Русия ме обвинява, че съм помогнал на колега журналист да

...
Русия ме обвинява, че съм помогнал на колега журналист да
Коментари Харесай

Христо Грозев: Кремъл ме обвинява, че съм помогнал на руски журналист да избяга от страната

Русия ме упреква, че съм оказал помощ на сътрудник публицист да напусне страната, сподели пред бТВ проверяващият публицист Христо Грозев.

„ За финален път бях в Русия през 2016 година – повече от 10 години след напускането на радио бизнеса там. Всяка година ходех да експортирам лекции на съветски публицисти и през 2016 година при излизане от Русия ми беше комплициран черен щемпел в паспорта. Тогава бях осведомен, че повече не мога да се връщам повече там “, сподели той.

През декември 2022 година Христо Грозев бе разгласен от Русия за федерално търсене.

Грозев разясни, че тази издадена заповед за арест дава пояснение и за повода заради която той е бил включен в листата за интернационално търсене през 2022 година той е упрекнат в това, че е оказал помощ на съветския публицист Роман Доброхотов да напусне Русия през границата с Украйна.

„ Това е наш сътрудник, чиито разработки публикуваме в „ Белингкат “, прецизира още той.

През лятото на 2021 година в дома на този съветски публицист в Москва е имало обиск.

„ Тогава му бяха конфискувани паспортите, компютъра, няколко телефона. Два дни по-късно той въпреки всичко съумя да премине границата, с цел да избегне ареста и най-вероятно да бъде наказан – нещо, което се случи с доста негови сътрудници “, описа още Грозев и добави, че би оказал помощ на всеки негов сътрудник, който работи в изискванията на тоталитарен режим и е подложен на гонене.

Задочният арест от страна на Русия евентуално няма да му разреши да пътува в някои страни, които се дефинират като другарски или имат подписани контракти за екстрадиция с Москва.

„ Сам по себе си карцерът е неуместен – задочно да бъда арестуват е тъкмо толкоз дейно, едвам бъда задочно токсичен. Но не знаем все още в кои страни подадени тези молби за екстрадиция, тъй че моето поглъщане по света несъмнено ще бъде лимитирано “, сподели още Грозев.
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР