Русия може да скъса дипломатическите си отношения със САЩ, ако

...
Русия може да скъса дипломатическите си отношения със САЩ, ако
Коментари Харесай

Русия предупреди, че може да скъса дипломатически връзки със САЩ, ако конфискуват нейни активи

Русия може да скъса дипломатическите си връзки със Съединени американски щати, в случай че Вашингтон конфискува съветски активи, замразени поради спора в Украйна, съобщи през днешния ден пред организация Интерфакс съветският заместник-министър на външните работи Сергей Рябков, съобщи Ройтерс.

Съединени американски щати " не трябва да работят с илюзията..., че Русия се е вкопчила с двете си ръце в дипломатическите връзки с тази страна ", съобщи Рябков.

Западните страни интензивно изследват способи за конфискуване на активите на съветската централна банка за финансиране на Украйна, защото политическите разногласия в Съединени американски щати и Европа заплашват притока на финансова поддръжка за нея, написа преди дни " Файненшъл таймс ".

През последните седмици представителите на Г-7 ускориха диалозите за консумиране на част от замразените съветски държавни активи в размер на към 300 милиарда $ - радикална стъпка, която би отворила нова глава във финансовата война на Запада против Москва.

Натискът идва в миг, когато два значими пакета за финансова помощ за Украйна на стойност над 100 милиарда $ се провалиха, защото републиканците в Конгреса на Съединени американски щати и министър председателят Виктор Орбан от Унгария, член на Европейски Съюз, се оповестиха срещу финансирането на Киев.

Изземването на съветски активи може да обезпечи различен поток на финансиране за Киев, изключително поради предстоящите големи разноски за следвоенно възобновяване.

Досега обаче държавните управления на страните от Г-7 се въздържаха от сходен ход, опасявайки се, че някои задгранични вложители в активи в долари и евро ще се отдръпват.

Въпреки че Вашингтон в никакъв случай не е подкрепял обществено конфискацията, през последните седмици Съединени американски щати заеха по-настойчива позиция, като обявиха в комисиите на Г-7, че има метод за конфискуване на активите " в сходство с интернационалното право ".

" Членовете на Г-7 и други особено наранени страни биха могли да конфискуват съветските държавни активи като контрамярка, с цел да накарат Русия да приключи експанзията си ", се споделя в документ за разискване на държавното управление на Съединени американски щати, с който " Файненшъл Таймс " се срещна и който беше публикуван в комитетите на Г-7. Министерството на финансите на Съединени американски щати отхвърли коментар.

Американски чиновник съобщи, че Вашингтон взе участие в дейни диалози по отношение на потреблението на съветски държавни активи и счита, че има къс период за взимане на решение. Те допуснаха, че то може да бъде разисквано на възможна среща на водачите на Г-7, която да съвпадне с втората годишнина през февруари от нашествието на Русия в Украйна.

Досега предложенията на Европейски Съюз не са довели до изземване на самите съветски активи, а вместо това са имали за цел да понижат облагите, генерирани за финансови институции като Euroclear, където се съхраняват суверенни активи на стойност 191 милиарда евро.

Но апелите за лишаване на самите активи станаха все по-силни, защото се появиха пукнатини в политическия консенсус по отношение на спомагателното финансиране за Украйна. Пакетите за помощ на стойност 60 милиарда $ и 50 милиарда евро, надлежно във Вашингтон и Брюксел, не съумяха да получат утвърждение тази седмица.

Американският чиновник съобщи, че правните полемики в Г-7 отразяват значимостта на спазването на интернационалното право в отговор на съветската инвазия. 

Европейските страни, изключително Германия, Франция и Белгия, не са склонни да подхващат сходна стъпка, като се базират на правни съображения, като да вземем за пример отбраната, с която се употребяват суверенните активи според интернационалното право. По-голямата част от съветските държавни активи на стойност 300 милиарда евро се държат в Европа.

Въпреки това един западен чиновник съобщи, че в границите на Г-7 " несъмнено се водят диалози онлайн " и че " пораства консенсусът " в интерес на потреблението на съветски държавни активи за Украйна.

" Връщаме се към въпроса: единствено западните жители и хазни ли би трябвало да заплащат за войната, или и Кремъл би трябвало да взе участие ".

В американския документ се твърди, че нахлуването на Русия в Украйна значи, че конфискацията на активи може да бъде " преследвана като законна контрамярка от тези страни, които са потърпевши като особено наранени от нарушаването на интернационалното право от страна на Русия ".

Активи за стотици милиарди долари на съветската страна бяха замразени на Запад, както и положението на съветски предприемачи и вложители. 

 

Източник: glasove.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР