Русия обяви, че отваря хуманитарен морски коридор за чуждестранните кораби

...
Русия обяви, че отваря хуманитарен морски коридор за чуждестранните кораби
Коментари Харесай

Въпреки хуманитарния коридор: Два български кораба все още са блокирани в украински води

Русия разгласи, че отваря филантропичен морски кулоар за задграничните кораби край украинското крайбрежие. 67 кораба от 15 страни не престават да са блокирани в украински води. Край Черноморск има български транспортен съд с 11 моряци на борда. А на пристанище Мариупол е корабът „ Царевна " със 17 български моряци на борда и един украинец. Според изпълнителния шеф на БМФ капитан далечно корабоплаване Александър Калчев решението на Русия да отвори филантропичен кулоар за комерсиалните кораби на процедура е неприложимо.

На 20 благи от Мариупол, пристанище Илчевск е сборният пункт, откъдето би трябвало да стартира филантропичният кулоар. От там Русия твърди, че ще обезпечи 80 благи безвреден морски път в югозападна посока, през който корабите ще могат да изоставен украинското крайбрежие. Москва твърди, че коридорът ще бъде отварян всеки ден от 8 до 19 часа московско време.

Според капитан далечно корабоплаване Александър Калчев, обаче, корабите не могат да стигнат до такава степен без помощта на пилотни кораби и влекачи. А те не плават, тъй като украинските пристанища са затворени. За да стигне до филантропичния кулоар, блокираният в Мариупол транспортен съд с български моряци на борда би трябвало да мине през канал, който е миниран от украинските елементи.

За Украйна стартира вторият месец на война. Според английското разузнаване украинските сили сполучливо са си върнали няколко селища източно от Киев. Има известия, че 80 % от градчето Ирпин към този момент са под украински надзор.

Ожесточената блокада на Мариупол, обаче, не се разхлабва. От общинския съвет на града настояват, че при офанзивата против Театъра предходната седмица са починали минимум 300 души. Организация на обединените нации оповестява, че в града има всеобщи гробове с най-малко 200 тела.



През нощта в цел на Русия се трансформира и най-голямото военно петролно вместилище в Украйна, построено край Киев. Москва твърди, че при обстрела е употребила крилати ракети.

Русия продължава офанзивите и против Харков. Руски ракети през днешния ден са поразили болница. Съобщава се за минимум четири жертви.

След месец на оцеляване сред живота и гибелта, погребенията към този момент са непрекъсната част от всекидневието на украинците.

За един месец войната е лишила живота на 121 деца, демонстрират данните на Организация на обединените нации! За същото време над 4 милиона и 300 хиляди деца са напуснали домовете си. Няма статистика какъв брой са изгубили родител и са останали сираци.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР