Русия критикува плана на НАТО за разширяване на присъствието си

...
Русия критикува плана на НАТО за разширяване на присъствието си
Коментари Харесай

Напрежение между Кремъл и НАТО заради Арктика


Русия подлага на критика проекта на НАТО за разширение на наличието си в Арктика - един богат на запаси регион, на който международните сили гледат от ден на ден като на район със стратегическо значение, оповестява Българска телеграфна агенция.

Русия възприема дейностите на НАТО по отношение на най-северния регион на Земята, като отрицателни, съобщи представителят на Кремъл Дмитрий Песков, съгласно осведомителна организация " Интерфакс ". " Русия ще пази своите ползи по подобаващ метод ", добави той, цитирайки потребностите от сигурност и " стопански действия ".

Москва предявява искания към 1,2 милиона кв. км. в Арктика и в частност към първични материали като петрол и газ, които има там.

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг съобщи пред немския вестник " Велт ам Зонтаг " през уикенда, че " НАТО би трябвало да усили наличието си в Арктика ". Москва е в развой на наново отваряне на бази от времето на Съветския съюз и разполагането на най-модерните си оръжия в тях, като да вземем за пример свръхзвукови ракети, посочи той.

Китай също има все по-голям интерес към Арктика, макар че не е арктическа страна, предизвести също Столтенберг.

Арктика включва елементи от териториите на Съединените щати, Дания, Финландия, Исландия, Канада, Русия, Норвегия и Швеция, напомня ДПА. 

Йенс Столтенберг и канадският министър-председател Джъстин Трюдо започнаха тридневна взаимна обиколка в Арктика този месец, ориентирана към отбраната на канадската част от региона.

С решението на Финландия и Швеция да се причислят към западния боен алианс, визитата на Столтенберг в Канада акцентира също по този начин статута на Русия, като единствената арктическа страна, която не е член на НАТО.

Държавният департамент на Съединени американски щати разгласи в петък, че за пръв път ще назначи дипломат за специфични поръчения за региона на Арктика, напомня ДПА.

 
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР