Русия няма да послуша нашия призив, коментира военният министър.Трябва да

...
Русия няма да послуша нашия призив, коментира военният министър.Трябва да
Коментари Харесай

Военният министър: Демилитаризация на Крим е най-доброто за региона, но Русия няма да послуша България

Русия няма да послуша нашия апел, разяснява военният министър.

Трябва да се стартира разговор за основаването на нова архитектура на европейска сигурност. Възстановяването на постоянната работа на Съвета Русия-НАТО е извънредно потребно. Едностранният апел на България към Русия да редуцира своите оръжия в Черно море няма да има позитивно въздействие върху Кремъл. Това заяви министърът на защитата Стефан Янев, съобщава  БГНЕС.

„ Демилитаризацията на Крим би било най-хубавото допустимо развиване в посока създаване на трайна непоклатимост в полза на всички страни от Черноморския район “, счита министър Янев, само че съгласно него това е „ малко евентуално в обозримо бъдеще “ поради геополитическите действителности и характера на актуалната съветска външна политика.

„ По-важното все още е да се продължи с интензивните, координирани дипломатически старания за попречване на боен спор сред Русия и Украйна “, декларира министърът на защитата.

На въпрос дали София ще призове Москва да редуцира своите въоръжения като част от напъните за възстановяване на сигурността в Черноморския район, военният министър дава отговор:

„ Отправянето на сходен апел за редуциране от Русия на нейните въоръжения само от българска страна не би постигнало такова равнище на позитивно влияние върху Кремъл, колкото излъчването на ясно и недвусмислено групово обръщение в тази посока от страна на цялата демократична евроатлантическа общественост “.

Министър Янев отбелязва, че с намаляването на напрежението и директната заплаха от боен спор, могат да се подхващат и спомагателни дипломатически дейности в посока редуциране на въоръженията.

„ Най-рационално би било започването на градивен разговор за основаване на нова архитектура на европейската сигурност, с нови, работещи ограничения за подсилване на доверието и сигурността и механизми за надзор на въоръженията “, декларира Янев.

Според него би било извънредно потребно възобновяване на постоянната работа на Съвета НАТО-Русия. „ По този метод в дълготраен проект е допустимо да бъде реализирано и доста понижаване на риска от въоръжен спор в района “, безапелационен е Стефан Янев. 
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР