Русия експулсира кореспондент на нидерландския всекидневник Фолкскрант - решение, определено

...
Русия експулсира кореспондент на нидерландския всекидневник Фолкскрант - решение, определено
Коментари Харесай

Заради две глоби Русия изгони нидерландски журналист

Русия експулсира сътрудник на нидерландския ежедневник " Фолкскрант " - решение, несъмнено от медията като неразбираемо и стимулирано от управляващите с административни нарушавания отпреди години, съобщи Франс прес.

В понеделник визата на Том Венинк бе анулирана и през вчерашния ден той се завърна в Нидерландия. Според съветските управляващи той няма да може да се върне във федерацията най-малко до 2025 година

Журналистът съобщи, че експулсирането му след шест години, прекарани в Русия, и три месеца откакто бе експулсирана Сара Рейнсфорд, кореспондентката на Би Би Си в Москва, е имало " сплашващо " влияние върху други публицисти. " Изненадващо е, че дребни нарушавания отпреди години в този момент бяха извадени от килера, с цел да бъде отнета визата ми ", съобщи през днешния ден Венинк, представен от " Фолкскрант ".

Руските управляващи го упрекнаха, че е влезнал без позволение в една северна провинция през януари 2020 година, и не е показал местонахождението си в Москва през 2019 година

Журналистът съобщи, че наскоро е имал проблеми с подновяването на акредитацията си. Той добави, че не знае за какво са го експулсирали и че не вижда " никаква причина " за сходни дейности персонално против него или против " Фолкскрант ".

" Ясно е обаче, че връзките сред Нидерландия и Русия са доста неприятни след злополуката на МН17 през 2014 година ", означи той.

В Нидерландия тече развой против трима руснаци и един украинец, упрекнати по отношение на злополуката на полет МН17 в Украйна през 2014 година, когато починаха 298-те души.

Питер Клок, основен редактор на " Фолкскрант ", съобщи, че съветските управляващи не са обяснили за какво се базират на остарели нарушавания, с цел да експулсират журналиста. " Това е тайнственост за нас - за какво съветското държавно управление е взело решението си в този момент ", сподели той, представен от вестника.

Нидерландският външен министър Бен Кнапен изрази страдание за станалото и заяви, че е имало договаряния с съветските управляващи в Москва и в Хага. " Полученият отговор бе, че визата на кореспондента не може да бъде продължена по административни аргументи ", сподели Кнапен.

Москва не разяснява към този момент.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР