Русия е на път към икономически срив, който ще съперничи

...
Русия е на път към икономически срив, който ще съперничи
Коментари Харесай

JP Morgan: Шокът за руската икономика ще бъде подобен на този от кризата от 1998 г.

Русия е на път към стопански срив, който ще съперничи на този от рецесията от 1998 година, когато страната разгласи дефолт по дълга си. Това предвижда американската капиталова банка JP Morgan, която обаче акцентира, че финансовите последствия през днешния ден могат да бъдат по-малки спрямо 1998 година, предава Блумбърг.

Дни откакто съветският президент Владимир Путин подреди на своите войски да нахлуят в Украйна, икономистите стартират да разгласяват прогнози за единадесетата най-голяма стопанска система в света, въпреки че вероятностите пред нея не престават да са неразбираеми и да подлежат на преразглеждане.

В отчет, оповестен през днешния ден, от JPMorgan Chase & Co. изясняват на своите клиенти, че чакат стесняване от 7% на съветския вътрешен артикул за цялата 2022 година От Bloomberg Economics пък предвиждат спад от към 9%. Икономиката на Русия се сви с 5,3% през 1998 година на фона на финансовата рецесия на страната

Руската стопанска система е под голям напън от задграничните наказания върху търговията, финансите и пътуваният, както и изключването на голям брой съветски банки от световната финансова система SWIFT. Русия пробва да защищити стопанската система и пазарите си с финансов надзор, удвояване на лихвените проценти и други незабавни ограничения, които неизбежно ще навредят на растежа.

„ Санкциите подкопават двата стълба, насърчаващи стабилността – валутните запаси на централната банка и остатъка по настоящата сметка на Русия “, споделят в отчета си икономистите на JPMorgan, водени от Брус Касман. „ Санкциите ще оставят своя отпечатък върху съветската стопанска система, която в този момент наподобява е на път към дълбока криза “, добави той.

Въпреки това вложителите настояват, че въпреки човешките и геополитическите последствия от нахлуването на Русия в Украйна да са по-значими от събитията през 1998 година, в кратковременен проект спадът на рублата се оказа по-малък и страната в този момент има по-голяма дарба да предотврати неизпълнението на дълга си, изключително в случай че други страни продължат да се опълчват на налагането на наказания върху нейния експорт на сила.

„ Дългосрочното вероятност е по-тревожна “, разяснява Тим Граф, началник на макростратегията за Европа, Близкия изток и Африка в State Street Global Markets. „ Колкото по-дълго са в действие тези наказания глобите, толкоз Русия да се трансформира в финансов пазар, който да бъде избягван години напред, изключително в случай че се подхващат и ограничения против износа на газ и нефт “, добави той.

„ Слабостта на валутата, която виждаме в този момент, неизбежно ще бъде инфлационна, изключително в случай че стопанската система остане затворена от останалия свят “, сподели Граф. „ В този случай не е мъчно да си представим рискови сюжети, сходни на интервала след 1998 година “, добави анализаторът.

Приходите от нефт и газ обезпечават поддръжка в твърда валута за Русия, защото продажбата и превозването на сила не са подложени на наказания поради опасенията на държавните управления на Съединени американски щати и другите страни, че сходни ограничавания последна сметка ще навредят повече на техните стопански системи. В началото на годината Русия имаше месечен остатък по настоящата сметка от към 20 милиарда $.

Bloomberg Economics счита, че при евентуално блокирането на износа на нефт и газ съветската стопанската система може да се свие с към 14% тази година.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР