Русия е започнала да изтегля военния си контингент от Сирия,

...
Русия е започнала да изтегля военния си контингент от Сирия,
Коментари Харесай

Русия се изтегля от Сирия. Путин ``капитулира`` пред Ердоган, за да продължи войната в Украйна |

Русия е почнала да изтегля военния си контингент от Сирия, демонстрират данните от сайта Syria Direct.

" От началото на нахлуването в Украйна, което стартира на 24 февруари, Русия извърши прегрупиране на своите сили в Сирия, a Иран се пробва да се възползва от зараждащия вакуум. Руските сили се концентрират в авиобазите Хмеймим, Камишли, Дейр е-Зор и Т4. Не е ясно дали изтеглящите се сили се насочват в началото в Русия, или директно се трансферират в Украйна - за увеличаване на съветските елементи, воюващи в Украйна “, написа в обявата на Syria Direct.

Версията на съветника в президентството на Украйна Олексей Арестович е следната:

" Групировката на Русия в Сирия сега има бройка от 8000 до 11 000 души. Прехвърлянето на обособени подразделения на сухопътните войски от Сирия в Източна Украйна към този момент е реалност.

Изтеглянето на съветската формация от Сирия ще докара до радикални промени в конфигурацията на силите в района:

Израел ще може безнаказано да нападна от въздуха иранските конвои с оръжия за Хизбула.

Обстановката за Башар Асад става сериозна, защото той се лишава от авиационната съставляваща в неговия капацитет, а това за изискванията на Сирия е изключително значимо при отсъствието на Противовъздушна отбрана от страна на неговите съперници.

Най-благоприятни промени ще зародят за Турция, която ще затвърди и разшири своя надзор върху региона на Идлиб. Досега там турските сили директно се противопоставяха на съветския контингент, защото силите на Асад имат извънредно ниска боеспособност. При отсъствието на съветската авиация турските сили безапелационно ще се разправят с групировката на Асад.

Русия ще заплати висока цена за случката с разполагането на войски в Сирия. Защото се постанова да се откаже от доста съществени завоевания в региона, включително стабилизацията на режима на Асад, в условия, когато силите на опозицията бяха съвсем съумели да го смъкват. След 7 години наличие Русия напуща Сирия без никакви шансове да се завърне, дотам те затънаха в Украйна.

Като резултат или Сирия ще изпадне под мощно иранско въздействие, или по-вероятно ще бъде в действителност поделена на три зони на въздействие сред Турция, Иран, а Асад - в най-хубавия за него вид - би запазил властта си в региона на Дамаск (фактическата му власт ще бъде равносилна на кметските компетенции в столицата).

Изтеглянето на Русия съставлява провал на огромната стратегия на Кремъл не единствено да стабилизира режима на Асад, само че и да предложи сходен модел и за други властнически режими в Африка – Мозамбик, Централноафриканската република и Мали. "

Руските сили бяха развърнати в Сирия през 2015 година, като на два пъти - през 2016 и през 2017 година, персонално Путин разгласи победно довеждане докрай на акцията в Сирия и изтеглянето на съветските войски от там.

Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР