Русия и Китай ще си предоставят решителна взаимна подкрепа в

...
Русия и Китай ще си предоставят решителна взаимна подкрепа в
Коментари Харесай

След разговорите Путин-Си: Стратегическото взаимодействие между Русия и Китай навлиза в нова етап

Русия и Китай ще си дават " решителна взаимна поддръжка в отбраната на главните ползи на другите, на първо място суверенитета, териториалната целокупност, сигурността и развиването ”.

 

Това се споделя в  обстойно взаимно изявление на Русия и Китай, в което афишират, че тяхното всеобхватно партньорство и стратегическо взаимоотношение навлизат в нова ера. 

 

Изявлението бе публикувано след траялите три часа и половина публични договаряния в Кремъл сред президентите Владимир Путин и Си Цзинпин и техните делегации. 

 

Документът не е контракт, само че основава политическа рамка, която да бъде изпълнена с съответни съглашения и договорености.

 

За войната в Украйна Русия и Китай считат:
“Че задачите и правилата на Хартата на Организация на обединените нации би трябвало да се съблюдават и интернационалното право би трябвало да се съблюдава. Руската страна прави оценка позитивно обективната и безпристрастна позиция на китайската страна по украинския въпрос. Страните се опълчват на всевъзможни страни и техни блокове, целящи да получат военни, политически и други преимущества, да накърнят законните ползи на други страни в региона на сигурността.Китайската страна прави оценка позитивно готовността на съветската страна да постави старания за обновяване на мирните договаряния допустимо най-скоро.Русия приветства готовността на Китай да играе позитивна роля в политико-дипломатическото споразумяване на украинската рецесия и градивните съображения, изложени в документа " Относно позицията на Китай за политическото споразумяване на украинската рецесия ", направен от китайската страна.Страните означават, че за разрешаване на украинската рецесия е належащо да се зачитат законните опасения на всички страни в региона на сигурността и да се предотврати образуването на блокова борба, да се спрат дейностите, които в допълнение разпалват спора.Страните акцентират, че виновният разговор е най-хубавият метод за стабилно разрешаване на украинската рецесия и интернационалната общественост би трябвало да поддържа градивните старания, които се поставят в това отношение.Страните приканват за преустановяване на всички стъпки, които способстват за ескалация на напрежението и удължение на военните дейности, с цел да се избегне по-нататъшно утежняване на рецесията до прекосяването й в неконтролируема фаза.Страните се опълчват на всички едностранни наказания, наложени в заобикаляне на Съвета за сигурност на Организация на обединените нации.Страните упорстват НАТО да съблюдава прецизно отговорностите, свързани с районния и защитителен темперамент на посочената организация. Те приканват НАТО да зачита суверенитета на другите страни, тяхната сигурност и ползи, цивилизационното и историческо и културно разнообразие, да се отнася обективно и непредубедено към мирното развиване на другите страни.Страните означават, че връзките сред Русия и Китай, въпреки и да не са военно-политически съюз, сходен на съюзите, основани по време на Студената война, превъзхождат тази форма на междудържавно взаимоотношение, нямат блоков и конфронтационен темперамент и не са ориентирани против трети страни. "
 

Двете страни се преглеждат взаимно като предпочитани сътрудници.

 

" Отбелязват ускоряването на процеса на определяне на многополюсен международен ред, укрепването на позициите на нововъзникващите пазари и разрастващите се страни, повишаването на броя на районните сили, които въздействат на световните процеси и показват предпочитание да пазят законните си национални ползи.

 

В същото време деянията на хегемонизъм, унилатерализъм и протекционизъм са към момента необятно публикувани. Опитите да се заменят общопризнатите правила и правила на интернационалното право с " верен ред " са неприемливи. "

 

" Русия и Китай приканват всички страни да предизвикват такива универсални човешки полезности като мир, развиване, тъждество, правдивост, народна власт и независимост, да вземат участие в разговор, а не в борба, да ползват приобщаващ, а не извънреден метод, да съжителстват спокойно, да реализират взаимноизгодни съдействие, стимулиране на мирното развиване на света. "

 

" Поддържат тясна външнополитическа съгласуваност и взаимоотношение на многостранни платформи, като уверено отстояват равенството и справедливостта, насърчавайки построяването на нов вид интернационалните връзки. "

 

" Няма " висша народна власт ". Страните се опълчват на налагането от една страна на нейните полезности на други страни, обрисувайки идеологически линии, създавайки подправен роман за по този начин наречената борба сред демокрациите и автокрациите, употребявайки демокрацията и свободата като предлог и политически инструмент за оказване на напън върху други страни. "

 

" Всяка страна има право независимо да избира пътя на развиване в региона на правата на индивида. "

 

" Страните постоянно ще организират взаимни патрули в морето и във въздуха и взаимни учения, ще развиват продан и съдействие, в това число в границите на всички съществуващи механизми за двустранно съдействие, и ще задълбочават взаимното доверие сред въоръжените сили на двете страни. "

 

Русия и Китай се афишират още срещу:
всички форми на надмощие, едностранни подходи и силова политика, против мисленето в духа на Студената война, блоковата борба и основаването на тесни формати, ориентирани против избрани страни.опити за приемане на правно обвързващи интернационалните механизми, които лимитират суверенитета на страните в региона на предварителната защита и контрола на инфекциозните болести, предварителната защита и реакцията на биологични заплахина проектите и опитите за политизиране на въпроса за произхода на коронавирусаполитизирането на спорта.
Обявяват се за " обективно, независимо, професионално следствие на детонациите в газопроводите " Северен поток " и " присъединението на Африканския съюз към Г-20 ", в която разрастващите се стопански системи да имат повече право на глас.

 

Те са за " контрактувани и прецизно спазвани правила и параметри на спокойно взаимно битие на сегашния исторически стадий " и " във допустимо най-голяма степен да се заобикалят споровете сред непрекъснатите членове на Съвета за сигурност на Организация на обединените нации ".

 

" Отново акцентират, че не може да има спечелили в нуклеарна война и тя в никакъв случай не би трябвало да бъде отприщвана. Страните приканват всички страни, подписали Съвместното изказване на петте нуклеарни сили, да следват главните му постулати на процедура, в това число дейно понижаване на риска от нуклеарна война и всеки въоръжен спор сред страни, притежаващи нуклеарни оръжия. (...) Всички нуклеарни сили не би трябвало да разполагат нуклеарни оръжия отвън своите национални територии и би трябвало да изтеглят всички нуклеарни оръжия, ситуирани в чужбина. "

 

" Изразяват сериозна угриженост по отношение на военните биологични действия на Съединените американски щати, осъществявани на тяхна национална територия и отвън нея, които съставляват сериозна опасност за сигурността на други страни и цели райони, изискват от Съединените щати да дават пояснения по този въпрос " и " надълбоко са загрижени от политизирането на Организацията за възбрана на химическите оръжия. "

 

" Русия и Китай показват угриженост по отношение на усилването на напъните на Съединени американски щати за основаване на световна система за противоракетна защита и разполагане на нейни детайли в разнообразни райони на света, в композиция с построяването на капацитета на прецизни неядрени оръжия за нанасяне на обезоръжаващ удар и други стратегически качества, както и с желанието на Съединени американски щати да разположат наземни ракети със междинен и по-малък обхват в Азиатско-Тихоокеанския и европейския район и прехвърлянето им на техните съдружници. "

 

Като се афишират срещу " милитаризацията на информационно-комуникационните технологии " те споделят, че би трябвало да се изработят " нови правила за отговорно държание на страните в осведомителното пространство и в частност да бъде признат повсеместен международно-правен документ ".

 

 
Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР