Русия е на второ място в света по брой на

...
Русия е на второ място в света по брой на
Коментари Харесай

АФП: Истина или лъжа - защо в Русия има толкова малко умрели от COVID-19

Русия е на второ място в света по брой на инфектирани с новия ковид (COVID-19), само че е записала 10 пъти по-малко умряли спрямо Англия, Франция, Италия и Испания. Мнозина се чудят: за какво смъртността в страната е толкоз ниска ?

Критици упрекнаха съветските управляващи, че не оповестяват правилно броя на жертвите, с цел да омаловажат мащаба на рецесията, като намират, че е мъчно да се повярва, че системата на опазването на здравето на страната се ръководи по-добре от тези в Съединени американски щати и Западна Европа.

Властите отхвърлиха да са фалшифицирали данните, като показват, че регистрират единствено умряли, чиято гибел е провокирана директно от ковид и че защото пандемията е пристигнала по-късно в Русия, тя е съумяла да извлече поучения от опита на Западна Европа.

Според специалисти демографските фактори също играят роля, в това число това, че в Русия има доста по-малко възрастни хора, които са изключително уязвими към вируса, отбелязва "Франс прес ".

Ето някои от аргументите Русия да е записала доста по-малко жертви, в сравнение с страните със сходни нива на заразяване.

Русия все още има 252 245 инфектирани, от които 2 305 са умряли. Това я слага единствено зад Съединени американски щати по брой на инфектираните, само че на 18 място в света по сбор на умрелите и на 58 място по жертви на 1 млн. поданици.

Някои слагат под въпрос данните, откакто числата, оповестени тази седмица, демонстрираха нарастване на умрелите през април в Москва над броя, регистрирани като свързани с ковид.

Данните демонстрират, че Москва е записала общо 11 846 умряли предишния месец, нарастване с 1 841 по отношение на април предходната година, само че единствено 639 умряли от ковид.

Градските здравни управляващи през вчерашния ден отхвърлиха всевъзможни операции, като акцентираха, че "сравняването на смъртността на месечна база е несвоевременно и не е явно доказателство за каквато и да наклонност ".

Всъщност в Москва е имало сходно нарастване на смъртността през януари 2019 година, март 2018 година и януари 2017 година

А най-важното съгласно градската администрация било, че методът на Русия за вписване на жертви от ковид се разграничава от потребления в някои други страни.

Някои страни регистрират всеки, който е починал, до момента в който е бил инфектиран, в общия им брой умряли, други включват случаи, при които се подозира, че вирусът е изиграл роля, а някои регистрират единствено жертвите, директно породени от затруднения от вируса.

Русия е на консервативния завършек на скалата и приписва жертви на ковид единствено когато гибелта може да бъде директно обвързвана, най-често посредством пневмония.

"Ако някой почине от сърдечен удар, само че е бил диагностициран с COVID-19, формалната причина за гибелта му ще бъде инфаркт ", означи Сергей Тимонин, демограф от Висшето учебно заведение по стопанска система в Москва, като добави: "С други думи, не всички умряли от тези с ковид ще бъдат регистрирани като жертви на ковид. "

Здравните управляващи в Москва обявиха, че при аутопсии, осъществени на умряли, за които се подозира, че са били инфектирани с ковид, 60 % са умрели от други аргументи, като инфаркт и инсулт, рак и други терминални болести.

Русия има едно от най-високите нива на тестване за съществуване на ковид в света, като до момента са осъществени към 6 млн. теста.

Така че, макар че общият брой на инфектираните е доста огромен, съвсем половината от записаните инфектирани - 46,5 % - са измежду хората, които не демонстрират никакви признаци.

Властите настояват, че огромният брой проби също е разрешил на управляващите да разпознават и изолират повече хора с вируса, което оказва помощ да се предотврати разпространяването му към хората, изложени на риск.

Продължителността на живота в Русия се срина след рухването на Съветския съюз, като съвсем заличи поколението, което в други страни е най-силно наранено от вируса.

Само 14,6 % от руснаците са на възраст над 65 години, спрямо 23 % в Италия и 19,3 % в Испания.

В Италия хората над 70 години съставляват 39 % от доказаните случаи на вируси и 79 % от смъртните случаи. В Испания това е 50 % от хоспитализациите и 86 % от смъртните случаи.

Русия към момента не е разгласила такава статистика за цялата страна, само че в Москва тези на възраст над 65 години са съставлявали едвам 16 % от случаите от 1 май.

Страната също има доста по-малко възрастни хора в домове за грижи, които са се трансформирали в точки за инфекции и гибел в доста страни.

Русия преброи едвам 290 000 места в публично записаните домове за грижи през 2018 година за население от 146 милиона. През 2015 година Франция имаше към 700 000 души в домове за население от 67 милиона. От 27 000 смъртни случая на вируса във Франция 10 000 са били в домове за грижи.

Русия споделя, че друга причина за по-ниската му смъртност е, че виждайки какво се случва на друго място, преди инфекциите да скочат, тя съумя да приспособява своите лечебни заведения към вируса в точния момент.

Медицинските служащи показаха опасения по отношение на оборудването, в това число неналичието на защитно съоръжение за личния състав и новите вентилатори, които бяха упрекнати в смъртоносни пожари в лечебните заведения в Санкт Петербург и Москва.

Властите обаче съумяха бързо да трансфорат лечебните заведения и клиниките в центрове за лекуване на вируси, като броят на леглата за инфектираните нараства от 29 000 на над 140 000 в границите на няколко седмици. Към 13 май към 30 % от леглата към момента са разполагаем.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР