Русия може да поиска обезщетение за щетите от взривовете по

...
Русия може да поиска обезщетение за щетите от взривовете по
Коментари Харесай

Русия може да потърси обезщетение за взривения Северен поток

Русия може да изиска обезщетение за вредите от гърмежите по газопроводите " Северен поток ". Това заяви ръководителят на отдела по икономическо съдействие в съветското външно министерство Дмитрий Биричевски, представен от " Ройтерс " и РИА Новости.

По газопроводите, които свързват Русия и Германия под Балтийско море, бяха регистрирани няколко необясними детонации през септември предходната година, които Москва назова акт на " интернационален тероризъм ".

" Не изключваме по-късно да бъде издигнат въпросът за обезщетения за вредите в резултат на детонацията на газопровода " Северен поток ", означи съветският посланик.

Той уточни, че западните страни се опълчват на квалифицираната от Русия проекторезолюция за Съвета за сигурност на Организация на обединените нации, в която се приканва за без значение интернационално следствие на гърмежите на " Северен поток ".

" Въпреки това имаме намерение да продължим да настояваме за изцяло и намерено интернационално следствие със наложителното присъединяване на съветски представители ", акцентира Биричевски.

Три теча в " Северен поток 1 " и " Северен поток 2 " бяха открити в границите на няколко часа на 26 септември. Първият от тях беше засечен на " Северен поток 2 " покрай датския остров Борнхолм. Тогава бяха регистрирани две приключвания на Северен поток.

Датската енергийна организация заяви, че огромно количество газ е навлязло в морето. По-късно шведски сеизмолози оповестиха, че са записали две детонации по трасетата на тръбопровода. Няколко дни по-късно шведската брегова защита откри и четвърти теч по оборудванията, осведоми Днес.бг.

Съединените щати и НАТО нарекоха офанзивите против газопроводите от септември 2022 година " акт на бойкот ". От своя страна Москва упрекна Запада и прикани Съвета за сигурност на Организация на обединените нации да организира без значение следствие. Нито една от страните не е предоставила доказателства за изказванията си.

Както Швеция, по този начин и Дания, които организираха следствие, заключиха, че четирите теча на " Северен поток " 1 и 2 са породени от детонации. Те обаче не прецизираха кой може да е виновен за повредата.

Западните страни, в това число Германия, реагираха внимателно на следствията на гърмежите, които поразиха съветските газопроводи " Северен поток " предходната година, като обявиха, че съгласно тях те са били тенденциозен акт, само че отхвърлиха да посочат кого считат за виновен.

В последния месец се появиха няколко журналистически следствия, които приказват за проукраинска диря, въпреки и без никакви доказателства за връзка към Киев.
Източник: glasnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР