Русия е събрала рекордна реколта зърнени култури, включително пшеница, за

...
Русия е събрала рекордна реколта зърнени култури, включително пшеница, за
Коментари Харесай

Руското зърно поставя исторически рекорд

Русия е събрала рекордна годишна продукция зърнени култури, в това число пшеница, за цялата модерна история. Това значи, че Русия ще може да храни освен себе си, само че и страните от Африка, Близкия изток и Латинска Америка, които към този момент са нараснали покупките на съветска пшеница. Как Русия съумя да реализира толкоз впечатляващ резултат и какво може да ѝ попречи да завоюва пари от това?

До 14 декември Русия е събрала рекордна годишна продукция от зърно - 159 милиона тона тара, чисто - 150 милиона тона, както заяви министърът на земеделието на Руската федерация Дмитрий Патрушев пред Думата..

Това е нов връх. Реколтата към този момент е повишена с една трета по отношение на предходната година, когато са добити 120,65 млн. тона зърно. Разликата е цели 30 милиона тона. Пшеницата също беше овършана до нов връх - 105,3 млн. тона, което е с съвсем 30 млн. повече от 2021 година, когато бяха ожънати към 76 млн. тона.

Реколтата от ечемик е 24,5 млн. тона, на царевица - 11,3 млн. тона, ориз - 944,7 хиляди тона. Това е по-добро от всички предходни прогнози. Така по-рано Министерството на земеделието очакваше нарастване на зърнената годишна продукция в Русия през 2022 година до 130 милиона тона, в това число рекордните 87 милиона тона пшеница за цялата история на Русия. Реалността надмина упованията.

„ Тази година цифрата ще бъде рекордна за последните 20 години в Русия. Предишният връх беше подложен през 2017 година, когато общата годишна продукция от зърно възлиза на 135,5 милиона тона, а реколтата от пшеница - 86 милиона тона “, споделя анализаторът Артьом Деев.

Разбира се, селското стопанство е промишленост, която е мощно подвластна от времето, на което човек не може да повлияе изцяло. Има години, когато добивите понижават заради дъжд или горещина, а има години, когато постоянното удобно време разрешава развъждането на огромна годишна продукция с минимални загуби, отбелязва Деев. Въпросът обаче, несъмнено, не е единствено в удобните климатични условия през тази година.

„ Целият аграрни бранш у нас се развива дълги години. Добивът се въздейства от потреблението на нови агротехники, усъвършенствани източници на зърно с висока работливост, т.е. семена за посев, потребление на торове и пестициди за битка с вредителите, понижаване на загубите при беритба и това е въпрос на потребление на механически средства - по-модерни комбайни и впрочем “, споделя Деев.

Помогна по-високото софтуерно равнище на огромните аграрни производители, както и съществуването на семена, торове, препарати, горива и други, които се оказаха по-достъпни през този селскостопански сезон, в това число и заради частичния отвод от тях от европейските страни през този пролетта, отбелязва Ибрахим Рамазанов, професор по комерсиална политика на Руския стопански университет „ Плеханов “.

Освен това посевните площи в Русия непрестанно се усилват, а страната подтиква производството на селскостопанска продукция посредством дотации, грантове и други типове поддръжка за бизнеса в селското стопанство, добавя Деев.

„ Рекордната годишна продукция през 2022 година може да подсигурява, че Русия освен ще резервира водещата си позиция в износа на зърно, маслодайни семена, захар и други първични материали и хранителни артикули, само че също по този начин може да отстрани световния апетит, проведен от груповия Запад, с цел да упреква Русия за това “, споделя Рамазанов.

За международния пазар необикновен интерес съставлява износът на пшеница, който тази година към този момент надвишава миналогодишните размери. „ Русия има капацитет да усили доста износа на пшеница, без да се засягат потребностите на националния пазар “, убеден е Рамазанов.

От началото на селскостопанския сезон до ноември Русия е изнесла 19,8 млн. тона пшеница, което е с 1,4 млн. тона повече от миналата година. През декември Русия може да изнесе още 4,4 милиона тона. За финален път толкоз високи темпове имаше през декември 2020 година Износът съумява да се усили още повече с помощта на дейните продажби в Алжир, Пакистан и Египет. В резултат на това за първата половина на сезона (започва през юли) износът на пшеница ще възлезе на 22,8 милиона тона, а през целия сезон - 43,9 милиона тона, предвиждат анализаторите.

Експортните благоприятни условия на производителите на пшеница зависят освен от реколтата, само че и от логистичните благоприятни условия, от експортните мита, от равнището на цените на международния пазар и - това е новата действителност - от санкционната политика на Запада.

„ Не е загадка, че главните консуматори на съветско зърно са страните от Африка и Азия, които единствено усилват покупките от година на година. За експорт на зърно са построени нови терминали в пристанищата на съветския юг, железопътни коловози и други “, споделя Деев. Въпреки че участниците на пазара приказват за неналичието на вагони за транспорт на зърно.

С помощта на експортни мита страната лимитира продажбата на зърно в чужбина, тъй че да няма дефицит в Русия. „ Въпреки това, при такава висока годишна продукция, митата върху продажбата на зърно евентуално ще бъдат понижени през идната година и това ще разреши на локалните компании да усилят износа и да създадат положителни пари. От което, несъмнено, ще завоюва и бюджетът на страната ни, а стратегическите ресурси от зърно в Руската федерация ще бъдат запълнени на 100% “, счита Деев.

Изключително значимо е да имаме огромни ресурси от зърно и то освен за произвеждане на самун, брашно и други артикули. „ Това е належащо и за попречване на повишаването на главните артикули, както и за поддържане на нужното количество зърно в други области на агропромишления комплекс - в производството на месо, мляко, яйца. Все отново зърното е главният артикул за хранене на животни и птици, за произвеждане на фуражи и добавки “, споделя Деев.

Няма проблеми с търсенето на зърно, защото това е доста издирван артикул. Освен това в света няма доста пшеница. Русия и Австралия са главните снабдители.

Изхвърлянето на големи количества на международния пазар обаче може да докара до рисков срив на цените. Фермерите не биха желали да се изправят пред обстановка, в която продават доста повече в тонове, само че не печелят доста повече в пари.

Сега цените на пшеницата не престават да падат на международните тържища, което провокира безпокойствие у участниците на пазара. Това се дължи, наред с други неща, на възраждането на съперничеството с украинското зърно след удължаването на „ зърнената договорка “. От друга страна има разпродажби на тържищата за хедж фондове.

Що се отнася до глобите, Западът не наложи директни ограничавания върху съветското зърно, с цел да не се изложи пред международната общественост и бедните страни, които неотложно ще се сблъскат с увеличение на равнището на глада.

„ Пшеницата официално не е обект на западни наказания, само че глобите имат индиректно влияние върху веригите за доставки, даването на застрахователни услуги и впрочем Вносът на съветско зърно от европейските страни, като предписание, се употребява за препродажба под формата на първични материали материали и модифицирани артикули за други страни. Следователно зависимостта на съветския експорт на зърно от европейските страни е ниска. Русия ще може да преодолее бариерите пред износа на зърно за международния пазар. За да създадем това, би трябвало да намерим стратегически сътрудници в тези райони, които са крайните получатели на съветски храни. Освен това е належащо да се основат нови логистични вериги, които да са по-надеждни и самостоятелни от западните страни “, заключва Рамазанов.

Русия, в допълнение към обичайните пазари на Египет, Пакистан и Алжир, към този момент интензивно усилва износа на пшеница за страните от Близкия изток и Латинска Америка. Това са Саудитска Арабия, Бразилия и Мексико. Москва даже възобнови доставките за Ирак след 10 години безучастие. Нарастващият експорт през този сезон потвърждава, че съветските експортьори са се научили да заобикалят рестриктивните мерки и финансовите и застрахователни бариери.

Превод: В. Сергеев

Абонирайте се за Youtube канала на новото музикално предаване " Рефлексии " и ще преживеете прелестни мигове с музиката на Барока: https://www.youtube.com/watch?v=HoGUFCffd70

Влизайте непосредствено в сайта www.pogled.info . Споделяйте в профилите си, с другари, в групите и в страниците. По този метод ще преодолеем рестриктивните мерки, а хората ще могат да доближат до различната позиция за събитията!?

Абонирайте се за нашия Ютуб канал: https://www.youtube.com
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР