Русия и Турция имат обща гледна точка относно Сирия, но

...
Русия и Турция имат обща гледна точка относно Сирия, но
Коментари Харесай

Експерт: Развитието на събитията в Сирия ще стане по-предвидимо

Русия и Турция имат обща позиция по отношение на Сирия, само че официално видяно са от двете страни на воюващите елементи там. Геостратегически Русия има интерес от постоянна Сирия, а Ердоган има интерес от надзор върху северните елементи, с цел да се защищити от кюрдите и да се движи по стратегическата линия на неосманизима. Срещата сред Путин и Ердоган е позитивен детайл в развиването на обстановката в Сирия. Това разяснява пред БНР проф. Димитър Йончев, експерт по национална сигурност.

Според него обстановката е не толкоз в интерес на Ердоган, само че с тази среща той е нормализирал позициите си: "Важното е, че двете страни демонстрират, че не желаят да губят контакта по контрола върху обстановката. Ще стане по-предвидимо развиването на събитията в Сирия ".

Русия се надява да понижи риска от пряк конфликт с Турция в Сирия

Проф. Йончев добави: "Европа има късмет да сътрудничи с Турция по тези въпроси, само че упоритостите на Турция са по-големи от едно съдействие – те държат да бъдат приети за равноправни в Европейския съюз. Огнището на напрежението с бежанците ще бъде постоянно топло, в случай че не горещо ".

Експертът разясни, че не чака в околните седмици да има огромно връщане на бежанци към родните им места.

По думите му стопанската система е противодействието на войната.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР