Русия е поискала неустойка от България след спрените плащания към

...
Русия е поискала неустойка от България след спрените плащания към
Коментари Харесай

Росен Христов: Бившият министър е спрял плащанията към „Газпром“ без решение на МС


Русия е поискала наказателна клауза от България след спрените заплащания към „ Газпром “, разкри служебният енергиен министър

„ Далеч съм от концепцията да изземвам функционалностите на проверяващите органи. Предишният министър на енергетиката има решение за прекъсване на заплащанията към „ Газпром “, за което няма решение от Министерски съвет. Няма съвещания с сътрудници в Европейски Съюз по какъв начин те са работили “. Това съобщи служебният енергиен министър Росен Христов пред Българска национална телевизия по отношение на повдигнатото обвиняване против предшественика му Александър Николов поради покупата на по-скъп съветски газ, откакто Русия публично спря доставките на природен газ за България в края на април предходната година. Мотивът – страната ни не е платила синьото гориво в рубли.

„ Същото е и с Gemcorp – министърът подписва меморандум без Министерският съвет да го упълномощи. Това е редовно – едно чувство за свръхсила “, разяснява служебният енергиен министър.

„ Дали сме показания по случая, цялата информация, поискана от министерството, е предадена. Не желая да се въвличам в обвиняванията, да ги тълкувам или да изричам догатки за виновност. Съдебната система би трябвало да си свърши работата. Дали сме показания. Министерството е предоставило цялата информация, която е поискана от нас. Вярвам, е обработена и обвиняванията са повдигнати на база обстоятелства. Миналата година персонално бях свикан да дам показания, не помня по кое тъкмо време “, добави той.

Припомняме, че на 8 февруари бе повдигнато обвиняване на трима души, свързани с „ Булгаргаз “. Предмет на следствието са газовите доставки и обвързваните с тях условия.

Подведени под отговорност са някогашният министър на енергетиката от квотата на Има Такъв Народ в държавното управление на Кирил Петков – Александър Николов, някогашният изпълнителен шеф на „ Булгаргаз “ Людмил Йоцов и зам.-министърът на енергетиката в държавното управление на Политическа партия Данаил Николов.

„ Доста информация беше предадена, явно и по тази причина много време лиши обработката и надлежно формулиране на обвинявания “, уточни още министърът.

„ Тезата, че надали не обвиняванията са повдигнати, тъй като е спрян договорът с „ Газпром “, е голословна “, безапелационен бе Росен Христов.

„ Решението да се спре контракта с „ Газпром “ – да спрем заплащането, да не отговорим на настояването за промени в заплащането, е напълно на някогашното държавно управление. Други страни са траяли да заплащат, т.е., в случай че приказваме че съблюдаваме някакъв санкционен режим, не е правилно “, уточни той.

Той даде за образец страни като Гърция и Германия, които са траяли да купуват съветски газ.

Министърът беше безапелационен, че България е траяла да купува съветско гориво, само че през медиатор.

„ Газът, купуван от април до август-септември, е купуван, без да се изискват документи за генезис – т.е. огромна част от него си е потвърдено с съветски генезис, т.е. продължаваме да купуваме съветски газ, само че на по-висока цена през търговци “, съобщи той.

Именно с това са свързани и обвиняванията на прокуратурата против някогашното управление на „ Булгаргаз “ и против някогашния енергиен министър Александър Николов.

„ Няма проблем да се купува форсмажорно първия, втория, третия месец, само че това продължава месеци наред. Няма транспарантен избор, ясни тръжни процедури – контактувало се е с търговци по имейли “, изясни служебният енергиен министър.

Той обаче отбрани търговците – не били те отговорни, бил отговорен този, „ който давал баницата “. Христов разгласи, че в този момент същите търговци дават по-ниски цени, по-големи отстъпки.

„ Не е правилно, че България е купувала най-евтиния газ през лятото “, акцентира той.

Служебният енергиен министър извади данни, основани на „ Евростат “ и отчети на Европейска комисия за няколко европейски страни, които демонстрират, че през април, май и юни 2022 година газовите доставки за България са били по-скъпи от тези за Германия, Италия и Гърция.

Според Христов по времето на ръководството на Александър Николов „ даже не е правено изпитание “ да се търсят други възможности за газови доставки. Сега най-големият проблем на България бил „ скъпият газ “, платен през лятото на 2022 година, с който е нагнетено газохранилището в Чирен.

По думите на министъра сега се купувало на търгове, като се претендирали документи за генезис.

„ Има обаче неофициални изказвания, че такива документи се фалшифицират в Турция “, акцентира Христов.

Министърът разкри също по този начин, че Русия е поискала неустойки от България поради спрените заплащания към „ Газпром “, само че не пожела да влезе в елементи – всичко било под надзор.

„ Върви преписка, т.е. бяха предявени искания от съветската страна за избрани суми, има отговор от наша страна “, сподели Христов.

Той не разяснява до каква степен общественото говорене вреди на българските шансове да спечелим възможен арбитраж.

„ Доставките за 2023 година са обезпечени “, акцентира още веднъж Росен Христов.

„ В околните дни разгласяваме търгове за дълготрайни доставки на полутечен природен газ през Турция “, разгласи служебният енергиен министър.

„ Трябва да решим какъв газ ще тече там. Ще преговаряме с всички международни компании и производители, към този момент има ползи от BP, „ Шиниър “, Близкия изток. Катар и Египет също демонстрират интерес “, разкри той.

Министърът разяснява и възможната възбрана за доставка на съветско нуклеарно гориво в Европейския съюз. Вчера президентът Румен Радев разгласи, че страната ни е подготвена да наложи несъгласие на сходна глоба от Брюксел.

„ Логиката на глобите е, че би трябвало да санкционират този, против който са ориентирани и в случай че ние би трябвало да пострадаме, да си разрушим енергетиката или промишлеността, с цел да създадем драскотина на съветската енергетика, естествено, такива наказания няма по какъв начин да ги допуснем. Същата е логиката и с „ Газпром “, да стартираме да купуваме безценен газ единствено и единствено, тъй като Русия щяла да пострада нищожно - това нещо не е целесъобразно “, счита Христов.

По думите му нямало обаче проблем с отработеното ни нуклеарно гориво – щяло да се взема решение в дълготраен проект в идващите години. По отношение на аварийните елементи за нуклеарните реактори също се работило, правели се съвещания с европейските сътрудници.

България прави опити за диверсификация на доставките на нуклеарно гориво, само че това е мъчно в случай, че всеки снабдител би трябвало да има лиценз от „ Росатом “, че може да създава гориво за съответната централа, уточни Росен Христов.

 
Източник: tribune.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР