Русия е обвинена, че се опитва да манипулира глобалната система

...
Русия е обвинена, че се опитва да манипулира глобалната система
Коментари Харесай

Русия манипулира GPS сигнала на полети, включително и над България

Русия е упрекната, че се пробва да манипулира световната система за навигация GPS по време на огромни военни маневри във Финландия, написа Дейли Мейл.
Агенцията за сигурност на полетите в Европа (EASA) разгласи, че сигналът, който се употребява от всички цивилен полети, е ударен от Финландия, през Черно и Средиземно море, чак до Ирак.

Това включва и голяма част от българското въздушно пространство, оповестява " 24 часа ".

Прекъсванията на Глобалните сателитни навигационни системи (GNSS), които включват GPS, са провокирани от заглушаване и подпряване на сателитните сигнали.

" Това се случва към зоните на спора в Украйна и на други места ", се споделя в известие на EASA.

Най-сериозните проблеми са към съветския ексклав Калининград, Балтийско море, Източна Финландия, Черно море, Източно Средиземно море и Северен Ирак.

" Ефектите са засечени от доста самолети на друг стадий от полета. Това е довело до пренасрочване, даже смяна на дестинацията и неспособност да се направи безвредно кацане ", се добавя в известието.

Към момента обаче няма причина да се стопират полети.

EASA са поискали от всички свои контрагенти да рапортуват анормално държание на системата GPS и предизвестява, че може да се наложи да се употребява друга навигация, в случай че проблемите със спътниците продължат.
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР