Русия и НАТО ще възстановят работата на своите мисии в

...
Русия и НАТО ще възстановят работата на своите мисии в
Коментари Харесай

Тежки преговори между НАТО и Русия, какво се разбраха

Русия и НАТО ще възстановят работата на своите задачи в Москва и Брюксел, само че различията по тематиките за Украйна и европейската сигурност остават.

Това съобщи генералният секретар на Алианса Йенс Столтенбрег на конференция след края на съвещанието на Съвета Русия-НАТО в сряда в Брюксел.

Позицията на Северноатлантическия съюз е, че единствено 30-те страни-членки на могат да вземат решение дали Украйна ще се причисли или не.



Столтенберг означи, че е извършена комплицирана полемика в основен миг за европейската сигурност. По думите му, НАТО и Русия няма да пестят старания за търсене на пътища, по които ще съумеят да се придвижат напред в деескалацията на напрежението.

Сега двете страни имат намерение да проведат нови срещи за възобновяване на доверието, да покачат прозрачността на военните учения, киберсигурността и контрола над въоръженията, означи още генералният секретар на Алианса.



Русия и НАТО са се договорили за осъществяване на серия от срещи, на които да се доближи до съглашение за взаимно проверяеми ограничавания върху ракетите в Европа.

"Днес Русия повдигна предлагането, което разгласява през декември и което има за цел да отговори на опасенията ѝ за сигурността; те включват претенции да се спре приемането на нови членове в НАТО и да се изтеглят силите от източните съдружници. Съюзниците от своя страна потвърдиха политиката на отворени порти на НАТО и правото на всяка страна да избира сама своите договорености за сигурност. Съюзниците ясно обявиха, че няма да се откажат от способността си да се пазят и отбраняват взаимно, в това число с наличието на войски в източната част на алианса ", съобщи Столтенберг.

"Между съдружниците от НАТО и Русия има обилни разлики по тези въпроси и няма да е елементарно да се преодолеят разликите. Но е позитивен знак, че всички съдружници от НАТО и Русия седнаха на една маса ", сподели Столтенберг.



Той също по този начин уточни, че е призовал Русия да "изтегли силите си " от Грузия, Молдова и Украйна.

Столтенберг уточни, че НАТО счита за погрешно изказванието, че разширението му е нападателен акт, тъй като по този начин се популяризира демокрацията.

"Украйна като суверенна страна има право на самоотбрана. Украйна не е опасност за Русия ", сподели Столтенберг. "Русия е агресорът. Русия е тази, която е употребила и продължава да употребява мощ против Украйна ".
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР