Русия и Европейският съюз отбелязаха днес десетата годишнина от руско-грузинската

...
Русия и Европейският съюз отбелязаха днес десетата годишнина от руско-грузинската
Коментари Харесай

Русия и ЕС отбелязаха десетата годишнина от руско-грузинската война

Русия и Европейският съюз означиха през днешния ден десетата годишнина от руско-грузинската война, която приключи със подписано с посредничеството на Брюксел помирение сред Москва и Тбилиси, съобщи ДПА.

Ръководителката на европейската дипломация Федерика Могерини назова продължаващото съветско военно наличие в Южна Осетия и различен отделил се грузински район, Абхазия, " нарушаване на интернационалното право " и на примирието.

Могерини похвали напъните на Грузия за създаване на демократични институции, подсилване на върховенството на закона и поощряване на директните непознати вложения.

През юни 2014 година Европейски Съюз и Грузия подписаха съглашение за асоцииране, което включва зона за свободна търговия, както и уговорка за безвизово пътешестване на грузинците в съюза за краткотрайни интервали на престой, предава Българска телеграфна агенция.

Руският министър председател Дмитрий Медведев разяснява, че страната му " е постигнала главното, а точно мира ", със съглашението. Русия към този момент не се опасява от нови вълнения, съобщи той в изявление, оповестено през днешния ден във в. " Комерсант ".

" Защитихме нашите жители ", сподели Медведев, визирайки етническите руснаци, живеещи в Абхазия и Южна Осетия, и добави: " към този момент не се тормозим от нови офанзиви или че ще би трябвало да се намесваме или да отвръщаме на удар, с цел да защитим жителите и сигурността си ".

Вчера Медведев обаче предизвести в радиоинтервю, че в случай че Грузия се причисли към НАТО, каквито упоритости има, такава стъпка може да провокира ужасяващ спор ". Подобно решение би било " изцяло неясно ", добави той.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР