Русия обяви експлозията на Кримския мост за терористичен актОтговорът ни

...
Русия обяви експлозията на Кримския мост за терористичен актОтговорът ни
Коментари Харесай

Путин: Киев опита да взриви „Турски поток“

Русия разгласи детонацията на Кримския мост за терористичен акт
Отговорът ни ще бъде недопечен, предизвести съветският президент

Масирани удари по Украйна погубиха най-малко 11 души

Украйна е пробвала да взриви сектор от газопровода “Турски поток ” (който минава и през територията на България). Това заяви през днешния ден съветският президент Владимир Путин на съвещание на Съвета за сигурност на Русия.

То бе свикано след детонацията на Кримския мост в събота, която Путин дефинира като терористичен акт, зад който стоят украинските специфични служби. Твърдението си той направи, откакто в неделя вечерта ръководителят на съветския Следствен комитет Александър Бастрикин му рапортува за резултатите от следствието. Според него детонацията е породена от гърмеж на камион, преминаващ по моста, като е открит и маршрутът на камиона - той тръгнал от България, минал през Грузия, Армения, Северна Осетия и Краснодар до Южна Русия (за замесването на България в тази ситуация виж вдясно - бел. ред.).

“Данните от криминалистичната и други експертизи, а също и оперативната информация, приказват за това, че гърмежът на 8 октомври е терористичен акт, атентат, ориентиран към разрушение на гражданска, сериозно значима инфраструктура на Русия. Очевидно е, е поръчителите, уредниците и изпълнителите на атентата са украинските спецслужби ”, сподели на днешното съвещание на Съвета за сигурност Путин.

И добави, че киевският режим от дълго време употребява терористични способи. “Убийства на публични дейци, публицисти, учени, освен това както в Украйна, по този начин и в Русия. Терористични обстрели на градове в Донбас, които не престават над 8 години. И актове на нуклеарен тероризъм - имам поради ракетно-артилерийските удари по Запорожката АЕЦ ”, изброи Путин.

“Извършени са и редица други атентати и опити за сходни закононарушения против обекти на електроенергийната и газопреносната инфраструктура на нашата страна, в това число и опитът за взривяване на един от секторите на газопровода “Турски поток ”, уточни още съветският президент, само че не даде повече детайлности, а единствено акцентира, че “всичко това е потвърдено от справедливи данни, в това число и показанията на арестуваните реализатори на тези атентати ”.

По този мотив Путин предизвести, че “ако продължат опитите за осъществяване на атентати на наша територия, отговорът на Русия ще е недопечен и по мащаби ще подхожда на равнището на основаната за Руската федерация опасност ”. И добави, че днешните масирани съветски удари с далекобойни ракети по територията на Украйна са в отговор на офанзивата против Кримския мост.

В ракетните удари, в това число и по центъра на столицата Киев, са били убити най-малко 11 души, а над 60 са били ранени, разгласи украинската работа за незабавна помощ. Според Украйна страната е била обстрелвана с най-малко 85 ракети.



Западът подготвял удар против Беларус
Москва и Минск разполагат обща войскова формация


Александър Лукашенко уточни, че образуването на взаимната с Русия войскова формация протича от два дни.

Русия и Беларус основават взаимна районна войскова формация, която ще бъде ситуирана по западната граница на Беларус поради заплаха за сигурността є от страна на Киев и подкрепящите го западни страни. Това заяви през днешния ден беларуският президент Александър Лукашенко, съобщи Ройтерс.

“Във връзка с изострянето на напрежението по западните граници на Съюзната страна (между Беларус и Русия) договорихме развръщането на районна формация на Руската федерация и Република Беларус ”, изясни Лукашенко.

Той уточни, че по неофициални канали е получил предизвестие за подготвян удар против Беларус от територията на Украйна - Киев желал да провежда “Кримски мост 2 ”. “Отговорът ми беше елементарен: Кажете на президента на Украйна и на другите безумци - в случай че допрян и метър от територията ни, тогава Кримският мост ще им се стори като разходка в парка ”, отсече Лукашенко.

Той бе безапелационен, че военнополитическото управление на НАТО и редица европейски страни “вече намерено преглеждат разновидности за допустима експанзия против страната ни, даже за нанасяне на нуклеарен удар ”. “Подготвяме се за това от десетилетия. Ако е нужно, ще отговорим ”, увери беларуският президент.

ДАНС, Министерство на вътрешните работи и ДАР проверяват информацията

 
Европейска комисия: Не имаме вяра на Русия за „ българската връзка “
Борисов: Ясно е, че гърмежът не е претрупан в България

 



Сателитни фрагменти, показващи пожара и разрушенията на Кримския мост след взривяването му в събота.

Не може да се има религия на изказванията на съветските проверяващи служби, че камионът, за който се твърди, че се е взривил в събота на Кримския мост, е тръгнал от България и е минал през Грузия, Армения и Северна Осетия, преди да дойде в региона на Краснодар (Русия).

Това съобщи през днешния ден представителят на Европейската работа за външна активност Петер Стано. 

„ Толкова доста известия чуваме от Москва и така наречен публични източници, които не заслужават никакъв коментар. Няма по какъв начин да знаем какво се е случило в събота на моста, какво е довело до гърмежа, какви са аргументите. Знаете каква е достоверността на толкоз доста така наречен следствия в Русия. Не бих дал ни най-малка меродавност на това, което споделят там “, уточни Стано. Той добави, че Европейски Съюз осъжда допустимо най-решително днешните съветски ракетни удари по Украйна, като ги назова жестоки.

„ Българската връзка “ в детонацията на Кримския мост се появи късно в неделя, когато ръководителят на съветския Следствен комитет Александър Бастрикин рапортува на президента Владимир Путин за резултатите от следствието на офанзивата, избрана като „ терористичен акт “, осъществен от украинските спецслужби.

Бастрикин уточни, че проверяващите са открили маршрута на камиона, който е бил взривен на моста, като той е тръгнал от България. Руските управляващи не дадоха никакви други детайлности, да вземем за пример по кое време е потеглил камионът. Но пък в съветски медии се появиха разнообразни версии на случилото се, като в. „ Комсомолская истина “ даже написа, че гърмежът е бил заложен в България - в натоварени на наша територия рула железно фолио. Вестникът даже заключава, че това навежда на мисълта, че в организацията на терористичния акт с изключение на Украйна, може би са взели участие и спецслужби на други страни.

Служебното държавно управление отпред с премиера Гълъб Донев е изискало информация от службите за сигурност - ДАНС, Министерство на вътрешните работи и ДАР, по случая с камиона, заяви през днешния ден представителят на кабинета Антон Кутев. А по-късно в известие до медиите ДАНС удостовери, че е почнала инспекция във връзка публикуваната информация, че взривеният на Кримския мост камион е минал през територията на страната ни. От ДАНС прецизираха, че инспекцията е почнала незабавно след оповестението на информацията, по предписание на Гълъб Донев, както и че за нея е известена и прокуратурата на Република България.

Темата с „ българската диря “ разяснява и водачът на ГЕРБ Бойко Борисов. „ Ясно е, че гърмежът не е претрупан тук, тъй като другояче нямаше по какъв начин да мине границата, можеше и да се самовзриви “, разяснява Борисов.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР