Русия има огромни военни трудности и е принудена да се

...
Русия има огромни военни трудности и е принудена да се
Коментари Харесай

Наистина ли настъпи обрат във войната в Украйна?

Русия има " големи военни компликации " и е принудена да се отбранява - споделя немският специалист Нико Ланге. Западното тежко оръжие усилва опциите на Украйна и води до поврат във войната.

Командният център в щутгартския квартал Вайхинген в Югозападна Германия е мястото, откъдето Съединени американски щати, дружно с още над 50 страни, координират военната помощ за Украйна. В същия регион се намира и Европейското командване на американската войска (EUCOM), което от началото на юли е под командването на американския военачалник Кристофър Каволи.

В продължение на месеци представители на десетки страни координират политически дейностите си в границите на така наречен контактна група за това коя страна какви оръжия може да достави на Украйна, а и по какъв маршрут тежките оръжия, като американските артилерийски установки HIMARS или самоходните гаубици 2000, доставени от Германия и Нидерландия, ще доближат до украинския фронт.

Русия към този момент би трябвало да " дава отговор " на Украйна, написа в коментар за " Дойче веле " Франк Хофман.

Тази помощ може би е довела до повратна точка, споделя немският специалист по Украйна Нико Ланге. " Решаващият миг от последните няколко дни е, че Русия към този момент е принудена да реагира на изказванията и дейностите на украинците. Досега беше противоположното: украинците бяха принудени да реагират на всичко, което правеше Русия ", споделя Ланге. Чрез целенасочените бомбардировки с HIMARS на хранилища с муниции и командни елементи на съветската войска украинците са съумели да понижат площта на бомбардировките със снаряди в източната и южната част на страната " пет-шест пъти ", удостоверява съветникът на украинския президент Михайло Подоляк в изявление за Дъждовни води.

Според Нико Ланге " в този момент Русия е преместила силите си на юг, както към Херсон, по този начин и към Запорожие, с цел да се укрепи там и да се концентрира върху обезпечаването и задържането на завладените територии ". От отчет на английското разузнаване излиза наяве, че съветските елементи употребяват за отбрана региона към най-голямата атомна електроцентрала в Европа - АЕЦ " Запорожие ". Русия употребява " предпазената площадка на атомната електроцентрала, с цел да понижи риска за своето съоръжение и личен състав от нощни украински офанзиви ", се споделя в отчета.

В началото на август ръководителят на Международната организация за атомна сила (МААЕ) изиска достъп до нуклеарното оборудване по същата причина. " От това се схваща, че войната се трансформира и че Русия е принудена да реагира на Украйна ", споделя Нико Ланге.Така се опровергава митът, че Русия може да " ескалира до безспир " - Русия има " големи " военни компликации. " Както на север от Харков, по този начин и в Херсон на юг, руснаците са минали в защита, показвайки твърдата си воля да задържат тези територии. "

Украинска партизанска контраатака?

Вече няколко седмици украинският президент Володимир Зеленски приказва за контраатака в южната част на страната. " Украинската офанзива няма да бъде като тази на руснаците с унищожителна вълна от обстрели. Тя ще разчита и на партизани, на въстания в окупираните градове, на мобилни интервенции в тила на врага”, допуска Ланге.

В окупирания от съветските сили град Херсон не престават да се появяват листовки и плакати с предизвестия към съветските окупатори. " Знаем всички ваши направления за наблюдаване ", гласят те, и " Херсон е украински ". " Руснаците имат огромни проблеми с контрола върху тези региони ", счита Ланге. " В окупираната част на Запорожка област има сериозна партизанска интензивност: през нощта съветските патрули биват избивани ", споделя Ланге.

В Туитър украинският регионален шеф на съвсем напълно окупираната от руснаците Луганска област написа за партизанска акция в община Беловодск. Там украински партизани били стреляли по назначените от Русия кмет и негов заместител и ги ранили. Последвалото търсене на украинските незаконни бойци от страна на Русия се оказало несполучливо. Но тази информация не може да бъде доказана от самостоятелни източници.

Учудващо е мястото на случая: Беловодск се намира надълбоко в окупираната от Русия територия на Луганска област, единствено на 40 км от съветската граница. Т.е. известието на регионалния шеф може да се пояснява и като сигнал към западните поддръжници: партизанската битка набира скорост и в отдалечените райони.

Беловодск е отвън обсега на доставените досега от Съединени американски щати ракети HIMARS, чийто оптимален обхват е 84 км. Но артилерийските системи могат да изстрелват и ракети от вида ATACMS с обхват на деяние 300 км. Украйна желае такова оръжие и от западната контактна група и нейния действен център в Щутгарт.

Досега Съединени американски щати се противопоставяха, защото украинската войска би могла да го употребява, с цел да доближи до съветска територия. Въпреки това през последните месеци се усили готовността за доставка на по-високотехнологични оръжейни системи. Украинският външен министър Дмитро Кулеба съобщи, че се усеща " като във видеоигра ", в която задачата е да се доближи идващото равнище. Но украинските бойци, убити на фронтовата линия, са имали единствено по един живот.
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР