Русия е приложила почти всички инструменти на хибридните атаки или

...
Русия е приложила почти всички инструменти на хибридните атаки или
Коментари Харесай

Кръгла маса на ДБ за дезинформацията: Само зелени човечета не е ползвала Русия в България - Медии

Русия е приложила съвсем всички принадлежности на хибридните офанзиви или закани в България. Използвана е както мека - прикрита мощ, така и остра - твърда мощ. Това значи потреблението на бойни химически субстанции за очистване на неуместни за Кремъл лица в България. Налице са и саботажни действия по отношение на звена, които са част от отбранителната промишленост на страната.

Това коментира проверяващият публицист от Bellingcat Христо Грозев на кръгла маса в Народното събрание, проведена от " Демократична България ", на тематика " Влияние на дезинформацията в изискванията на геополитически рецесии ". Участниците нямаха опция да задават въпроси на Грозев, защото той приказва единствено на видеозапис.

Тодор Галев от Центъра за проучване за демокрацията съобщи, че " единственото, което не е употребявано в страната от Руската федерация, са зелените човечета ". По думите му има набор от аргументи за лесното навлизане на инструментите за дезинформация в България, само че че главната е " превзетата страна и медии ". 

" Има и десетилетна индиферентност на интернационалните служби, които започнаха да следят активността на Руската федерация едвам през последните години. Има и ниска медийна просветеност и журналистически стандарти, има и необятна социална поддръжка за тайните теории ", обясни Галев. 

Според него тези предпоставки мъчно ще се трансформират, тъй като би трябвало да се промени цялостната институционална рамка. Необходима е нова национална институционална и правна рамка за резистентност на дезинформацията, съобщи Тодор Галев. 

Съвет за електронни медии: Не може да се стопират медии в наше време

Комуникационният специалист Любомир Аламанов попита дали не е време да се намерения за по-радикални ограничения във " войната, която се води за мозъците на хората ". Той е на мнение, че не е редно българите към момента да имат опция за достъп до съветска телевизия. 

Председателят на Съвет за електронни медии Соня Момчилова акцентира, че съветът неотложно е приел пакета от ограничения против дезинформацията, гласувани в Европейска комисия. По думите ѝ не е в компетентността на Съвет за електронни медии да ревизира къде и за какво хората гледат съветска телевизия.

" Когато желаеме да преодоляваме и преборим един зложелател, е добре да го познаваме. За да поддържаме сериозното си мислене, би трябвало да познаваме врага и да умеем да го съпоставяме. Ще си разреша да кажа, че считам, че е неработеща форма прекъсването на медии в наше време ", сподели Соня Момчилова. 

Пролет Велкова от Съвет за електронни медии акцентира, че в Закона за радиото и малкия екран не съществуват понятията " агитация " и " подправени вести ", в случай че такива явно съществуват. Според нея е необходим по-прецизен взор през мониторинга на Съвет за електронни медии и  " вглеждане в излъчвания ", както и " по-обективна и по-внимателна преценка за това какво се случва с медиите ", които са под контрол на Съвета за електронни медии.

Бившият министър на електронното ръководство Божидар Божанов (ДБ) изясни, че уебсайтовете се вършат елементарно, само че че те са аболюстно анонимни. По думите му за три минути могат да се създадат към 20 уеб страницата, които да се изпълнят с готово наличие. Има уеб сайтове, които изчезват в границите на часове, само че има и такива, които натрупат известност с години.

" Хората споделят, канят в групи - всички тези дейности са в немалка степен от неистинен сметки. Те могат да бъдат основани от професионална организация - " тролски ферми ", само че могат да бъдат и хакнати сметки ", съобщи той. 

Божидар Божанов потвърди, че е

Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР