Русия има дълга традиция на заглушаване на всички опозиционни на

...
Русия има дълга традиция на заглушаване на всички опозиционни на
Коментари Харесай

Как Русия се разправя с неудобни и опозиционни журналисти

Русия има дълга традиция на заглушаване на всички опозиционни на Кремъл гласове и на преследването им с разрешени и непозволени средства.

След като Путин стартира своята война в Украйна, която назовава " специфична военна интервенция ", мнозина свободни и самостоятелни публицисти в самата Русия я осъдиха и насочиха рецензии против дейностите на съветската войска в нападнатата страна.

За да се заглушат всички сериозни гласове, в Русия бе признато законодателство, което криминализира разпространяването на " подправени вести " и дезинформация за съветските военни.

Този закон планува ефикасни присъди за всички, които бъдат приети за отговорни от съветските съдилища. Редица знакови фигури от журналистическите среди попаднаха под ударите му.
Журналистката от съветската държавна телевизия " Първи канал " Мария Овсянникова си разреши да стачкува против войната директно в ефира на медията.

По време онлайн предаване тя театралничи с афиш, на който пишеше: " Спрете войната, не вярвайте на пропагандата, тук ви лъжат ".

Тя трябваше да заплати санкция от 30 000 рубли поради митинга, по-късно бе арестувана за малко, само че съумя да избяга от Русия и в този момент живее в Париж. Продължава да подлага на критика войната и дейностите на Путин и се надява, че интернационалната заповед за ареста му може да породи опозиция против него измежду елита на Русия.

Видният публицист Александър Невзоров бе наказан задочно от съд в Москва на 8 години затвор, откакто бе приет за отговорен в разпространение на " подправени вести " за съветската войска.

Той бе разследван през 2022 г поради негови изявления в обществените медии, в които упрекна съветските въоръжени сили, че съзнателно са обстрелвали родилен дом в украинския град Мариупол. Москва дефинира тези изказвания за подправени.

Сега Невзоров и брачната половинка му се намират в Израел.

Най-фрапиращият случай на наказателно гонене, свърван с войната на Русия в Украйна, е осъждането на две години затвор на съветски жител, чиято щерка е нарисувала антивоенна рисунка.

Алексей Москальов съумя да избяга от домашния арест в навечерието на присъдата, само че бе арестуван в Беларус и екстрадиран в Русия. Той имаше изявления в обществените мрежи, които подлагаха на критика съветската инвазия в Украйна.

Преди дни съд в Москва осъди на 25 години затвор в колония със непоколебим режим известния публицист и опозиционен деятел Владимир Кара-Мурза. Обвиненията против него са държавна измяна, разпространяване на недостоверна информация за съветската войска и активност в " нежелателна организация ".

Кара-Мурза съобщи, че процесът против него е политически стимулиран и припомня за едни от най-тъмните репресивни дейности на режима на Сталин.

 
Единственото, за което се упреквам е, че за дългите години на политическата си активност не съумях да убедя задоволителен брой мои сънародници и политици в демократичните страни каква заплаха носи за Русия и за света сегашният режим в Кремъл.
Кара-Мурза

Тези последни думи на наказания се трансфораха в шлагер в обществените мрежи и новинарските канали.

41-годишният публицист със западно обучение беше непосредствен помощник на опозиционния водач Борис Немцов, който беше убит покрай Кремъл през 2015 година

„ Решението на съда да осъди Владимир Кара-Мурза на 25 години затвор е опит да се заглуши несъгласието в тази страна. Ще продължим да призоваваме за освобождението му. Криминализирането на рецензиите към дейностите на държавното управление е симптом на уязвимост, а не на мощ “, сподели Лин Трейси – дипломат на Съединени американски щати в Русия.

Най-пресният случай на преследван от съветските управляващи публицист е карцерът и повдигането на обвинявания за шпионаж против кореспондента на в. " Уолстрийт джърнъл " в Москва Еван Гершкович.

Съд в Москва отхвърли да го пусне на независимост под гаранция или под домакински арест.

31-годишният Гершкович е първият американски публицист, задържан в Русия по обвинявания в шпионаж от края на Студената война насам и в случай че бъде приет за отговорен, може да получи до 20 години затвор.

Изслушванията по делото против журналиста се организират при закрити врата.

 
Той е в положително въодушевление, в приповдигнат военен дух. Готов е да потвърди правото на свободна публицистика. Заяви на чуването, че е подготвен да потвърди, че е почтен по повдигнатите обвинявания. Благодари на всички за оказаната поддръжка.
Мария Корчагина – юрист на Еван Гершкович

Европейска комисия, Екологичен потенциал, Съединени американски щати, посланиците на редица западни страни приканиха за освобождението на Кара-Мурза, Навални, Гершкович и на всички наказани по политически аргументи в Русия. 

 
Източник: euronewsbulgaria.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР