Русия няма да спре само с войната в Украйна, Западните

...
Русия няма да спре само с войната в Украйна, Западните
Коментари Харесай

Вьоса Османи: Сърбия е ръката на Русия за дестабилизация на Балканите

Русия няма да спре единствено с войната в Украйна, Западните Балкани са мощно застрашени, съобщи президентът на Косово Вьоса Османи на дипломатически конгрес в Анталия, Турция, като добави, че Сърбия е „ протегната ръка “ на Русия за дестабилизиране на района, заяви „ Коха “.


Османи прикани за решение за преустановяване на войната в Украйна. Според нея, в случай че спора не завърши спокойно, следствията ще се разпрострат и върху Западните Балкани.

„ Русия вижда Балканите като място, където желае да отвори нов фронт против Запада. Това беше доказано и от президента на Украйна Володимир Зеленски. Една от най-големите рискове на войната е разпространяването или разширението на спора. Ето за какво ние непрекъснато споделяме, че това, което се случва в Украйна, не се случва единствено на територията на страна, и че резултатът от тази война няма да бъде резултат единствено за Украйна “, сподели тя.

„ Начинът, по който тази война свършва, ще сътвори прецедент- в случай че не приказваме за обективен мир, това ще бъде ужасяващ образец освен за балтийските страни, Молдова и Грузия, само че също и за Западните Балкани. Русия го споделя доста намерено, няма да се спра единствено на Украйна. Русия е изцяло транспарантна за задачата си, те желаят да разширят спора “, добави Османи.

Като упрекна Сърбия, че е протегнатата ръка на Русия, Османи разказа по какъв начин Русия исторически се е опитвала да откри почва за разширение на войната.

„ Отвъд обстоятелството, че сме съседи със Сърбия, която за жалост освен в последно време, само че и от много време се трансформира в протегната ръка на Русия в опит да дестабилизира района. Не можем да открием съветско въздействие в Косово и това също ни оказа помощ в битката ни против съветската агитация, която е голяма в нашия район. Те постоянно са виждали Западните Балкани като една от тези плодородни почви за спорове. Имахме рецесия след рецесия в района, тъй като съветският интерес беше да върнем нашия район в 90-те години, когато имаше войни и спорове “, изясни президентът.

В рамките на форума с тематика " Напредък на дипломацията по време на безредици " Османи съобщи, че Косово има доста отворени рани от войната. /БГНЕС

Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР