Русия може да има нужда от въвеждане на нови енергийни

...
Русия може да има нужда от въвеждане на нови енергийни
Коментари Харесай

Русия може да се нуждае от нови енергийни мощности още през 2025 година


Русия може да има потребност от въвеждане на нови енергийни мощности още през 2025 година, оповестяват съветските осведомителни организации, цитирайки пресслужбата на енергийното министерство на страната.

По-рано ръководителят на „ Роснано “ Анатолий Чубайс съобщи, че запасът от мощности в Русия ще бъде привършен през 2023-2024 години. Съответно това ще наруши работата на енергийната система и ще докара до прекъсване на тока. За да се избегне това, по думите му би трябвало да се изготви стратегия за рационализация на електроцентралите, която да прилича програмата по договорите за даване на мощности, която е подсигурила на фирмите възвръщаемост на вложения при строителството на нови мощности.

От Министерство на енергетиката припомнят, че в дълготрайна вероятност в сходство със схемата за разполагане на обектите от електроенергетиката, одобрена от държавното управление през юни 2017 година, подлежащите на въвеждане в употреба мощности до 2025 година в това число в Единната енергийна система на Русия може да са 32,9 ГВт. От порядъка на още 90 ГВт ще се нуждаят от рационализация по отношение на привършване на ресурсът им.

Обемът от нови мощности с доказани от фирмите капиталови проекти и отговорности за доставка на пазара, след изваждане на негарантираните мощности от ВЕИ са 17 ГВт., оповестяват още от ведомството.

Руските медии припомнят, че Чубайс към този момент е правил сходни прогнози и преди. Той предсказа, че производството на електрическа енергия от остаряващите електроцентрали ще спада, а потреблението ще пораства. На показаните от него графики това изглеждаше като кръст, който бързо стана прочут като „ кръстът на Чубайс “. За да се избегне това бе въведена стратегия за контракти за даване на мощности, прецизират от РИА Новости.

Източник: 3e-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР