Русия е предупредила Армения, че ще има сериозни последствия, ако

...
Русия е предупредила Армения, че ще има сериозни последствия, ако
Коментари Харесай

Русия предупреди Армения да не се присъединява към Международния наказателен съд

Русия е предизвестила Армения, че ще има " съществени последици ", в случай че Ереван одобри юрисдикцията на Международния углавен съд (МНС), който издаде заповед за арест против президента Владимир Путин, заяви през вчерашния ден Ройтерс, като се базира на РИА " Новости ".

МНС издаде заповедта този месец, като упрекна Путин в нелегално депортиране на стотици деца от Украйна, което е военно закононарушение. Кремъл осъди решението, определяйки го като политическо и съобщи, че то няма мощ.

Армения е обичаен съдружник на Русия, само че връзките им се обтегнаха след началото на съветското настъпление в Украйна. Ереван се доближава към присъединение към Римския статут, което би сложило страната под юрисдикцията на Международния углавен съд (МНС).

РИА " Новости " цитира източник от съветското външно министерство, който декларира, че Москва счита проектите на Армения за присъединение към МНС за " неприемливи ". Русия е предизвестила, че в случай че арменските управляващи продължат да следват този проект, който би трябвало да бъде утвърден от арменския парламент и Конституционния съд, това ще докара до " извънредно отрицателни последици ".

Миналия септември Русия струпа в допълнение въоръжение във военната си база " Гюмри " (Гюмри е вторият по величина град в Армения.), откакто двете страни подписаха протокол за удължение до 2044 година на контракта за базата. Числеността на военното отделение е 5000 души, снабдено е със зенитно-ракетни комплекси С-300, изтребители и хеликоптери.

Русия разположи и 2000 миротворци по фронтовата линия в Карабах (Арцах, както назовават територията арменцките).

Председателят на Държавната дума Вячеслав Володин предложи предходната седмица да се изготвят промени в законодателството, които да забранят всякаква активност на Международния углавен съд на територията на Русия.

" Необходимо е да се изготвят промени в законодателството, забраняващи всякаква активност на МНС на територията на нашата страна, и да се вкара отговорност за улеснение и подкрепяне на МНС ", сподели Володин.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР