/ Русия готви отговор на Европа за тавана на цената

...
/ Русия готви отговор на Европа за тавана на цената
Коментари Харесай

Как Русия най-добре да отговори на Запада за ограничаването на цените на петрола

/ Русия готви отговор на Европа за тавана на цената на петрола. Неофициално има най-малко три вероятни разновидността за контрасанкции. Всеки от тях обаче има както своите плюсове, по този начин и минуси. В резултат на това може да се окаже, че най-хубавият отговор на Европа на подкопаването на пазарните основи може да е в напълно друга повърхност. Какъв е четвъртият вид Русия да отмъсти на Европа?

Правителството разисква разновидности за отговор на въвеждането от страните от Г-7 и Европейски Съюз на таван на цените на съветския нефт, решението ще бъде оповестено незабавно след приемането, сподели прессекретарят на съветския водач Дмитрий Песков. Според него момента се преглеждат разнообразни разновидности.

На медиите стана известно, че Русия обмисля три разновидността за отговор на следващите западни наказания. Първият сюжет на ответни ограничения е да се забрани продажбата на наш нефт на тези страни, които са въвели таван на цените, в това число посредством медиатори, споделиха двама източника, близки до държавното управление. Вторият вид е да се забрани продажбата на съветски нефт по контракти с изискване за таван на цената, без значение коя страна по контракта би трябвало да получи този нефт.

И най-после, третият сюжет е да се вкара някаква оптималната отстъпка за петрола Urals по отношение на Brent, над която продажбите са неразрешени.Какво значи всеки от тези разновидности, какви са плюсовете и минусите и кой е по-добрият отговор?

Първият вид включва възбрана за търговия с нашия нефт с тези страни, които са подкрепили тавана на цените. Това са страните от Г-7 и Европейският съюз. Европейският съюз обаче към този момент наложи ембарго на нашия нефт, който върви по море, тъй че европейците няма да го купуват. Съединени американски щати вкараха сходно ембарго още напролет. Самата Канада е експортьор и не е купувала съветски нефт. Нищожно нищожни доставки от нашия нефт стигат до Австралия. Остава Япония, която купува съветски нефт от плана “Сахалин-2 ” по дълготраен контракт. Важно е, че е направено изключение за японците - те могат да продължат да купуват съветски нефт на пазарни цени. Това изключение е годно до септември 2023 г.Ако подобен отговор бъде признат, тогава доставките за Япония ще би трябвало да бъдат спрени.

„ Защо ние сами да понижаваме доставките на нефт за Япония на пазарни цени, най-малко в обозримо бъдеще? Освен това тези планове способстват за просперитета на Сахалин. Смятам, че първият вид е нерационален “, споделя Алексей Громов, шеф по енергетика в Института по енергетика и финанси.

Вторият сюжет на възбрана за установяване на таван на цената на съветския нефт в договорите, без значение от страната на купувача, визира на първо място търговците.

„ Няма публично условие в контракта да се запише таван на цените, само че огромните търговци, които вземат участие в търговията с съветски нефт, могат да реагират по този метод - да изискат таванът на цените да бъде закрепен правно. Такава контрамярка от страна на Русия работи авансово, с цел да не оферират огромните търговци такава уговорка в договорите с нашите компании. Така потоците от съветски нефт ще бъдат преразпределени от огромните интернационалните търговци, които ценят репутацията си в очите на Запада, в интерес на трейдърите от второ равнище, изяснява специалистът.

Този вид на отговор на Русия, съгласно него, не носи нищо извънредно за нашата страна и е изцяло допустим. По-голямата част от съветския нефт, доставен по море, се прави по краткосрочни контракти, нормално за месец напред. Тоест износът за декември към този момент е контрактуван, а в този момент се подписват контракти за януари. Сключени са дълготрайни контракти за доставки по тръбопроводи - през ЕСТО за Китай и през “Дружба ” за Европа.

Третият вид за отговор на Русия е да се дефинира избрана оптималната отстъпка за съветския нефт “Урал ”. През последните месеци, заради санкционния напън, съветският нефт се търгуваше с 20-30 $ отстъпка по отношение на петрола “Брент ”.

Въпреки това Громов е срещу определянето на оптималното равнище на отстъпка в безусловно изражение, по-добре е да се направи в процентно изражение. „ Защото няма да е пазарен метод. Освен това не можем да предвидим придвижването на международните цени на петрола. А предпоставките за експлоадиране на световна криза през 2023 година се ускоряват. При това състояние цената на сорта “Брент ” може да падне под 80 $ за барел. Сега са под 85. Разбира се, това смъква цените за “Урал ”, споделя източникът.

По-добре е да се дефинира плаващ показател на оптималното равнище на отстъпка като % от Брент, условно 15-20% от международната цена, счита специалистът. „ Подобна мярка не би трябвало да се подхваща единствено в кабинетите на Кремъл. Имаме потребност от съвещания с съветските компании, с цел да не навредим на нефтената и газовата промишленост “, счита специалистът.

Смисълът на установяването на оптималната процентна отстъпка за съветския нефт е, че в този случай съветските компании няма да се постанова да се конкурират между тях за купувачи, предлагайки от ден на ден и повече отстъпки. И Китай и Индия няма да могат да извиват ръцете на нашите компании, изисквайки да продават петрола още по-евтино, което демонстрира, че нашият нефт е придобил нов искра на „ токсичност “.

Руските петролни производители ще могат да подвигат плещи пред евентуалните купувачи, да показват федералния закон, който не им разрешава да дават отстъпка повече от закона, тъй че в случай че желаете, купувайте, а в случай че не желаете, ще намерим различен покупател.

„ Въпреки това има мотив срещу. Ако въведем инструмент за оптималната отстъпка, даже и да е % от цената на петрола вид “Брент ”, тогава нашите клиенти незабавно ще се ориентират към тази оптималната отстъпка и ще я изискат. Затова би трябвало да се обмислят контрамерки “, споделя Алексей Громов.

„ От трите разновидността обичаната ми е възбраната за споменаване на тавана на цената в договорите с търговци. Това е вярно. А останалите оферти са уязвими “, прибавя той.

Основното съгласно него е отговорът на Русия да не е контрапродуктивен, с цел да не навреди на нейната петролна и газова промишленост и приходи. В противоположен случай по този начин просто ще се помогне на Запада да усили резултата от глобите, чиято цел е да понижат приходите на Русия от експорт на сила.

Според него всички тези сюжети за реакция са единствено юридически опори, а главният отговор на Русия би трябвало да бъде основаването на паралелна и лична финансова и логистична инфраструктура, която да разреши на съветските петролни компании да доставят нефт на другарски страни без взаимозависимост от западни медиатори.

„ Най-важното е да разработим лична система за обезпечаване и презастраховане на товари, система за взаимно признание на тези застраховки, което към този момент се случва. Второ, би трябвало да придобием личен флот от танкери, който няма да зависи от притежателите на съдове в европейските страни. Русия тихомълком към този момент е образувала " горист " флот от над 100 танкера, с цел да заобиколи тавана на цените. И процесът на изкупуване на такива кораби евентуално ще продължи.

„ Когато станем самостоятелни в тези области, ще има двойна картина на света на петрола и газа. Единият силует е схемата на съветския експорт, вторият е всичко останало “, заключва енергийният експерт.

Превод: В. Сергеев

Абонирайте се за Youtube канала на новото музикално предаване " Рефлексии " и ще преживеете прелестни мигове с музиката на Барока: https://www.youtube.com/watch?v=HoGUFCffd70

Влизайте непосредствено в сайта www.pogled.info . Споделяйте в профилите си, с другари, в групите и в страниците. По този метод ще преодолеем рестриктивните мерки, а хората ще могат да доближат до различната позиция за събитията!?

Абонирайте се за нашия Ютуб канал: https://www.youtube.com
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР