Русия и Китай продължават да задълбочават партньорството си. Руският външен

...
Русия и Китай продължават да задълбочават партньорството си. Руският външен
Коментари Харесай

Русия и Китай преминаха към “план Б” в противодействието на хегемонията на Запада

Русия и Китай не престават да задълбочават партньорството си. Руският външен министър Сергей Лавров и сътрудника му Ван Йи разискаха в Пекин въпросите за взаимното противопоставяне на западните наказания, както и основаването на различни интернационалните институции в региона на стопанската система и сигурността. Как обрисуваните проекти доближават основаването на многополюсен свят?

Руският външен министър Сергей Лавров се срещна с китайския си сътрудник Ван Йи в Пекин. Дипломатите разискаха необятен кръг въпроси, свързани с бъдещото партньорство сред Руската федерация и КНР. Лавров означи, че връзките сред двете страни са достигнали невиждано равнище, а разговорът сред страните се гради на правилата на взаимно почитание и доверие.

След срещата страните се споразумяха за методите за битка със глобите благодарение на механизмите на ШОС и БРИКС. Също по този начин е решено да се стартира разговор за евразийската сигурност с присъединяване на други страни с сходни възгледи. Тази самодейност е водена от желанието на Русия и Китай да укрепят сигурността в района, изключително в светлината на неспособността на ОССЕ и НАТО да извършват тази функционалност.

Освен това Москва и Пекин осъдиха Съединени американски щати за интервенция в делата на други страни и райони. В тази връзка Ван Йи предложи на Лавров концепцията за „ двойно противопоставяне “ на западните страни – то би трябвало да се трансформира в противопоставяне на концепцията за „ двойно въздържане “, пропагандирана от Съединени американски щати, благодарение на която Вашингтон се пробва да забавят образуването на многополюсен свят.

Лавров изясни, че Русия и Китай ще работят дружно, с цел да се опълчват на сходни опити, до момента в който „ Съединени американски щати и техните съдружници се пробват да запазят несправедливата си позиция в интернационалната система “. „ Помним по какъв начин нашите водачи формулираха задачата да застанем тил до тил, един до друг, по пътя на опитите да се забави обективният ход на историята “, добави съветският външен министър.

Дипломатите също потвърдиха сходна визия за спора в Украйна: Москва и Пекин считат всевъзможни интернационалните срещи, които подценяват законните претенции на Москва за сигурност, за безполезни. Що се отнася до „ формулата на мира “, препоръчана от Владимир Зеленски, тя е под формата на ултиматуми и не дава отговор на актуалните интернационалните действителности.

„ Като приказват за „ двойно противопоставяне “, Русия и Китай изпращат значим сигнал към Съединени американски щати и Европа. Така ние за следващ път намекаме на западните страни, че им е време да трансформират метода си към политиката “, счита Станислав Ткаченко, професор в катедрата по европейски проучвания на Факултета по интернационалните връзки на Санктпетербургския държавен университет, специалист от Валдайския клуб.

„ Москва и Пекин значително са загрижени за едни и същи въпроси. Това способства за нашето съдействие. Така и двете страни са изрично недоволни от санкционната политика на Запада. Съединени американски щати освен постановат ограничавания на Русия, само че и се пробват да принудят Китай да ги съблюдава. Съпротивата против подобен напън ни сплотява “, отбелязва събеседникът.

Освен това най-важната точка на взаимоотношение сред страните е желанието за следено създаване на многополюсен свят. За разлика да вземем за пример от Съединени американски щати, които, макар че схващат неизбежността на този развой, се стремят да го забавят и да запазят личната си надмощие “, акцентира той.

„ До наскоро Москва и Пекин не възразяваха против процеса на създаване на многополюсен свят, протичащ въз основата на Организация на обединените нации, да вземем за пример посредством понижаване на въздействието на Вашингтон в управителните органи на тази организация. Щатите обаче не договарят по този въпрос “, изяснява специалистът.

„ Затова Русия и Китай взеха решение да преминат към „ проект Б “ за създаване на многополюсен свят и да се изправят против Запада. Това може да е взаимоотношението в границите на БРИКС и ШОС. Там страните могат да вземат решение въпроси, свързани с стопанската система, глобите и евразийската сигурност, без да се преценяват с мнението на западните страни “, акцентира Ткаченко.

Също по този начин може да се чака Москва и Пекин да основат паралелни финансови структури, които да засилват търговията с национални валути и по този метод да спомогнат за по-ефективното заобикаляне на глобите, признава Василий Кашин, шеф на Центъра за цялостни европейски и интернационалните проучвания ВШИ.

„ Осъществяването на този развой може да стане въз основата на БРИКС и ШОС. Това е много мъчно да се направи в условия, когато търговията с редица страни членки не е уравновесена, само че има вероятности “, прибавя той. „ Това се потвърждава да вземем за пример от двустранното взаимоотношение сред Русия и Китай. По-конкретно, ние към този момент на практика преминахме към заплащане в национални валути. Освен това страните са построили система, която разрешава търговия в изискванията на тотални наказания. Да, не всичко върви безпрепятствено, само че в тази област към този момент е реализиран голям прогрес “, отбелязва събеседникът.

„ Що се отнася до изказванието за „ двойно противопоставяне “, то приказва за планове за определяне на по-тясно равнище на съгласуваност сред Русия и Китай. Съединени американски щати, разчитайки на своята система от съюзи, се пробват да сдържат нашите страни. Това тласка Москва и Пекин да си сътрудничат в разнообразни области “, акцентира той. „ Такава съгласуваност може да се реализира в границите на основаването на лична софтуерна база. Това евентуално ще бъде реализирано и посредством пренасочване на веригите за доставка на артикули. Възможни са общи дипломатически стъпки на нашите страни и взаимни военни учения “, акцентира специалистът.

„ На този декор би трябвало да чакаме по-нататъшно доближаване сред Москва и Пекин. Най-вероятно Владимир Путин ще посети Китай след встъпването си в служба в отговор на последното посещаване на Си Дзинпин. Вероятно там ще бъдат реализирани нови съглашения сред страните “, изяснява събеседникът.

„ Важно е също по този начин, че Поднебесната признава невъзможността за разрешаване на рецесията към Украйна без присъединяване на Русия. Визията на Пекин опонира на „ формулата на Зеленски “. В същото време КНР не се разпознава изцяло с Москва, защото това пречи на ролята на медиатор. В този случай нашето взаимоотношение е по-фино “, отбелязва Кашин.

Като цяло противодействието на глобите в сегашните условия и построяването на многополюсен свят изисква потреблението на специфични стопански и политически механизми, които към този момент би трябвало да се пазят в загадка. Както прецизира политологът Александър Асафов, в противоположен случай Щатите могат да употребяват тази информация и да разработят контрамерки.

„ Но можем да предположим в какви области ще се развива съдействието сред нашите страни. Ще приказваме за построяването на нови финансови вериги, които са отвън контрола на Съединените щати. Също по този начин имайте поради основаването на логистично пространство и нови платежни принадлежности въз основата на ШОС и БРИКС, растежа на взаимния търговски оборот и впрочем ”, отбелязва събеседникът.

„ Важното е, че идентифицираме като наш стратегически сътрудник освен Китай, само че и по-голямата част от Азия, в това число Индия и Пакистан. Тези страни са подготвени да споделят нашите полезности, да почитат суверенитета на Русия и имат намерение да си сътрудничат макар настояванията на Вашингтон. Всъщност, предотвратявайки основаването на многополюсен свят, Съединени американски щати единствено ни тласкат към взаимоотношение “, заключи Асафов.

Превод : В. Сергеев

Източник: Взгляд.ру

Поглед Видео:ПоследниНай-гледаниАлтернативен Поглед41548Ген. Димитър Шивиков: В обединението на искащите на Макрон ще бъдат натикани страните от соцлагераАлтернативен Поглед17753Ген. Димитър Шивиков: След 9 месеца бременност ГЕРБ-СДС и ППДБ родиха един ФранкенщайнАлтернативен Поглед38725Красимир Каракачанов: Към първия ден на войната Русия превъзхожда Украйна 10:1. Сега е доста повече!Алтернативен Поглед31453Красимир Каракачанов: Съединени американски щати, водейки тази война против Русия и Китай, на процедура унищожиха ЕвропаАлтернативен Поглед73921Полк. Николай Марков за патогенните процеси в Европейски Съюз и за превръщането му във федерацияАлтернативен Поглед551967Георги Марков: След изказването на Макрон ние сме доста покрай трета международна войнаАлтернативен Поглед181521Георги Марков: Орбан: В Брюксел царува военно състояние! Те живеят в различен свят,...на друга планета!Алтернативен Поглед140286Проф. Иво Христов: Опасявам се, че до изборите в Съединени американски щати някой може да предизвика даже нуклеарен конфликтАлтернативен Поглед125141Проф. Иво Христов: Конфликтът в Украйна е единствено начало на серия от спорове, по тази причина Русия не прави внезапни движенияАлтернативен Поглед122514Проф. Николай Витанов: Харков ще бъде обграден от съветската войска и ще бъде високомерен за 100 дниАвторски:ПоследниНай-четени  Панко Анчев Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР