Русия не бива да спечели тази война. Не трябва да

...
Русия не бива да спечели тази война. Не трябва да
Коментари Харесай

Стефан Льовен пред Lupa.bg: Не бива да допускаме Русия да спечели войната

Русия не трябва да завоюва тази война. Не би трябвало да го позволяваме. Така новият президент на ПЕС Стефан Льовен разяснява пред Lupa.bg часове откакто оглави най-голямото европейско политическо семейство. " Европейски Съюз би трябвало да продължи да прави това, което прави и сега във връзка с войната – да поддържа Украйна. Трябва да продължи да демонстрира, че е обединен в отговора и позициите си. Защото Русия не трябва да завоюва тази война. Ако оставим Путин да я завоюва, то всички ние се намираме в заплаха тогава ", сподели още някогашният шведски министър председател. 

По думите му Европа подкрепя Украйна с военна техника, финансово и би трябвало да продължи да го прави, само че и да чува деликатно потребностите на Украйна, тъй като явно войната не е свършила към момента. " Ние желаеме тя да завърши допустимо най-бързо, само че към момента бушува. Затова е значимо да се поддържа тясна връзка с управляващите в Украйна ", счита социалист номер 1 в Европа. 

На въпрос на Lupa.bg дали има път назад към дипломацията, Льовен съобщи, че по-скоро е песимистичен. И по тази причина се аргументира още един път за какво помощта за Киев би трябвало безусловно да продължи от страна на партньорската Европейски Съюз:

" Важното е да знаем, че Украйна е страната-жертва, нападнатата страна. И украинските хора са страдащите сега. Техните домове са бомбардирани, техните деца – убити ". 

Попитан обаче за какво се приказва единствено за изпращането на още оръжия за Украйна, само че не и за връщането на масата на дипломатическите договаряния, Льовен отговори:

„ Трябва да преглеждаме обстановката в 2 аспекта. Първо, доста е значимо да дадем на Украйна опциите да се отбранява против агресора. Да, мирът наложително би трябвало да се реализира. Мирът за Украйна би трябвало да се извоюва. Но не трябва да се допусне Русия да завоюва войната “, повтори Стефан Льовен. 

От своя страна, досегашният президент на ПЕС Сергей Станишев, който получи куп похвали от наследника си, подсети, че в резолюцията на конгреса на ПЕС е написан цялостен пакет ограничения, който да направи енергетиката да е устойчива, само че и обществено налична за хората. 

" Можем да имаме грандиозни проекти за бъдещето - за Зеления преход, дигитализацията и други неща, само че в случай че нямаме в този момент пакет незабавни ограничения, които да оказват помощ през тази зима и идната година на хората да оцелеят и да си заплащат сметките, бизнесът да работи и резервира работните места. Има доста страни, които към този момент започнаха пакети за отбрана на стопанската система ", сподели Станишев и даде образец с Германия. Според него обаче би трябвало да има и общоевропейско решение.

" На 21 октомври ще има и Европейски съвет, Европейска комисия ще излезе с оферти и нещата са в ръцете на министър председателите. Прозорецът за благоприятни условия е доста дребен за вземането на решение. Сега нямаме половин година като при приемането на Плана за възстановаване след коронавирус, би трябвало да се вземе бързо решение, другояче хората ще бъдат в доста тежко състояние и ще бъдат доста гневни ", предизвести някогашният министър председател.

Освен това Станишев счита, че би трябвало в действителност да се промени европейският енергиен пазар, който не дава отговор на действителностите на днешното време. Виждането му е, че той би трябвало да бъде контролиран, тъй като не работи като общ европейски пазар. Станишев е " за " общите енергийни доставки извън - и във връзка с петрола, и във връзка с газа.

" Не става дума единствено за Русия ", посочи Станишев. Защото по думите му Европа кърви финансово в две направления - към Русия с колосалните облаги на " Газпром " за първото полугодие, и към Съединени американски щати - като различен снабдител на сила. Тук Станишев вижда опция за Зеления преход на Европа, който до неотдавна изглеждал много нереален за доста хора, само че тъкмо той може да направи Европейски Съюз самостоятелен и енергийно резистентен. 

ТЕМА преди 22 часа 3493 преди 23 часа 1245 преди 1 ден 920
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР