Русия обяви, че положението е много, много напрегнато“, тъй като

...
Русия обяви, че положението е много, много напрегнато“, тъй като
Коментари Харесай

Наводнения в Русия: Река Урал достигна критично ниво в Оренбург

Русия разгласи, че ситуацията е „ доста, доста с напрежение “ , защото обстановката, обвързвана с наводненията в град Оренбург и близките региони, продължава да се утежнява , заяви “BBC ”.

„ Големи количества вода доближават до нови райони, “, предизвести по-рано през днешния ден представителят на Кремъл Дмитрий Песков .

Нивото на водата в река Урал край Оренбург се е повишило до над 10 м през днешния ден, което е много над допустимите стойности, осведоми осведомителна организация „ Риа “. Експерти настояват, че наводненията се дефинират като най-тежките в района от 80 години насам.

Хиляди хора са били принудени да изоставен домовете си в южната част на Русия, а публични представители на прилежащ Казахстан обявиха, че броят на евакуираните поданици там е повишен до 97 000 души . Според данните цели села са били отнесени от преливащите речни води. Близо 2000 жилища са били наводнени в Оренбург , където равнището на водата е надхвърлило сериозната стойност от 9,3 м и продължава да се повишава. Градът е с население от 550 000 души и се намира на към 1 500 км югоизточно от Москва.

„ Засега прогнозата не е удобна. Нивото на водата продължава да се повишава, “, съобщи Песков , като добави, че „ щедро количество “ вода скоро ще доближи и до околните области Курган и Тюмен . Говорителят на Кремъл посочи още, че обстановката изисква да бъдат впрегнати всички старания на държавните чиновници на всички равнища, с цел да се помогне съответно на хората в неволя. Той разкри, че президентът Владимир Путин не има намерение да посети персонално зоната на наводненията, само че непрестанно получава информация и координира работата на всички клонове на управляващите.

Миналата седмица няколко реки, в това число третата по величина река в Европа Урал, излязоха от коритата си, откакто бързото размразяване на снеговете и ледовете докара до повишаване на равнищата на водите им.

Град Орск , ситуиран на към 300 км надолу по течението от Оренбург, е бил наводнен, откакто водата е разрушила язовирна стена. Властите там настояват, че обстановката към този момент е постоянна . Река Урал минава през Орск в Казахстан, а по-късно се влива в Каспийско море.

В момента наводненията заплашват няколко региона в Северен Казахстан , а доста язовири и водоеми са запълнени до краен лимит. Областният водач Гауез Нурмухамбетов предизвести, че „ голям поток “ от вода се насочва към град Петропавловск , чието население наброява 200 000 души.

„ Още един път наблягам – голям поток, “, предизвести той.

Президентът на Казахстан Касим-Жомарт Токаев прикани страната си да се сплоти против това, което съгласно него е евентуално „ най-голямото злополучие през последните 80 и повече години във връзка с мащаба и последствията “.

Обявено е изключително състояние поради наводненията в съветската Оренбургска област

Източник: iskra.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР