Русия и Украйна подписаха днес в Истанбул две отделни споразумения

...
Русия и Украйна подписаха днес в Истанбул две отделни споразумения
Коментари Харесай

Русия и Украйна подписаха с ООН и Турция споразумения за износ на зърно

Русия и Украйна подписаха през днешния ден в Истанбул две обособени съглашения с Турция и Организация на обединените нации за износа на зърно и селскостопански артикули през Черно море, съобщи Франс прес.

Сключването на споразуменията проправя пътя за износа на милиони тонове от по този начин нужното на интернационалните пазари украинско зърно, както и на съветски зърнени култури и торове. То поставя завършек на породената от войната невъзможност, заплашила продоволствената сигурност в световен мащаб, акцентира Асошиейтед прес.

Киев отхвърли да подпише директно съглашение с Москва.

Руският министър на защитата Сергей Шойгу и украинският министър на инфраструктурата Олександър Кубраков подписаха идентични контракти с генералния секретар на Обединените народи Антониу Гутериш и турския министър на защитата Хулуси Акар.

На церемонията участва турският президент Реджеп Тайип Ердоган.

" Днес в Черно море блестна светлината на един фар. Фар на вярата, на опциите, фар на облекчение по света, който се нуждае от неговата светлина повече от всеки път ", съобщи Гутериш.

" Вие преодоляхте трудностите и загърбихте различията, с цел да проправите път за самодейност, която ще служи на ползите на всички ", обърна се генералният секретар на Организация на обединените нации към представителите на Русия и Украйна.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР