Русия обмисля да оттегли ратификацията си на Договора за забрана

...
Русия обмисля да оттегли ратификацията си на Договора за забрана
Коментари Харесай

Русия тества ракета с ядрен двигател - обмисля ли да се оттегли от споразумението за забрана на ядрените опити?

Русия обмисля да отдръпна ратификацията си на Договора за възбрана на нуклеарните опити, разгласи ръководителят на Руската дума. Ден по-рано Владимир Путин не изключи излизане от контракта като " съразмерен отговор " на Съединените щати, които не са го утвърдили.

Засега съветският водач не вижда нужда от смяна на нуклеарната теория на страната. Но пък разгласи сполучливо тестване на нова крилата ракета с нуклеарен мотор.

Последните изказвания на съветските водачи демонстрират, че Москва съществено обмисля да отдръпна ратификацията си за контракта, който не разрешава нуклеарните опити на всеки и на всички места. Подновяването им би означавало начало на нова нуклеарна конкуренция. Между 1945-та и контракта за възбрана от 1996-та, са извършени 1032 теста от Съединените щати и 715 - от Русия.

" Ние от дълго време ратифицирахме контракта, а американците - не. За да минем под общ знаменател президентът позволи опцията за отдръпване на нашата ратификация, само че това не значи оповестяване на планове за осъществяване на нуклеарни опити ", сподели Дмитрий Песков - представител на Кремъл.

По-рано обаче съветският водач напомни изискванията за потребление на съветско нуклеарно оръжие - ответен удар на аналогично нахлуване или опасност за съществуването на съветската държавност.

" Днес няма опасност против съветската държавност. На никой със здрав разсъдък и памет няма да му хрумне да употребява нуклеарно оръжие против Русия ", съобщи Владимир Путин.

Руският водач разгласи сполучливо тестване на крилата ракета Буревестник с нуклеарен мотор, само че не уточни по кое време. Според Ню Йорк Таймс, това е станало скоро, в случай че се съди по придвижването на коли и самолети в съветска арктическа база. Ядреният мотор не е стеснен от количеството гориво за елементите на обичайните крилати ракети. Според съветско профилирано издание от 2021-ва Буревестник може да измине 20 хиляди километра и да лети на височина едвам 50-100 метра.

По експертни оценки сходно оръжие може да остане в полет с дни, да обикаля планетата с нуклеарна глава като заобикаля противоракетната защита и да нанесе непредсказуем удар. Западът слага под въпрос действителното постъпване на въоръжение преди края на настоящето десетилетие. През 2019-та най-малко петима съветски нуклеарни експерти починаха при детонация и освобождение на радиация при опит в Бяло море, свързван с програмата " Буревестник ".
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР