Русия може да изглежда изолирана от света заради войната си

...
Русия може да изглежда изолирана от света заради войната си
Коментари Харесай

Москва още има приятели. Защо срещата на БРИКС в Русия може да се окаже най-важната досега

Русия може да наподобява изолирана от света поради войната си против Украйна, само че още има „ другари “. Това са страните от БРИКС – икономическа група, която продължава да се уголемява. Сега следва среща на върха на БРИКС, която може да се окаже доста значима за групата. Ето за какво.

Да покаже на западните страни, че Москва не е изолирана от света. Това е задачата на съветския президент Владимир Путин като хазаин на 16-ата годишна среща на върха на БРИКС , която следва тази седмица.

Икономическото обединяване, в което съществени играчи са Бразилия, Русия, Индия, Китай и Южна Африка , ще организира срещата си в съветския град Казан от 22 до 24 октомври .

Путин се стреми да нарежда БРИКС като съперник на Запада в международната политика и търговия посредством нова разширена версия на блока, наричана от време на време БРИКС+ . Освен петте съществени страни, тя обгръща Египет, Етиопия, Иран и Обединените арабски емирства ( ОАЕ ), които през януари 2024 година

Тазгодишната среща на върха на БРИКС обаче може да сложи началото и на. Путин е поканил над 20 други страни, които са подали молби или обмислят участие в БРИКС. Сред тях са Азербайджан, Беларус, и Монголия .

Путин ще организира двустранни срещи и с други държавни глави, които ще гостуват в Казан, в това число с китайския водач Си Дзинпин. Той също се стреми да разшири БРИКС като част от по-мащабната тактика на Пекин да се нарежда като водач на разрастващите се страни от така наречен Глобален юг.

Глобалният юг условно включва Африка , Латинска Америка и Карибите , Азия (с изключение на Израел, Япония и Южна Корея) и Океания (с изключение на Австралия и Нова Зеландия). Русия има дългогодишни дипломатически връзки с африкански и южноамерикански страни от епохата на Съветския съюз.

„ Путин [изрично] сподели, че БРИКС приказва от името на Глобалния юг. Това е мотив, който Китай също акцентира “, сподели пред Радио Свободна Европа (RFE/RL) Стюарт Патрик , старши помощник във Фондацията за интернационален мир „ Карнеги “.

„ БРИКС още веднъж налива пресен въздух в дробовете си, частично тъй като ръководеният от Запада ред и неговите организации се намират в хаос “, сподели пред RFE/RL Карлос Солар , старши помощник в Кралския институт за обединени услуги, основан в Лондон.

„ За Китай, както и за Русия, вярата е, че БРИКС+ ще бъде средство за оборване на доминирания от Запада интернационален ред и изключително на превъзходството на Съединени американски щати “, добави Патрик.
Какво е БРИКС и за какво има значение
През 2006 година Бразилия, Русия, Индия и Китай основават групата БРИК, която през 2010 година се разшири до БРИКС с присъединението на Южна Африка.

Групата е основана за да сплоти най-важните разрастващи се страни в света и да предложи опция на политическата и икономическата мощност на по-богатите страни от Северна Америка и Западна Европа.

Членовете на БРИКС споделят, че западните страни преобладават във значими международни институции като Международния валутен фонд ( МВФ ) и Световната банка , които отпускат парични заеми на държавните управления, и че е нужна противотежест, която да усили въздействието на разрастващите се стопански системи.

През 2014 година БРИКС сътвори Нова банка за развиване, която да отпуска парични заеми за стимулиране на инфраструктурата в страните от групата. През януари Египет, Етиопия,, Саудитска Арабия и ОАЕ.

Скоро по-късно обаче саудитски министър сподели, че Рияд не се е включил публично към групата.

Аржентина също беше призована да стане членка на БРИКС, само че президентът Хавиер Милей през декември 2023 година, малко откакто встъпи в служба.

Все отново БРИКС има общо население от към 3,5 милиарда души – 45% от жителите на света, а стопанските системи на страните членки са на обща стойност над 28,5 трилиона $, което се равнява на към 28% от международната стопанска система.

Ако Саудитска Арабия се причисли, членовете на БРИКС ще създават към 44% от суровия нефт в света.
Защо още страни желаят да се причислят към БРИКС
През последните години БРИКС се разраства макар геополитическите разстройства като и засилващото се съревнование сред Китай и Съединени американски щати .

Интересът към присъединението към БРИКС пораства, тъй като доста разрастващи се страни виждат в обединяването потребно средство за търсене на геополитически баланс през идващите години, споделя Карлос Солар.
 Кадър от срещата на БРИКС в Южна Африка през август 2023 година
„ В БРИКС има доста страни с световни упоритости като Китай и Русия. Но за други страни, които се причисляват, задачата е да имат разнообразни благоприятни условия за партньорство и да не поставят всичките си яйца в една кошница “, прибавя откривателят.

Според Солар това е очевидно даже при страни като Бразилия и Индия, които са основни членове на БРИКС, само че също по този начин поддържат мощни връзки и участие в ръководени от Запада структури и политически организации.

Финансовата съгласуваност е главен въпрос за БРИКС, защото водачите се стремят да понижат господстващото състояние на щатския $ в международната търговия, а Бразилия и Русия даже оферират основаването на валута на БРИКС.

Страните от групата също по този начин се пробват да развият повече търговски връзки между тях и по-тясна съгласуваност сред националните си банки, както и да хармонизират данъчните и митническите си правила.

Макар че диалозите за основаване на световна валута до момента не са напреднали, членовете на БРИКС се концентрират върху улеснението на търговията в локалните си валути – нещо, което се оказва потребно за Русия, която се пробва да компенсира глобите на Запада поради войната в Украйна с разширение на и Индия.

„ БРИКС беше и може да бъде още по-голям избавител за съветската стопанска система, която търси нови пазари “, сподели Солар.
Какво се чака от срещата на върха
За Русия срещата на върха на БРИКС през октомври цели да покаже, че Москва в дипломатическо отношение. Путин също така се стреми да продължи самодейностите, които могат да подкопаят преобладаващата роля на Запада.

„ За Путин срещата на върха е символна – това е неговото изпитание да покаже на света, че макар напъните на Запада да изолира Русия след непровокираното ѝ навлизане в Украйна, Москва още има другари “, споделя Патрик.

Очаква се в Казан Путин да даде подтик на договарянията за създаване на различна платформа за интернационалните разплащания, която да бъде предпазена от западните наказания.

Русия ще предложи и основаването на борса на БРИКС като опция на западните пазари, където се дефинират интернационалните цени на селскостопанските артикули.

Предстои да стане ясно дали тези ограничения ще реализиран триумф. Междувременно Москва ще би трябвало да търси консенсус в групата, защото някои от евентуалните ѝ нови членове на Кремъл за опълчване на Запада.

Въпреки че членовете на БРИКС се сплотяват към „ убеждението, че актуалните структури, които ръководят интернационалния ред и международната стопанска система, са незаслужено натоварени в интерес на западния свят “, още има разделения сред страни като Китай, Иран и Русия, които желаят изрично да оспорят този ред, и други, които по-скоро целят да го реформират, споделя Патрик.

„ На този стадий групата БРИКС е по-важна от символна, в сравнение с от геополитическа позиция “, прибавя откривателят.
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР