Русия не разполага с кораби за полагане на тръби за

...
Русия не разполага с кораби за полагане на тръби за
Коментари Харесай

Русия още 6 години може да няма кораби да довърши "Северен поток 2"

Русия не разполага с кораби за полагане на тръби за подводни планове, с които да довърши строителството на " Северен поток 2 " " Такива съдове, които още през днешния ден да пристъпят към работа, няма ", сподели през днешния ден Алексей Рахманов, шеф на Обединената корабостроителна корпорация (ОСК). В изявление за държавната телевизия " Россия 24 " той изясни, че в случай че има поръчка, компанията му може да построи такава платформа за към 6 години.

Думите му слагат под подозрение изказването от предходния ден на премиера Дмитрий Медведев, съгласно който забавянето на газопровода в Балтийско море поради американските наказания може да отнеме няколко седмици до няколко месеца.

Още преди влизането на глобите в действие (това стана неотложно с подписването от президента Доналд Тръмп на бюджета за защита на Съединени американски щати и визира и " Турски поток " ) швейцарската Allseas Group S.A. спря работа и изтегли всичките си кораби от региона, с цел да не попадне под ударите на наказателни ограничения на Вашингтон. До 60 дни - само че най-вероятно много по-скоро - ще е явен описът с фирмите, участващи в строителството на двата газопровода, за които може да важат глобите, в случай че не са прератили работа по тях. Това бързо отдръпване не дава отговор дали е имало време планът да бъде замразен уместно, както се постъпва при неприятно време, пречещо за безвредното полагане на тръбите в намерено море.

На 21 декември московският в. " Комерсант " писа, че работата на Pioneering Spirit е спряла на 120-160 км от довършването на първата от двете тръби, а Solitaire е бил по средата на втората тръба на " Северен поток 2 ". В икономическата зона на Дания в Балтийско море са останали единствено към 5% от дължината на първата тръба.

Първоначално се твърдеше, че с дотъкмяване най-малко на този сектор може да се заеме " Академик Черский ", благосъстоятелност на " Газпром ". Но той се намира в Далечния изток,о же да дойде след 37 до 45 дни (ако потегли веднага) и се нуждае от утвърждение от Дания да оперира в нейната зона. На няколко дни е баржата Fortuna на " Межрегионтрубопроводстрой " (МРТС), работеща по-бавно (1.5 км дневно против 5 км от двукорпусния и три пъти по-голям Pioneering Spirit и 3 км от Solitaire) и на дълбочина до 200 метра. Тя към този момент е строила в началния 13-километров сектор в съветски води на " Северен поток 2 " и " Комерсант " твърди, че е пригодна за последните километри до немския бряг.

На 23 декември Германия разреши да се строи и през зимата, което е необикновена процедура, само че не е известно дали баржата може да работи измежду зима в бурните води на Балтика. Оптимистичната прогноза в понеделник бе за още 3 месеца строителство, 1.5-2 месеца запълване на " Северен поток 2 " с механически газ и тестване до стартирането на първата тръба в екстплоатация в средата на 2020 година

Във вторник и тази прогноза бе под въпрос. Алексей Гривач зам.-директор по газовите въпрос ина Фонда за национана енергийна сигурност, съобщи, че Русия може да модернизира и приспособява съгласно датските екологични изиствания на наличните два кораба за довършителни работи, което ще отнеме няколко месеца. Той разясни, че баржата Fortuna е трябвало да взе участие още веднъж, само че не в полагането натръби, а в свързването на немския и датския сектори от плана. При благосклонност от регулаторите позволение за новата задача може да отнеме до няколко месеца, споделя Гривач.

За опция с наемане или напряко пазаруване на транспортен съд от Китай или Южна Корея приказва анализаторът по защитата Дмитрий Жаворонков. Според него, в случай че " Газпром " премине към разновидността с поръчване на строителство на такава платформа в тези страни, даже при неявяване на американски наказания ще са нужни месеци единствено за координиране на плана, подписване на контракт и заплащане. Ако се прави в Русия, периодите ще се удължат още повече, тъй като " такова нещо не сме строили ".

 Платформата Solitaire незабавно напусна региона на полагане на тръбите.
© Reuters

Платформата Solitaire незабавно напусна региона на полагане на тръбите.

Днес Рахманов от Общо събрание на колегиите удостовери, че на Русия ѝ е било по-изгодно да наема кораби от световния пазар. " По предписание такива съдове се създават за съответен план и рядко излизат на свободния пазар.

" Главният въпрос е в друго - ще може ли Русия да построи подобен съд, с цел да приключи работата? Абсолютно съм уверен, че страната, която е създавала атомни ледоразбивачи и подводници, ще може да направи всичко, нямаме никакви подозрения. Ако има поръчка, неотложно пристъпваме към работа. Вероятно ще са нужни приблизително година и половина до две за планиране и 3-4 години за строителство. Но, за жалост, както постоянно всичко ще бъде направено от нулата. Поради това и надали ще се вместим в по-кратки периоди ", споделя шефът на компанията.

Той напомни, ледоразбивачът " Ленин " - първият транспортен съд, задвижван с нуклеарен реактор - бил планиран точно за такива периоди през 50-те години на ХХ век.

Всичко това не значи, че съветските газови доставки няма от кое място да минат - анализатори показаха, че за европейските клиенти може да бъде пренасочен газ от " Северен поток 1 " през газопровода Eugal. Той е издигнат точно поради " Северен поток 2 " и би трябвало да проработи на 1 януари 2020 година с потенциал от 30.9 милиарда куб. м годишно според проектите на оператора Gascade Gaspransport (контролира се от " Газпром " и немската Wintershall Dea).

Общо 55 млрд куб. м е потенциалът на петте планувани тръби на този план, паралелен на трасето OPAL - от Грайфсвалд на балтийско море до границата с Чехия. OPAL е с потенциал 36 милиарда куб. м, само че поради разпоредбите на единния пазар на Европейски Съюз руснаците могат да употребяват единствено половината от него. Пускането на Eugal и при тези условия може да обезпечи оптимално потребление на " Северен поток 1 " до 55 милиарда куб. м годишно, тъй като останалите 17-20 милиарда куб. м, са за чисто немския газопровод NEL.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР