Русия освободи днес американски гражданин, преминал в руската Калининградска област

...
Русия освободи днес американски гражданин, преминал в руската Калининградска област
Коментари Харесай

Русия освободи ветеран от американските ВМС, арестуван в Калининград в началото на войната

Русия освободи през днешния ден американски жител, минал в съветската Калининградска област през първите седмици след началото на войната в Украйна през февруари предходната година. Мъжът е бил предаден на Полша, предадоха Ройтерс и Българска телеграфна агенция.

Агенцията се базира на някогашния губернатор на щата Ню Мексико и експосланик на Съединени американски щати в Организация на обединените нации Бил Ричардсън, който оказва помощ за освобождението на американци, арестувани в чужбина. Ричардсън, работил по случая месеци наред, е посрещнал мъжа на границата с Полша.

Ветеранът от американските военноморски сили Тейлър Дъдли, на 35 години, е бил на екскурзия в Европа, когато прекосил полско-руската граница през април, написа в имейл до публицисти юрист Джонатан Франкс, защитаващ ползите на арестувани в чужбина американци.

Не е ясно при какви условия е бил държан Дъдли в Русия. Досега казусът му не бе публично притежание, отбелязва Ройтерс.

Държавният департамент на Съединени американски щати е осведомен със известията, че американски жител е бил депортиран от Русия, сподели негов представител. Той отхвърли да разяснява по-нататък случая от съображения, свързани с персоналната цялост на някогашния боен.

Освобождаването на Дъдли е станало на граничния пункт Багратионовск-Безледи в миг, когато връзките сред Москва и Вашингтон остават влошени поради нахлуването на Русия в Украйна на 24 февруари 2022 година

Според Франкс представител на посолството на Съединени американски щати във Варшава също е участвал на място.

Говорител на полското министерство на външните работи отхвърли коментар по случая. От съветското външно министерство към този момент не са дали отговор на запитването на Ройтерс за коментар.

Центърът за световно ангажиране на Ричардсън е изказал признателност на представители на американските управляващи, както и на предприемача Стив Мензис, за оказаната помощ за освобождението на Дъдли.

Баскетболната звезда Бритни Грайнър беше освободена от Русия предишния месец при замяна с съветския трафикант на оръжие Виктор Бут след договаряния сред двете страни. Бившият американски морски пехотинец Пол Уилън обаче остава в съветски затвор, отбелязва Ройтерс.

Калининград е съветски ексклав сред Полша и Литва. Там е щабът на съветския Балтийски флот.

 

Последвайте Епицентър.БГ към този момент и в  и ! 

 
Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР