Русия от години поддържа близки отношения с Индонезия. С редица

...
Русия от години поддържа близки отношения с Индонезия. С редица
Коментари Харесай

Той е умен и много силен: Защо в Индонезия се възхищават на Путин

Русия от години поддържа близки връзки с Индонезия. С редица вложения Москва си е основала добър имидж. Мнозина в Индонезия споделят позициите на Кремъл и симпатизират на Путин. Причината? В личната им история, написа.

" Обичам Путин. Той е интелигентен, харизматичен и доста мощен ", споделя Панде. 42-годишният мъж се намира в една класна стая на съветското езиково учебно заведение в Бали. В Индонезия съветският президент Путин е доста харесван, изключително измежду младите.

С обществените мрежи се популяризират редица видеоклипове в поддръжка на Русия. Те демонстрират Путин със сладки кученца, като виновен брачен партньор или всесилен началник на армията.

Русия направи доста, с цел да си построи добър имидж

И останалите шестима възпитаници в езиковия клас на Панде поддържат неговото мнение. През деня те карат таксита, продават парцели или развеждат туристи и постоянно имат контакт с руснаци, които работят на Бали или пък са на отмора. 

Москва и Джакарта поддържат близки връзки от десетилетия. Още през 50-те години на предишния век Съветският съюз поддържа интернационалното признание на независимостта на Индонезия, изяснява Рейналдо дьо Арчели. Той преподава съветски науки в най-големия държавен университет в страната. “Отношенията сред двете страни са близки и се разрастват изключително от 2000-те години насам ”. 

Русия влага в железопътни линии, рафинерии, внася палмово масло, кафе и каучук. Сътрудничество се поддържа и на просветително равнище. Например дьо Арчели и неговите възпитаници получават стипендии за образование в Русия. В столицата Джакарта Русия финансира културен център, където се оферират езикови и готварски курсове. Чрез финансирания от страната уеб страница “Russia Beyond ” се популяризират проруски вести на локалния език. 

" Под управлението на Путин ислямът се трансформира в част от Русия ”

Близо три десетилетия след чеченските войни, Русия съумя да си построи проислямски имидж в Индонезия. " Под управлението на Путин ислямът се трансформира в част от Русия. Националната еднаквост на Русия към този момент включва и исляма ", споделя дьо Арчели. А Индонезия е страната с най-многочислено мюсюлманско население в света.

Съвсем друг е имиджът на Съединени американски щати в страната. Въпреки че индонезийците харесват западния метод на живот и са безапелационни последователи на демокрацията, доста от тях възприемат външната политика на Съединени американски щати като експанзионистична.

Войните в страни с преобладаващо мюсюлманско население като Афганистан, Ирак и Либия подхранват антипатията от години. " Що се отнася до войната сред Русия и Украйна, Русия се преглежда като единствената страна, която има смелостта да се опълчи на западните експанзионистични проекти ", споделя Будиман Суджатмико, член на ръководещата партия и дълготраен народен представител в индонезийския парламент.

Индонезия: неутрална, само че не напълно

Той споделя, че в всекидневието си постоянно чува диалози сред хора, които се тормозят, че " Западът се е насочил против Украйна ". Много хора в Индонезия демонстрират схващане за това, че Русия се усеща застрашена и изпитват благосклонност към Москва. " Индонезийците се обръщат към всеки, който може да се бори против западното владичество ", прибавя Суджатмико. Според него това отношение се дължи и на личната им колониална история.

На високо дипломатическо ниво индонезийските управляващи от години водят политика на неутралитет. Президентът Джоко Уидодо обича да се показва за посредник: неотдавна той посети Киев, а по-късно отпътува за Москва. Будиман Суджатмико обаче акцентира, че Индонезия не е изцяло неутрална. Президентът недвусмислено подлага на критика нашествието в Украйна. " Ние обаче сме срещу глобите. Те не са съответни. Не би трябвало да изолираме Русия. Въздействието върху доставките на сила и храни може да бъде голямо. Не желаеме да наливаме масло в огъня, който към този момент гори ".

Вече е явно, споделя Суджатмико, че глобите нанасят повече вреди на страните, които са ги наложили. Твърдение, напомнящо съветския разказ.

В Индонезия съветската агитация жъне триумфи

В езиковата школа в Бали е време за отмора. Студентката Дида подвига мобилния си телефон. На екрана се появява видео, което съвсем всички в Индонезия познават: на него Путин произнася една от речите си в Деня на успеха на 9 май. Накрая той приключва с възклик " Ура! ". Хиляди бойци отвръщат на бойния зов – което очевидно провокира огромно удивление измежду учениците в Индонезия. Съвсем неотдавна те отпразнуваха своя Ден на независимостта с големи паради.

" Всички страни би трябвало да имат такива армии ", споделя студентът Окйен. " Когато виждам видеото, чувствам национализъм, водачество, подвиг. Всяка страна, която в миналото е била нападана или колонизирана като нас, индонезийците, може да се припознае в това. " В Индонезия съветската агитация пада върху плодородна почва.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР