Русия е неразпечатано хранилище и непознат източник на нови технологии.Капитализмът

...
Русия е неразпечатано хранилище и непознат източник на нови технологии.Капитализмът
Коментари Харесай

Руският глобален цикъл на натрупване на капитал предстои

Русия е неразпечатано вместилище и чужд източник на нови технологии.

Капитализмът като обществена система се развива под формата на цикли на струпване на капитал. Всеки от тези цикли е обвързван с преобладаващите видове социално-технологична организация в своя ход - и със страните, които са съумели да изразят най-пълно тези видове.

Началото на капитализма бе белязано от холандския цикъл, а самото му развиване се организира в границите на първо английския, а по-късно - американския, в този момент завършващ цикъл на струпване на капитал. Разбира се, всеки цикъл е обвързван със своята съществена технология на световната конкуренция - и с набора от обществени и индустриални технологии, съответстващи на него.

Сега американският цикъл завършва, както и самият капитализъм. Ерата на господството на Съединени американски щати е към края си и Байдън, обществено общувайки с призраци, на фона на тези, които се канят да го наследят, ще наподобява като рационален и човечен пълководец.

Наред с въпроса за съответните механизми и технологии (отново освен и не толкоз индустриални, колкото социални) за бягство от капитализма, на дневен ред стоят и по-фундаментални въпроси: дали това ще бъде единствено унищожаването на насъбрания преди този момент капитал или и нов цикъл на неговото основаване?

Второто е по-вероятно и освен тъй като капиталът като феномен е по-широк от капитализма (и защото е бил преди него, най-вероятно ще бъде и след него), само че и заради продължаването на неговата промяна: капиталът като феномен към този момент се освобождава от паричната форма, става все по-тясно обвързван с технологии, които са все по-малко отделими от своите основатели, в това число обществено и организационно.

Отказът от евтиния апокалиптизъм ни разрешава да се надяваме на локален напредък, въпреки и по низходящия кръг на спиралата на историческото развиване, почнала по време на Големия поврат от 1967-1974 година В същото време даже елементарното продължение на капитала е освен унищожаването на неговите остарели форми, явни за неговите съвременници, само че и натрупването на капитал в качествено нови форми, невидими за нас за момента, в доста връзки невъзприемаеми от нас като форми на капитал.

Днес цялото внимание на човечеството е приковано към Китай: упованието за нов, азиатски цикъл на развиване на капитала, обвързван с него, стана всекидневно след задълбочаването на международната рецесия от 2008-2009 година

Но зад фасадата на просперитета и бързото разгръщане на китайския бизнес и, в по-широк проект, на китайската цивилизация, има освен систематични проблеми с непоправимите исторически корени, които са невидими за лекомислен наблюдаващ, само че също по този начин и неотстранимо (поради културна обусловеност) фундаментално отвращение да се играе световна роля.

Следователно Китай, оставайки главното събитие както на осведомителната (1991-2019 г.), по този начин и на постинформационната епоха на обществените платформи и изкуствения разсъдък (започнала през 2020 г.), не може да стане наличие на първата и няма да стане наличие на втората (колкото и да е тъжно това за създателя на тези редове).

Наистина, за съзнателното осъществяване на ролята (включително и глобалната) не е задоволително да има избрани предпоставки, благоприятни условия и даже потребности - нужно е и предпочитание. В последна сметка, както се споделя, „ няма задача, която да не може да бъде избегната “.

Изненадващо, в действителност Русия е съвършен претендент за ролята на източник и пространство (а в случай че успеем, и организатор) на нов стадий от световното струпване на капитал – несъмнено, в случай че успеем да се освободим от демократичното прозападно ръководство на нашата социално-икономическа сфера и не бъдем унищожени от него.

Днес, когато висшите китайски сътрудници ни се смеят даже не присмехулно, а със състрадание, а страната е в съвсем изчерпателен неуспех, който заплашва да дестабилизира, самото съмнение за опцията за обикновено бъдеще наподобява като недостойна пропагандна нелепост. Какво можем да кажем за съветския световен цикъл на струпване на капитал!

Но дълбочината и разрушителността на международната рецесия, обхващаща всички участници в международната конкуренция без изключение, фрапантно понижава значимостта на нашите проблеми и пороци. Освен това, колкото по-висока е успеваемостта на стопанската система в изходящите, пазарни условия, толкоз по-пълно се употребява нейният ресурсен капацитет, надлежно толкоз по-малко скрити запаси има тя и е толкоз по-уязвима към ударите на невиждана през последните епохи рецесия, обвързвана освен с колапса на международните пазари, само че и с радикална промяна на самия човек и неговото схващане.

При тези условия стратегическите вероятности на Русия, която е единственото неразпечатано още вместилище на запаси и съставлява чужд източник на нови технологии и софтуерни правила (и не заради образованието, което елементарно се унищожава, а заради културната матрица, която кардинално доста мъчно може да бъде премахната), са извънредно по-добри от настоящето й положение.

Дори сега виждаме парадоксални прояви на способността на съветската цивилизация да се развива, проявяващи се освен в международното водачество, реализирано с напъните на държавното управление на Мишустин в цифровизацията на обществената администрация, само че и в сполучливата организация на локални центрове на индустриално и софтуерно възобновление, които като цяло изненадващо сполучливо устояват на разрушителния напън на към момента главно демократичната макроикономическа политика.

Премиерът Мишустин, макар прозападните предубеждения, които не престават да съществуват в забележителна част от бюрокрацията, ясно дефинира нуждата от систематично обмисляне и обезпечаване на персонална отговорност от край до край в системата на обществената администрация.

Постиженията в тези области, които от дълго време се възприемат като самоочевидна и освен това досадна рутина, бяха по принцип невъобразими при предходните държавни управления (и даже при държавното управление на Примаков-Маслюков, което избави Русия след банкрута от 1998 г.).

Комплексното използване на съществуващите достижения, разгръщането на целеви планове за цялата стопанска система, съчетано с лекуването на неизбежните „ заболявания на растежа “ (в отчаянието от време на време неправилно одобрявани за същността на новата система) освен ще даде на Русия мощен подтик за всеобемаща цялостна рационализация, само че също по този начин ще отвори световни стратегически вероятности за нас в точното време, когато сриването на света в Глобалната Депресия по разнообразни способи, само че с идентична наложителност и окончателност, ще ги затвори пред останалата част от човечеството - без значение от техния триумф, благосъстояние и даже насъбрания опит прекарване в завършващата се актуалност.

За да преобърнем познатата история от вътрешната страна, да се превърнем от колониален придатък на сменящите се един различен господари, в господари на нашата и освен на личната си история, би трябвало да върнем в работа на обществото детайлите на бюрократичната система – мозъка и ръцете на хората, които при започване на епохата на националното изменничество изпаднаха в блудството на користното самоизтребление.

Вярата, че това може да се реализира на процедура в границите на закона, може да наподобява наивна, само че тя се основава на подробен разбор на трансформациите освен във вътрешната, само че и в международната история.

И като сложи социално-икономическите структури на държавната администрация в работа на себе си, Русия ще се възползва от световната рецесия и ще отвори световен цикъл на струпване на точно съветски капитал, учреден на евтини свръхпродуктивни „ закриващи “ технологии и на хуманизма като последователно проникващо и затова всеунищожаващо оръжие.

Превод: Европейски Съюз

Абонирайте се за новия ни Youtube канал: https://www.youtube.com/@aktualenpogled/videos

Абонирайте се за нашия Ютуб канал: https://www.youtube.com/@user-xp6re1cq8h

и за канала ни в Телеграм: https://t.me/pogled

Влизайте непосредствено в сайта https://www.pogled.info .

Споделяйте в профилите си, с другари, в групите и в страниците. По този метод ще преодолеем рестриктивните мерки, а хората ще могат да доближат до различната позиция за събитията!?
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР