Русия го говори от месеци, но в понеделник реши: оттегля

...
Русия го говори от месеци, но в понеделник реши: оттегля
Коментари Харесай

Какво значи отказът на Русия от сделката с украинско зърно

Русия го приказва от месеци, само че в понеделник реши: отдръпва се от договорката за експорт на украинско зърно през Черно море. Световните цени на съществени храни незабавно се покачиха. Какво следва от държанието на Москва?

Досега имаше метод Украйна да изнася зърно през Черно море макар войната. Това ставаше посредством съглашение, по което Русия е страна. Но часове преди да изтече срокът за подновяването му, . Това се случи в понеделник.

Решението на Москва пристигна в деня, в който. Кремъл упрекна Киев за случилото се, макар че отхвърля връзка сред събитията.

Споразумението, реализирано с посредничеството на Организацията на обединените народи (ООН) и Турция предишния юли, важеше до 17 юли 2023 година Имаше за цел да облекчи световната продоволствена рецесия като разреши на украинското зърно, блокирано от нашествието на Русия в Украйна, да бъде изнасяно безвредно.

Москва сподели, че може да не възобнови договорката още през октомври и сходни закани имаше няколко пъти от този момент. Ройтерс събра най-важното, което следва от решението.
Защо договорката е значима
Украйна е главен производител на зърнени култури и маслодайни семена и спирането на нейния експорт при експлоадирането на войната повиши международните цени на храните до рекордни равнища. Сделката, контрактувана през юли 2022 година - към пет месеца след началото на войната, стартирана от Владимир Путин - оказа помощ за понижаване на цените и облекчение на световния дефицит на храна.

Украинското зърно е значима част от доставките на храни посредством Световната продоволствена стратегия на Организация на обединените нации в помощ на страни като Етиопия, Сомалия и Йемен. Киев обезпечава към 725 200 тона или 2,2%, от тази помощ годишно.
Какъв е резултатът от решението на Москва
Цените на зърнените култури и маслодайни семена към този момент се покачиха в отговор на новината, че Русия стопира присъединяване си в договорката за експорт през Черно море на украинска продукция. Очакванията са това да докара до повишаване на съществени храни като самун и тестени произведения през идващите месеци.

Ситуацията обаче е по-добра спрямо първите месеци след началото на войната, защото доставките на зърно от други огромни производители като Бразилия са се нараснали.

Цените на пшеницата са паднали с към 14% от началото на годината, при царевицата поевтиняването е с към 23 на 100.

Световната хранителна рецесия обаче надалеч не е завършила. През юни от продоволствената стратегия на Организация на обединените нации обявиха, че комбинацията от припокриващи се по време изключителни обстановки в света основават най-мащабната и комплицирана обстановка в обезпечаването на храна за последните повече от 70 години.

През 2022 г . рекордните 349 милиона души са изпитвали изострен апетит, а 772 000 са били на ръба на глада, се споделя в годишния обзор.
Какво е положението на питателните ресурси в света
Сезон 2021-2022 година стартира с шестгодишно дъно на международните ресурси от царевица и по този начин нахлуването на Русия в Украйна - един от най-големите експортьори на царевица, докара до забележителен скок в цените.

Рязкото нарастване на износа от Бразилия и пропускането на близо 17 млн. тона царевица през обезпечения от договорката за експорт от Украйна кулоар обаче помогнаха за увеличение на запасите.

Министерството на земеделието на Съединени американски щати предвижда, че световните запаси от царевица до края на сезон 2023/24 ще доближат петгодишен връх.

Глобалните ресурси от пшеница са по-свити и прогнозата на Съединени американски щати е, че в края на сезон 2023/24 година ще доближат най-нискитото си равнище за последните 8 години.
Какъв е резултатът върху Световната подоволствена стратегия
Продоволствената стратегия на Организация на обединените нации купува милиони тонове храни всяка година. Около 75% са зърнени култури.

През 2021 година тези покупки възлизат на общо 4,4 милиона тона зърно, като Украйна е най-големият снабдител, осигурявайки 20% от общия размер. Страната доставя главно пшеница и други зърнени култури.

По-голямата част от храната по програмата отива в Африка и някои страни от Западна Азия - като Йемен. Доставките от Източна Европа са по-изгодни от тези от други огромни производители на зърно, които са в Северна или Южна Америка.

До момента по програмата на Организация на обединените нации към нуждаещи се страни са изпратени 725 200 метрични тона храни с помощта на договорката за експорт от Украйна, чийто край е разгласен от Русия. За да продължат доставките, организацията евентуално ще би трябвало да купува на по-високи цени от други елементи на света.
Какво е изнесено
Съгласно договорката за основаване на безвреден транспортен кулоар за зърно Украйна съумява да изнесе 32,9 милиона тона селскостопански артикули, в това число 16,9 милиона тона царевица и 8,9 милиона тона пшеница.

Преди Русия да я нападне, Украйна изнасяше почти 25 - 30 милиона тона царевица годишно, най-вече през Черно море, и сред 16 и 21 милиона тона пшеница.

Капацитетът за транспорт на зърно през Черно море според съглашението е стеснен, тъй като се реализира единствено посредством три пристанища.
Защо Русия се отдръпва от договорката
Русия неведнъж е заявявала, че не вижда причина за удължение на договорката за експорт на украинско зърно. Москва споделя, че поети в границите на съглашението задължения за унищожаване на пречките пред износа на съветски храни и торове не са изпълнени.

Исканията на Кремъл включват повторното свързване на Руската земеделска банка (Rosselkhozbank) към платежната система SWIFT, откакто Русия беше изключена от системата като част от западните наказания против страната агресор.

Други претенции на Москва са обновяване на доставките на селскостопанска техника и елементи, унищожаване на рестриктивните мерки върху застраховането и презастраховането, обновяване на тръбопровода за амоняк Толиати-Одеса и деблокиране на активи и сметки на съветски компании, участващи в износа на храни и торове.
 Обяснено. Какъв е казусът със зърното от Украйна  please wait The code has been copied to your clipboard. The URL has been copied to your clipboard
No media source currently available
Може ли да работи коридорът за храни от Украйна без Русия
Пристанищата на Украйна на Черно море бяха блокирани до предишния юли преди постигането на договорката за експорт на храни с посредничеството на Организация на обединените нации и Турция. Затова и не е ясно дали с отдръпването на Русия коридорите за доставки на зърно ще могат да продължат да действат.

Допълнителните застрахователни награди за боен риск, които се начисляват при нахлуване в региона на Черно море, ще се покачат. Собствениците на кораби може да окажат плавателните им съдове да влизат в рискова зона на военни дейности без единодушието на страната агресор.
Нужен ли е коридорът за храни при по-малка годишна продукция в Украйна
Износът на зърно от Украйна се чака да спадне през сезон 2023/24 година Причината е, че обработваемите площи са по-малко поради войната на Русия.

Министерството на земеделието на Съединени американски щати предвижда, че износът на царевица ще се свие до 19,5 милиона тона, което е спад от 28 милиона спрямо предходния сезон и много под рекордните 30,3 милиона тона през 2018/19 година Тогава това се равняваше на 17% от международната търговия.

Очаква се износът на пшеница да стигне до 10,5 милиона тона, което е спад от 16,8 милиона тона за година и много под пика от 21 милиона през 2019/20 година - 11% от международната търговия тогава.

Износът през Черно море евентуално ще се оскъпи и затрудни в допълнение поради сложната логистика в условия на война.
Може ли Украйна да изнася повече зърно през Европейски Съюз
Украйна изнася обилни количества зърно през източните страни от Европейски Съюз от началото на нашествието. Освен превозът и логистиката обаче, проблем се оказа отпорът на фермери и оттова държавни управления в страни от Източна Европа. Те споделят, че украинският импорт на зърно подкопава пазарите на локалните производители.

В резултат на това Европейски Съюз позволи на пет страни - България, Унгария, Полша, Румъния и Словакия - да забранят вътрешните продажби на украинска пшеница, царевица, рапица и слънчоглед, само че като позволяват преноса за експорт. Това ще бъде отстранено доникъде на септември. По-големи реколти се чакат в източната част на Европейски Съюз това лято. Комбинацията може да докара до усложнения огромни пристанища като Констанца в Румъния да се оправят с размерите зърно, които би трябвало да обработят.
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР