Русия губи по 160 млн. евро дневно заради петролните санкции,

...
Русия губи по 160 млн. евро дневно заради петролните санкции,
Коментари Харесай

Русия губи по 160 милиона евро на ден заради петролното ембарго

Русия губи по 160 млн. евро на ден поради петролните наказания, наложени от Европейски Съюз, и прелюдия от Г-7 ценови таван, сочи нов отчет на основания в Хелзинки Център за проучване на силата и чистотата.

Очаква се икономическите загуби да набъбнат до 280 млн. евро дневно след 5 февруари - крайния период, който блокът дефинира, с цел да прекратят страните членки целия импорт по море на рафинирани петролни артикули.

В момента Русия печели по 640 млн. евро на ден от продажбата на изкопаеми горива. Това е спад от 100 милиона евро на дневна база по отношение на приходите от март 2022 година Смята се, че точно от този бранш се обезпечават към 40% от федералния бюджет на страната. Бизнесът с петрола се явява главният спонсор на все по-скъпата война в Украйна.

Според Лаури Миливирта, водещ анализатор в изследването, възбраната на Европейски Съюз за импорт на нефт и поставената горна граница на цените му най-сетне стартират да дават нужния резултат и въздействието им е доста. От Европейска комисия показаха, че отчетът приказва за триумф на Запада. От Москва обаче подходиха скептично към оповестените данни. Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков счита, че е прекомерно рано да се вършат заключения за икономическите загуби.

Като част от ембаргото, необятно считано за най-радикалната глоба на блока до момента, страните от Европейски Съюз се съгласиха последователно да спрат напълно вноса по море на съветски нефт и рафинирани артикули. Ембаргото е извънредно тежко за Русия, защото по-голямата част от покупките на съветски нефт от съюза се търгуват по море.

Вносът по тръбопроводи към този момент не е неразрешен по искане на страните от Централна Европа, макар че Германия и Полша гласоподаваха “за ” ограничаването.
Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР