Русия може да е екзекутирала над 30 наскоро заловени украински

...
Русия може да е екзекутирала над 30 наскоро заловени украински
Коментари Харесай

ООН с нови шокиращи разкрития за руските мародерства в Украйна

Русия може да е екзекутирала над 30 неотдавна хванати украински военнопленници през зимните месеци. Това сочат данни, получени от организацията на Организация на обединените нации за правата на индивида, оповестява " Ройтерс ".

Службата на Върховния комисар на Организация на обединените нации за правата на индивида " ревизира три от тези произшествия, при които съветски военнослужещи са екзекутирали седем украински военнослужещи отвън бойните дейности ", се показва в последния отчет на Организация на обединените нации за обстановката с човешките права в Украйна.

От декември до февруари, до момента в който съветските сили бързо настъпваха към Авдеевка в Донецка област и се опитваха да завладяват Роботино в Запорожка област, в обществените мрежи бяха оповестени десетки видеоклипове на изтезания, написа, базирайки се на информацията на организацията.

В осем от докладваните случаи видеоклиповете демонстрират по какъв начин съветски военни убиват украински военнопленници, които са оставили оръжията си, или употребяват други пленени украински военнопленници като живи щитове.

" Към 29 февруари 2024 година Службата на Върховния комисар на Организация на обединените нации е получила потвърждаваща информация за един от видеоклиповете ", се отбелязва в отчета. " В този видеоклип група въоръжени съветски бойци стои на 15-20 метра зад трима украински военнослужещи, които са коленичили с ръце зад главите си. След няколко секунди се появява пушек от оръжията на съветските бойци и украинските военнослужещите падат на земята ".

" След това един от въоръжените бойци се доближава до телата и стреля по един от бойците, лежащи на земята ", показва се в отчета.

През зимата Русия освободи 60 украински военнопленници. Един от тях е удостоверил пред Службата на Върховния комисар на Организация на обединените нации, че случаят, показан във видеото, е станал покрай Роботино през декември 2023 година и че убитите военнослужещи са от неговата част.

При различен случай при започване на януари тази година в Запорожие са били екзекутирани трима украински военнопленници, хванати от съветски войски.

" Според очевидец двама украински бойци са били екзекутирани на място, откакто са се предали. Руските военнослужещи са умъртвили и трети украински военнопленник, който е бил ранен от мина, до момента в който е бил заставен от съветските военнослужещи да прави разминиране ", се показва в отчета.

Освободените военнопленници са съобщили на Организация на обединените нации, че съветските сили са ги измъчвали в плен.

" При един от случаите украински военнопленник разказва, че е бил хванат от съветските въоръжени сили през ноември 2023 година в Запорожка област и отведен в сграда в частно домакинство, където трима съветски военнослужещи са го разпитвали и измъчвали, с цел да извлекат информация от военно естество ", гласи отчетът. " Извършителите са го ритали в лицето и торса с такава мощ, че са му счупили ребрата, душили са го с найлонов плик и са го заплашвали, че ще го екзекутират и ще му отрежат ухото, до момента в който го притискат с нож ".

Според отчета 39 от 60-те военнопленници разкриват, че по време на тяхното пленничество са били подложени на полово принуждение, изразяващо се в опит и закани за обезчестяване и кастрация, побоища или потребление на електрошок върху гениталиите и неведнъж наложително разголване, в това число по време на разпити и за инспекция за татуировки.
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР