трансферира съветското летоброене на европейските релси – вкарва Юлианския календар. След 31 декември 7208 година от сътворението на света в страната настава 1 януари 1700 година от Рождество Христово. Тази система продължава триста години.

И след Октомврийската гражданска война руското държавно управление приема григорианския календар. От XVI век се употребява от Католическата черква, а по-късно и от цяла Европа. С разпореждане на Съвета на националните комисари датите са изместени с съвсем две седмици напред. А публични дати от 1 до 13 февруари през 1918 година няма.

Оста в а т при своите

Инициативата на ленинското държавно управление не е подкрепена от Руската православна черква. В резултат на това се появяватСтарата нова година и двете Коледи - православна и католическа.

" Църквата, както живееше по непрестанен календар в продължение на хилядолетия, продължи да живее. Просто руските управляващи през 1918 година споделиха: " Сега няма да имате 25 декември, а 7 януари ", изяснява църковният журналист протойерей Максим Первозвански.

Руската православна черква към момента чества Коледа на 25 декември, само че съгласно юлианския жанр. А за енориашите, живеещи по григорианския календар, това е 7 януари.

Номинално католиците и православните честват едновременно. А в действителност с две седмици разлика.

Курс на доближаване

Повече от един път се пробват да вкарат единна система на леточислене.

„ Много преди болшевиките съветски и задгранични католици излизат с сходна самодейност през 1870-те и 1880-те години “, отбелязва ватиканистът Алексей Юдин.

Но Светият трон не поддържа това.

Православните също подхващат стъпки към обединяване. През 1923 година в Истанбул се организира събор на източните църкви, призован от Константинополския патриарх Мелетий IV. Обсъжда се по-специално казусът с леточисленето. В резултат на това, с цел да не живеят съгласно календара " приближаващ от католическия папа ", там възприемат собствен личен - новоюлианския.

" Там празниците, които се падат всяка година на един и същи ден, съответстват с григорианския. А Великден и обвързваните с него празници се честват по юлианския ", споделя Первозвански.

През ХХ век множеството православни църкви минават към новоюлианския календар. Въвежда го и патриархът на Руската православна черква Тихон - на 15 октомври 1923 година Но три седмици по-късно, на 8 ноември, той анулира личното си решение - заради възмущението на духовенството и енориашите.

Много разновидности

Дебатът за календара продължава. Понякога се изричат доста забавни хрумвания.

Например православният богослов Андрей Кураев предлага да се вкара единна дата за празнуване на Коледа за всички църкви - 31 декември. Наистина, съгласно него, в този момент се обрисува абсурд: Новата година идва или седмица по-рано, или по-късно, а времевата канара е точно “Рождество Христово ”.

Като цяло обаче, споделят специалистите, пристрастеностите към този проблем са утихнали.

" Призивите на католическата черква станаха най-вече официални. Те схващат, че за източното християнство всичко, обвързвано с традицията, е от главно значение ", акцентира Алексей Юдин.

Това сочат и православните свещеници. И прибавят: множеството начинания за обединяване са основани на на практика съображения.

" Когато светският свят стартира новогодишни празници, Църквата продължава строгия Рождественски пост. Разбира се, това е неловко: Коледа не би трябвало да се чества след Нова година ", изяснява Максим Первозвански.

Преобладаващата част от клира и миряните се придържат към остарелия жанр, продължава свещеникът. В същото време в Руската православна черква няма строга възбрана за празнуване на раждането на Спасителя на 25 декември.

" Например, в случай че православен християнин попадне в чужбина, в католическа страна. Естествено, той има право да показа насладата от общото празненство на всички християни ", прецизира отец Максим.

Животът с разнообразни времеви системи не е проблем. А разискването на унификацията на календара, считат духовниците, е потребно: оказва помощ да се разбере по-добре отношението на хората към Бога и църковните празници.

Превод: В. Сергеев

Абонирайте се за Youtube канала на новото музикално предаване " Рефлексии " и ще преживеете прелестни мигове с музиката на Барока: https://www.youtube.com/watch?v=HoGUFCffd70

Влизайте непосредствено в сайта www.pogled.info . Споделяйте в профилите си, с другари, в групите и в страниците. По този метод ще преодолеем рестриктивните мерки, а хората ще могат да доближат до различната позиция за събитията!?

Абонирайте се за нашия Ютуб канал: https://www.youtube.com
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР