Русия отбеляза 80-ата годишнина от началото на битката при Курск,

...
Русия отбеляза 80-ата годишнина от началото на битката при Курск,
Коментари Харесай

Как се промени тактиката на използването на танковете от Курската битка насам

Русия означи 80-ата годишнина от началото на борбата при Курск, която е известна с танковите си сражения. Оттогава доста се трансформира и тактиката за потребление на танковете на бойното поле непрестанно се поправя, в това число в хода на СВО. Защо танкът към момента е незаместим на бойното поле и по какъв начин военните ще употребяват танкове в бъдеще?

Тази седмица се навършват 80 години от борбата при Курск. От двете страни в нея вземат участие повече от 4 милиона души, над 69 хиляди оръдия и минохвъргачки, повече от 13 хиляди танка и самоходни артилерийски установки, 12 хиляди самолета. Повече от 250 хиляди руски бойци умират. За подвиг, храброст и геройство в борбите на Огнената дъга 100 хиляди бойци биват наградени с ордени и медали, 180 бойци са удостоени със званието Герой на Съветския съюз.

В отчета на командващия Воронежкия фронт военачалник от армията Николай Ватутин за загубите на 3-та танкова дивизия на Вермахта се споделя, че „ минимум 2,5-3 хиляди танкове и самоходни оръдия са избити и изгорени “. До края на интервенцията в дивизията остават 30 танка и не повече от 40 души в ротите, а някои елементи престават да съществуват. Червената войска съумява да резервира боеспособността на всички елементи и подразделения.

В началния интервал на Великата отечествена война Червената войска в някои случаи несполучливо употребява танкове. По-специално, по време на офанзива транспортните средства се откъсват от пехотата, а артилерията не потиска в точния момент противотанковите оръжия на съперника. Освен това оръдията за поддръжка на танкове не постоянно са употребявани.

В тази връзка на 16 октомври 1942 година Йосиф Сталин дава заповед за смяна на тактиката. Танковете би трябвало да се концентрират върху унищожаването на вражеската пехота и да не се откъсват от личната си пехота на повече от 200-400 метра. Артилерията е назначена за заличаване на противников танкове.Основният залог е подложен върху маневрените и високоскоростни дейности на танковете и е подредено да не се правят фронтални офанзиви.

Както означават военните историци, вражеските танкове - " Тигри " и " Пантери " - превъзхождат Т-34 по ризница и въоръжение, само че руските танкове към този момент не се насочват към тях във фронтална офанзива. И по този начин, лейтенант Сибиров, ловко маневрирайки на бойното поле, унищожава три противников “Тигъра ” едновременно, а лейтенант Михаил Фролов в една борба „ персонално унищожава четири танка “Тигър “ и разрушава танк Пз-IV ".

Според военния специалист Василий Дандикин участниците в борбата при Курск и СВО през днешния ден имат общо професионализъм и храброст. „ Танкистите са хора от специфична квас. Но тактиката на войната и ролята на танковите войски се трансформират. Сега танкът се употребява като огнева точка. Както демонстрира опитът на СВО, танковете са нужни. Неслучайно украинската страна изиска от Запада стотици машини “, споделя специалистът.

Фронтът е огромен и има задоволително работа за всички, добавя събеседникът. „ Ако нашата групировка стои някъде в защита, тогава е неотложно да имаме най-малко един танков батальон - към 30 машини. Да, в този момент се води война на безпилотните летателни апарати, само че и с танковете се работи всеобщо. Те унищожават освен вражеската бронирана техника, само че и отбранителни позиции “, отбелязва специалистът.

Дандикин напомни, че след събитията в Северен Кавказ съветските танкисти са се научили да употребяват „ танкова въртележка “, когато три или четири танка водят съвсем непрестанен огън в продължение на един час заради непрекъснатата замяна на боеприпасите. „ Сега тази тактичност също се употребява, само че основно виждаме танкови дуели и работа по движещи се цели. Очевидно танкът към момента е ударната мощ на сухопътните сили “, акцентира специалистът.

„ Като цяло ролята на танковете се промени не тъй като се появи друга система за бойно потребление. Броят на участващите войски допуска напълно друг вид потребление на танкове. В руско време танковите полкове и батальони също бяха част от пехотните дивизии, т.е. те бяха главното средство за поддръжка на пехотата. Отделно имаше танкови войски - танкови дивизии и танкови армии - като съществени ударни средства ”, споделя военният специалист Владислав Шуригин.

Към днешна дата танковите дивизии и армии не са се посочили, „ защото броят на войските, които имахме преди началото на СВО, не предполагаше огромни стратегически борби “.

„ Ние просто се приближаваме към това, поставяме напъните. Но танкът се появи на бойното поле като едно от най-страшните и съществени оръжия. Днес, благодарение на дронове и квадрокоптери, които поправят огъня, танковете се употребяват най-често като високо предпазени самоходни артилерийски установки. За първи път видяхме, че от танк може да се стреля от затворени позиции “, отбелязва събеседникът.

В същото време танковете са доста по-добре предпазени от артилерийски огън, в сравнение с елементарните самоходни оръдия с лека ризница, прибавя Шуригин. „ Танковете занапред ще се демонстрират в този спор, защото моделът му се трансформира. Когато преминем от стандартни към стратегически интервенции, тогава още веднъж ще забележим танковете на бойното поле като съществена ударна мощ “, предвижда специалистът.

„ Броят на танковете към момента е значим. Но в този момент е съвсем невероятно да се събере огромен танков пестник на едно място. Днес цялото полесражение се следи от космоса и с разнообразни други средства за разузнаване “, изяснява Вадим Козюлин, боен специалист.

Козюлин възрази на американския предприемач Илън Мъск, който назова танковете " капан на гибелта ". Според него танкът е станал по-уязвим, само че не е трансформирал пробивната си функционалност, „ макар че през днешния ден се употребява и като артилерия “. В западната преса беше оповестено видео, на което се вижда " танк камикадзе " Т-54 на съветската войска, цялостен с тонове експлозиви.

„ Животът демонстрира, че Мъск бърка. Танкът е жив, само че тактиката на потребление е друга. Появиха се доста противотанкови оръжия, които ги няма по време на Втората международна война. Днес високопрецизните оръжия - дронове, портативни ПЗРК, самолетни и хеликоптерни оръжия - са доста ефикасни при поразяване на танкове “, акцентира специалистът.

Освен това, еволюцията на потреблението на танкове е изключително повлияна от развиването на хеликоптерната техника. Днес щурмовите хеликоптери са се трансформирали в едно от главните средства за заличаване на бронирани транспортни средства, което ясно показват съветските Ми-28н и Ка-52 всеки денонощно.

В допълнение, екипажът на щурмовия хеликоптер с осем управляеми ракети на борда с обхват до 10 км е в положение да получи целеуказание от други източници, работейки в режим на свободен лов, и да оцени резултата от удара, с цел да го повтори, в случай че належащо. Всичко това директно визира тактиката за потребление на танкове в борба.Врагът също би трябвало да се приспособява към новите действителности.

От друга страна, развиването на военната техника под формата на дронове оказа помощ на екипажите на танковете да „ виждат “ по-добре врага, което доста усилва капацитета на бойните машини. Освен това тъкмо в хода на спецоперацията средствата за отбрана започнаха да се усъвършенстват. Сега танкистите употребяват мрежи, които им разрешават да се пазят против разнообразни противотанкови оръжия. „ Виждаме нови материали за маскиране от инфрачервено наблюдаване благодарение на термовизионни камери “, сподели Козюлин.

Дендикин прибавя още, че танковете Т-90М “Прорив ” са оборудвани с термовизионни камери и кръгова видимост. „ Тази машина към този момент е напълно друго потомство – 3+. Четвъртото потомство „ Армата “ е на път “, споделя специалистът.

Ролята на танка е по-голяма маневреност с висока отбрана на бронята, пасивна и дейна, ви разрешава да се противодейства на ракети. Според него новата тактичност на танкистите разрешава да се отвори път за пехотата и щурмовите отряди, които от своя страна „ пазят танка от офанзиви на съперника “. В същото време точно опциите на безпилотните самолети разрешиха на съветските танкисти да унищожат вражеската БМП „ Брадли “ на разстояние 9,5 км. „ Това към този момент е изкуство “, споделя Дендикин.

Той също по този начин отбелязва подобрението в хода на СВО на танковия камуфлаж, в това число потреблението на стелт технологии. „ Разбира се, на танковете е окачено в допълнение съоръжение, мрежи, които разрешават да избегне удар. Всичко това се прави, като предписание, на място. Може би това съоръжение не е толкоз комплицирано и скъпо, само че е доста дейно “, споделя Дендикин.

По време на СВО врагът интензивно употребява съществени способи за битка с танкове, да вземем за пример всеобщо миниране на полета, само че в отговор се появява съоръжение за разминиране и танкът не губи своите качества. „ Танкът има значима роля. В бъдеще, след 10-15 години танковете ще станат самостоятелни. Проектът към този момент има разнообразни разработки, в това число рационализация на съществуващи модели “, предвижда Козюлин.

Превод: В. Сергеев

Абонирайте се за новия ни Youtube канал: https://www.youtube.com/@aktualenpogled/videos

Абонирайте се за нашия Ютуб канал: https://www.youtube.com/@user-xp6re1cq8h

и за канала ни в Телеграм: https://t.me/pogled

Влизайте непосредствено в сайта https://www.pogled.info .

Споделяйте в профилите си, с другари, в групите и в страниците. По този метод ще преодолеем рестриктивните мерки, а хората ще могат да доближат до различната позиция за събитията!?

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР