Русия може да ограничи доставките на селскостопански продукти и да

...
Русия може да ограничи доставките на селскостопански продукти и да
Коментари Харесай

Медведев: Русия може да доставя храни само за приятели

Русия може да ограничи доставките на селскостопански артикули и да доставя храни единствено за „ другарски “ страни. Това съобщи Дмитрий Медведев, президент на Русия от 2008 до 2012 година и сегашен заместник-ръководител на Съвета за сигурност.

„ Ще доставяме храни и селскостопански артикули единствено за нашите другари. За благополучие имаме доста от тях, а те въобще не са в Европа или Северна Америка “, коментира Медведев.

Той сподели, че желае да очертае „ някои елементарни, само че значими точки за продоволствената сигурност в Русия “. Приоритет в предлагането на храни е вътрешният пазар на Русия и контролът върху цените, изясни Медведев.

Предложението му идва на фона на западните наказания, наложени на Москва поради нашествието в Украйна.

Русия е главният международен експортьор на пшеница, като главните ѝ съперници в сектора са Европейски Съюз и Украйна. От 2021 година насам страната употребява квоти за експорт на зърно и постанова налози върху това, с цел да се опита да стабилизира високата вътрешна инфлация на храните. Русия изнася пшеница за разнообразни региони от света, в това число Африка и Близкия изток.

Износът на храни и селскостопански първични материали от Русия за България е най-много в областта на маслодайните семена. От своя страна България изнася към Русия фуражи, млечни артикули, тютюневи произведения, захар, шоколад и сладкарски произведения, модифицирани плодове и зеленчуци, ядки, и др. 

Министерството на земеделието на Русия разгласи през вчерашния ден, че страната ще спре износа на слънчогледово семе и на рапица от 1-ви април до 31-ви август за да отбрани вътрешния пазар и бизнеса на фона на внезапното нарастване на международните цени на слънчогледово олио и маслодайни семена.

Медведев посочи, че доставките на селскостопански артикули за „ другари “ ще бъдат както в рубли, по този начин и в националната валута на съответните страни в контрактувано съответствие. По-рано Русия изиска задграничните купувачи да заплащат за доставката на съветски газ в рубли.
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР