Русия няма да информира САЩ за броя на ядрените бойни

...
Русия няма да информира САЩ за броя на ядрените бойни
Коментари Харесай

Русия продължава с ядрения шантаж - отказва да информира САЩ за броя на ядрените глави в Беларус и тестовете на Посейдон

Русия няма да осведоми Съединени американски щати за броя на нуклеарните бойни глави, които разполага в Беларус, или за проби на нейното торпедо " Посейдон ", способено да доставя нуклеарни и стандартни бойни глави. Това е декларирал заместник-министърът на външните работи Сергей Рябков, предава Reuters.

Москва и Минск настояват, че Беларус към този момент е почнала да получава съветските тактически или нуклеарни оръжия с дребен обхват, които президентът Владимир Путин обществено е заречен да разположи там, до момента в който напрежението със Запада нараства поради нашествието на Русия в Украйна.

" Дълбоко се колебая, че тази тематика ще стане предмет на обществено разискване или откриване от наша страна “, е декларирал Рябков пред кореспонденти в южния град Сочи.

" В продължение на десетилетия Съединените щати държат тактическите си нуклеарни оръжия на територията на редица европейски страни и в никакъв случай не дават точни цифри ", е декларирал той.

Оръжията с дребен обхват не попадат в изискванията на контракта за Нов Старт, последният останал контракт за надзор на въоръженията сред Съединени американски щати и Русия, който лимитира стратегическите нуклеарни арсенали на страните. Путин приключи присъединяване на Русия в него, макар че и двете страни се ангажираха да продължат да съблюдават рестриктивните мерки му.

Освен това няма контракт или механизъм за инспекция, който да обгръща самостоятелни торпеда с нуклеарен режим и нуклеарно задвижване като " Посейдон ", и Рябков е декларирал, че затова Русия няма проекти да осведоми Съединените щати за проби на системата.

И американските, и съветските публични лица разказват " Посейдон " като нова категория оръжия за възмездие, нещо като кръстоска сред торпедо и подводен дрон, способно да задейства радиоактивни океански талази, с цел да нападна военноморски бойни групи или да направи крайбрежните градове необитаеми.

Държавната осведомителна организация ТАСС заяви през януари, базирайки се на неидентифициран източник от защитата, че Русия е произвела първия комплект торпеда " Посейдон " за разполагане на атомната подводница " Белгород ".

През април ТАСС заяви, че Русия възнамерява да образува дивизия от подводници със особено предопределение, които ще носят торпеда " Посейдон " като част от своя Тихоокеански флот до края на 2024 година или първата половина на 2025 г.
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР