Русия е на път да загуби статута си на безспорен

...
Русия е на път да загуби статута си на безспорен
Коментари Харесай

Турция вече построи лек самолетоносач, започва подводници

Русия е на път да загуби статута си на неоспорим собственик на Черно море, заяви изданието svpressa.ru. Амбициозната и скъпо струваща корабостроителна стратегия на Турция ще я направи освен районна мощ, само че и същински океанска.
Докато Русия строи кораби с дребна водоизместимост, въпреки и с мощно въоръжение, турците съществено се захващат за строителството на самолетоносачи, което ще им обезпечи място в международната военноморска „ висша лига ”, тъй като ще може да оперира надалеч от своята национална територия.
Първият от тези кораби (L 400 Anadolu) е спуснат на вода на 4 май 2019 година Макар да е направен по испански план и публично е разгласен за повсеместен десантен транспортен съд, той в действителност е лек авионосец за 12 американски изтребители F-35 и 12 ударни френско-германски вертолета NHI NH90, плюс 500 морски пехотинци, 46 танка или 77 броя колесна техника
При цялостно водоизместване 27,5 хиляди тона и дължина на корпуса 231 метра, Anadolu стана най-големият военен транспортен съд на турския флот в цялата му история.
Тези дни обаче Реджеп Ердоган съобщи, че прекомерно скоро „ Анадолу ” към този момент няма да е флагман, защото Турция има намерение в най-близко време ще стартира строителство на пълностоен авионосец, който Анкара със лични сили ще проектира, построи и въоръжи.
Изказването не наподобява на хвалебствено изхвърляне, а е надълбоко премислена стратегия с планувани стадии. За този авионосец Ердоган за пръв път отвори дума пред 2016 година Тогава при спускането на вода на корветата „ Бургузада ” той съобщи: „ Турция не може да си разреши да понижи капацитета на своята отбранителна индустрия или да приключи стъпките във военната сфера. Това преди всичко е обусловено от географското разположение на страната. По силите на Турция ще бъде да построи собствен авионосец. Ние ще го създадем. Няма никакви трудности по пътя. Упорствайки, може да се реализира всичко. Сега, популярност на Аллах, на кормилото на Турция стои самоотвержено и уверено държавно управление. ”
Доколко това е допустимо? Такива трудности като техническа, софтуерна и финансова трудност са краткотрайна фантастика, преодолима във времето. На пръв взор най-сериозен е казусът с изтребителите F-35, чиято продажба Белият дом блокира. За в този момент на палубата на „ Анадолу ” най-вероятно ще има единствено вертолети.
В политиката обаче нещата бързо се менят, напомня svpressa.ru. Съединени американски щати се нуждае от съюза с Анкара срещу Русия. Проблемът е каква примамка ще постави Вашингтон на кукичката. Например Крим изцяло подхожда за задачата.
Справката демонстрира, че „ Анадолу ” е издигнат с съвсем китайски темпове – заложен е за строителство в корабостроителницата в Тузла през февруари 2018 година и по-късно повече от 2 година големият транспортен съд към този момент е спуснат на вода. Тази година би трябвало да влезе в строя.
Аналогична е обстановката с 13-те налични немски подводници Piri Reis с въздухонезависими мотори. През декември 2019 година Ердоган заяви, че от 2022 година Турция ще получава годишно по една дизел-електрическа подводница лично произвеждане – общо 6 броя. Досега Турция в никакъв случай не е правила подводници, прецизира svpressa.ru.
Автор: Ганчо КАМЕНАРСКИ
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР