Русия отбеляза днес 350-ата годишнина от рождението на Петър Велики,

...
Русия отбеляза днес 350-ата годишнина от рождението на Петър Велики,
Коментари Харесай

Путин се сравни с император Петър Велики

Русия означи през днешния ден 350-ата годишнина от рождението на Петър Велики, който е работил за доближаването на империята с Европа, съобщи Франс прес. Тези старания на Петър Велики отпреди три десетилетия в този момент контрастират със обстановката в света, в която Москва и Запада са в раздор поради войната в Украйна.

По мотив честванията на годишнината на съветския държател, който в началото е бил цар Петър Първи, а след това става император до гибелта си през 1725 година, съветският президент Владимир Путин посети в Москва тематична експозиция. Според представителя на Кремъл - Дмитрий Песков, Путин цени доста ролята на Петър Велики в историята на страната.

След пътешестване в Европа, което кара Петър Първи да осъзнае закъснението на Русия в своето развиване, той взема решение да модернизира империята, да реформира армията, страната и църквата, да сътвори боен флот и да стартира същинска културна гражданска война, на която днешна Русия е наследница, отбелязва Франс прес.

Петър Първи също така разпорежда построяването на Санкт Петербург, имперската столица, на която той гледа като на отворен към Европа прозорец. Между прочее тъкмо в този град, който през днешния ден е вторият по величина в Русия, са съсредоточени множеството от честванията през днешния ден на годишнината.

Фигурата на Петър Първи остава асоциирана с тази на поробител, който уголемява границите на Русия и на мощен монарх, чиято власт не е била оспорвана под никаква форма.

Путин даде още през вчерашния ден звук на честванията, когато в изказване дефинира Петър Първи като изключителна военна фигура и родолюбец, подхванал огромни трансформации, които са съдействали за усилване на интернационалния авторитет на Русия и са определили нейното развиване за идните епохи.

Но в подтекста на мощни напрежения сред Москва и Европа доста руснаци се питат дали Путин има желание да затвори отворения към Европа прозорец от Петър Велики три века по-рано.

От дни в съветските обществени мрежи има мемове по този въпрос. На един от тях се чете: " Петър Първи отвори прозореца към Европа, а Путин ще го затвори ". На различен написа: " Затворете прозореца към Европа, гледката е ужасна ".

На фона на всичко това представителят на Кремъл Дмитрий Песков съобщи предходната седмица, че никой няма желание за затваря каквото и да е.

Експозицията " Петър Велики. Раждането на империята ", която през днешния ден посети Путин в Москва пък е основана в жанра на имерсивните биографични спектакли. В 18 зали са ситуирани десетки основни тематични зони, обединени в единна сюжетна линия, измежду които развиването на държавността, новия език на дипломацията, основаването на гражданско общество, промени в региона на науката и образованието, новите специалности, културата и бита. Изложбата ще може да се прегледа до края на септември в непрекъснатото панаирно градче на Москва.

Пред публицисти по време на посещаване на изложбата Путин съпостави политиката си с тази на Петър Велики, когато той се е сражавал с Швеция и Финландия.

" Ние преди малко посетихме експозиция, отдадена на 350-ата годишнина от рождението на Петър Велики. Учудващо е, само че съвсем нищо не се е трансформирало. Петър Велики води Северната война в продължение на 21 години. Човек има възприятието, че сражавайки се със Швеция, той е завземал нещо. Но той не е завземал нещо, а си е прибирал нещо ", съобщи Путин.

" Когато Петър Велики основа нова столица (Санкт Петербург), нито една от страните от Европа не призна тази територия, като принадлежащ на Русия. Всеки я смяташе за принадлежаща на Швеция. Но от незапомнени времена славяните живееха там паралелно с унгро-финските нации. Петър Първи възвръщаше и засилваше ", съобщи Путин.

" Очевидно на нас се пада също задачата да възвръщаме и да ускоряваме ", съобщи Путин, като че ли правейки алюзия с съветската атака в Украйна.

" Имаше столетия в историята на нашата страна, когато ние бяхме принудени да отстъпим, само че единствено, с цел да възстановим силите си и да тръгнем напред ", добави той.

Разгромяването на Швеция във Великата северна война (1700-1721 г.) трансформира Русия в съществена мощ в Балтийско море и значим състезател в европейските каузи, отбелязва Франс прес.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР