Русия и Китай ще продължат „координираната работа“ в Общото събрание на ООН и АТИС

...
Русия и Китай ще продължат добре координираната работа“ на Общото
Коментари Харесай

Русия и Китай ще продължат „добре координираната работа“ на Общото събрание на ООН тази седмица, както и на срещата на върха на Азиатско-тихоокеанското икономическо сътрудничество тази есен, прогнозира руският външен министър Сергей Лавров в понеделник по време на посещение на китайския първи дипломат Ван И в Москва.

„Предстоят много многостранни форуми, преди всичко Общото събрание на ООН, което започна своята работа, след това ще има срещата на върха на Азиатско-тихоокеанското икономическо сътрудничество и много други срещи на върха и срещи на високо ниво“, каза Лавров по време на встъпителните бележки пред него от разговорите с Ван.

„Уверен съм, че нашата добре координирана работа ще продължи и по време на тези форуми“, добави той.

„Ние работим в трудни условия, когато светът преживява тектонични промени на нивата. И е много важно, че през март тази година нашите лидери определиха ясни насоки за по-нататъшно задълбочаване на нашето стратегическо взаимодействие“, каза Лавров.

Китайският лидер Си Дзинпин и руският президент Владимир Путин се срещнаха в Москва през март и направиха категорично потвърждение за тяхното съгласуване по множество въпроси – и споделено недоверие към Съединените щати, съобщи по-рано CNN.

Срещата, която се проведе под сянката на руската атака в Украйна, не остави никакви съмнения относно ангажимента на Пекин да развие отношенията си с Москва. Той завърши с повече от дузина споразумения, укрепващи сътрудничеството в области от търговия и технологии до държавна пропаганда, според списък на Кремъл.

Сътрудничеството между Пекин и Москва обаче не е насочено срещу други страни, подчерта китайският външен министър Ван И по време на посещението си в Москва.

„Китай и Русия следват независима външна политика. Нашето сътрудничество не е насочено срещу никого и не е повлияно от други страни“, каза Уанг, според Ройтерс, добавяйки, че тяхното „сътрудничество носи очевидни ползи за народите на двете страни“.

Ван каза още, че Китай е готов да работи с Русия за формирането на многополюсен свят, като двете страни носят „специална отговорност“ по отношение на поддържането на глобалната стратегическа стабилност и мир.

„Колкото по-ожесточени са едностранните действия на хегемонията, насочени към конфронтация, толкова по-важно е за нас да изпълним международните си задължения според чувството за дълг, присъщо на великите сили“, добави Ван.

Русия става все по-зависима от Китай след пълномащабното нахлуване на Кремъл в Украйна през февруари 2022 г., което постави началото на вълна от санкции срещу Москва, водени от Съединените щати и други членове на групата G7 от развити икономики.

Китай обаче обяви, че "няма ограничения" за приятелството си със северния си съсед и неговата икономическа спасителна линия смекчи въздействието на прогонването на Русия от глобалната финансова система.

Търговията между двете страни скочи с 40% през първите пет месеца на тази година, според данните на китайските митници, въпреки забавянето между втората по големина икономика в света и други ключови партньори. Руският премиер Михаил Мишустин каза през май, че очаква търговията с Китай да надхвърли 200 милиарда долара тази година.

Източник: cnn.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР