Русия е в много трудна ситуация и иска да остане

...
Русия е в много трудна ситуация и иска да остане
Коментари Харесай

Кои бяха най-спешните въпроси, които Байдън и Путин обсъдиха в Женева

Русия е в доста сложна обстановка и желае да остане съответна на нея. Това съобщи американският президент Джо Байдън преди отпътуването си от Женева в сряда, където организира среща с съветския си сътрудник Владимир Путин.

" Русия е в доста, доста сложна обстановка сега. Те (руснаците) са притиснати от Китай. Те обезверено желаят да останат огромна мощ ", сподели Байдън преди да се качи на президентския аероплан в отговор на въпрос за какво Русия би желала да си сътрудничи със Съединени американски щати.

Американският президент сподели още, че Съединени американски щати и Русия са се договорили да работят върху огромно съглашение в региона на контрола върху въоръженията.

Същевременно почитан представител на американската администрация разяснява, че диалозите във вила " Ла Гранж " не са донесли неочакван пробив в руско-американските връзки , само че тонът им е бил непосредствен, градивен, неконфронтационен и доста настоятелен. " Ще е нужно време да забележим дали тези сфери на евентуално съдействие фактически ще дадат резултати ", е споделил източникът.

Джо Байдън и Владимир Путин прекараха повече от три часа в разискване на проблеми на срещата си. По думите на президента Байдън те са отмятали съответните си описи толкоз бързо и в такива " убийствени детайлности ", че са се гледали един различен и са си мислели " Добре, какво е идващото? "

Асошиейтед прес обобщава кои бяха най-спешните въпроси, които двамата водачи разискаха:

Посланиците

Байдън и Путин се съгласиха да върнат посланиците си надлежно във Вашингтон и Москва в опит да подобрят мощно влошените дипломатически връзки сред страните си.

Руският дипломат в Съединени американски щати Анатолий Антонов напусна Вашингтон през март посред абсурда, който избухна, когато Байдън назова Путин " палач " в телевизионно изявление и наложи нови наказания против Русия поради отношението към опозиционера Алексей Навални.

Джон Съливан, посланикът на Съединени американски щати в Русия, отлетя от Москва през април след обществени оферти от съветски представители да напусне в отговор на отпътуването на Антонов.

Двамата посланици участваха на срещата в сряда.

Путин също така сподели, че съветското външно министерство и Държавният департамент на Съединени американски щати ще стартират съвещания по други належащи проблеми, в това число затварянето на консулските служби в двете страни и трудовия статут на съветските жители, които работят в представителствата на Съединени американски щати в Русия.

Високопоставен представител на администрацията на Байдън сподели, че Съливан евентуално ще се завърне в Москва идната седмица. Друг почитан държавен представител съобщи, че двете държавни управления са почнали диалози по проблемите на консулствата и локалния личен състав и вярата е, че ще бъде реализирано съглашение в идващите два месеца. И двамата източници са говорили импровизирано и са поискали анонимност.

Киберсигурността

По този проблем не беше разгласен никакъв пробив, само че водачите се съгласиха най-малко да приказват по въпроса, който се трансформира в главен източник на спор сред Съединени американски щати и Русия.

Байдън сподели, че той и Путин са се разбрали специалистите им да се договорят за това кои типове инфраструктура би трябвало да бъдат отвън обсега на хакерските атаки. Той съобщи, че Съединени американски щати са показали пред Русия лист от 16 съответни типа инфраструктура, в това число енергетика, избори, банкова система, водни обекти и отбранителна промишленост.

Договореността идва в изискванията на поток от случаи на киберизнудване (ransomware) против американски компании и държавни служби, в това число офанзивата през май, която аргументи спирания на доставките на горива по Източния бряг на Съединени американски щати за съвсем седмица. За спирането беше упрекната незаконна група, настояща от Русия, която не екстрадира обвинени лица в Съединени американски щати.

Други съществени произшествия включват проникването в компанията " Солар Уиндс ", разкрито предходната година, при което хакери, за които американските управляващи считат, че са руснаци, проникнаха в многочислени мрежи на американското държавно управление и накараха Байдън да наложи спомагателни американски наказания против Русия.

Байдън сподели, че американското и съветското държавно управление ще продължат диалозите по избрани престъпни случаи, явно имайки поради киберпрестъпниците, които работят безнаказано от съветска територия.

Путин се съгласи, че по тематиката има съвместен интерес.

Байдън също така насочи открита опасност против Русия, като съобщи, че Съединени американски щати имат " обилни киберспособности ", които биха могли да употребяват против Русия, в случай че тя реши да се намеси в сериозна инфраструктура на Съединени американски щати.

Ядрените оръжия

Байдън и Путин инструктираха дипломатите си да стартират да приготвят почвата за нов стадий на надзор върху въоръженията.

" Диалогът за стратегическа непоклатимост " би трябвало да бъде серия от полемики, замислени да приготвят масата за договаряния посредством уточняване защо тъкмо ще се договаря. В по-широк смисъл той ще има за цел да понижи риска от война сред двете най-големи нуклеарни сили в света.

Байдън сподели, че задачата е да работи с Русия за " механизъм, който може да докара до надзор върху нови, рискови и комплицирани оръжия, които в този момент излизат на сцената, които понижават времето за отговор и покачват вероятността за инцидентна война ". Той съобщи, че това е било разисквано в детайли.

Не беше оповестена дата за начало на диалозите.

Основният план е да се разпознават и уточнят многото сфери на противоречие за това какъв ще бъде обектът на предстоящ контракт за надзор на въоръженията. Този контракт също по този начин ще очертае способи за отбягване на непреднамерени и инцидентни дейности, които биха могли да провокират война.

Скоро откакто Байдън пое поста през януари, той и Путин се съгласиха да удължат до 2026 година действието на контракта за ограничение на стратегическите оръжия, който лимитира нуклеарните оръжия с отдалечен обхват. Сега предизвикването е да се посочи какво би включвал възможен идващ контракт.

Руснаците упорстват той да включва отбранителни оръжия като американските системи за ракетна защита. Американците споделят, че той би трябвало да включва по този начин наречените тактически нуклеарни оръжия, които не са регламентирани от контракта за ограничение на стратегическите оръжия и от които руснаците са разположили доста по-голям брой. Той може също по този начин да включва нови и нововъзникващи технологии като хиперзвукови ракети и галактически оръжия.

Размяната на пандизчии

Байдън сподели, че е сложил пред Путин въпроса за страданията на двама американци, затворени в Русия.

Путин е отворил вратата за допустима полемика за замяна на пандизчии със Съединени американски щати и сподели, че тези диалози ще продължат. Байдън съобщи, че той също ще следи въпроса.

Съединени американски щати държат двама пандизчии, към чието освобождение Русия се стреми от повече от едно десетилетие, в това число оръжейния търговец Виктор Бут. Другият е Константин Ярошенко, водач, който беше екстрадиран от Либерия през 2010 година и идната година беше наказан за скрит план да внесе кокаин в Съединени американски щати.

Байдън сподели, че американците Пол Уилан и Тревър Рийд са " незаслужено затворени " в Русия.

Уилан, който има и канадско, ирландско и английско поданство, беше задържан в Москва през 2018 година, приет за отговорен за шпионаж и наказан на 16 години затвор. Уилан споделя, че просто е бил на посещаване в Москва.

Рийд беше приет за отговорен за нахлуване над полицейски чиновник в нетрезво положение и наказан на 9 години. В скорошно изявление за Ен Би Си Нюз Путин назова Рийд " алкохолик и гамен ".

Човешките права

Байдън сподели, че той ще продължи да декларира пред Путин безпокойството си за съществени човешки права, тъй като те са главен принцип, за който се борят Съединени американски щати.

Байдън съобщи, че той не би могъл да бъде президент на Съединените щати и да не повдигне въпроса за човешките права на среща с Путин. Той загатна нашумелия интернационално случай на затворения съветски опозиционен водач Алексей Навални.

Путин обаче сподели, че Навални е получил това, което е заслужавал със суровата си присъда на затвор. Навални е най-яростният политически зложелател на Путин. Той беше задържан през януари, откакто се завърна в Русия от Германия, където прекара пет месеца във възобновяване от отравяне с нервнопаралитично вещество, за което той упреква Кремъл. Руски представители отхвърлят присъединяване в отравянето на Навални.

Навални получи присъда от 30 месеца затвор за нарушение на условно освобождение след присъдата си през 2014 година за корист, която той отхвърля като политически стимулирана.

Сирия

Байдън оказа напън върху Путин да се откаже от опитите да затвори последния филантропичен кулоар в Сирия, като съобщи ясно, че въпросът е от " забележителна значимост " за Съединени американски щати.

Не беше реализирано обаче никакво съглашение за оставяне на коридора отворен.

Русия заплашва да употребява ветото си в Съвета за сигурност на Организация на обединените нации, с цел да затвори пътя за филантропична помощ за милиони сирийци, прогонени от домовете си от войната в страната.

Афганистан и Иран

Байдън сподели, че Путин се е поинтересувал от Афганистан и изразил предпочитание там да бъде поддържан мирът и сигурността. Байдън съобщи, че е споделил на Путин, че доста от това ще зависи от него и че Путин е дал да се разбере, че е подготвен да " помогне " за Афганистан, както и за Иран.

Байдън отхвърли да даде повече детайлности. Администрацията му предприе нови старания да накара Иран да се съобрази с изискванията на нуклеарната договорка, която беше контрактувана преди предшественикът на Байдън Доналд Тръмп да отдръпна Съединени американски щати от съглашението, което Съединените щати и други международни сили подписаха с Иран през 2015 година

Путин също по този начин приказва за попречване на възраждането на терористичното принуждение в Афганистан. Байдън сподели, че би било в полза на Русия това да не се случва.

Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР