Русия е на път да осъществи най-амбициозната си научно-изследователска космическа

...
Русия е на път да осъществи най-амбициозната си научно-изследователска космическа
Коментари Харесай

Ракетата Протон-М с космическия телескоп Спектр-РГ бе изведена на стартовата площадка

Русия е на път да реализира най-амбициозната си научно-изследователска галактическа задача след злополуката на “Фобос-Грунт ” през 2011 година Днес Роскосмос оповести, че тази заран, на 14-ти юни 2019 година, в 04:30 ч. българско време, ракетата “Протон-М ” с ускорителния блок “ДМ-03 ” и галактическия телескоп “Спектр-РГ ” бе изведена на площадката за изстрелване №81 на космодрума Байконур.

Ако изстрелването е сполучливо, “Спектр-РГ ” ще се трансформира в първата ръководена от Русия роботизирана галактическа задача, която след разпадането на Съюз на съветските социалистически републики ще се насочи оттатък рамките на околоземната орбита. До сегашния миг руснаците са изстреляли няколко междупланетни научно-изследователски задачи, само че те (като  “Марс Експрес ”) са за потребностите на европейската космонавтика или (като “ЕкзоМарс-2016 ”) са с съветско присъединяване, само че са главно ръководени от ЕКА. За съпоставяне “Спектр-РГ ” има немско и американско съдействие, само че планът се управлява от Роскосмос, а галактическият уред е издигнат от Неправителствени организации “Лавочкин ”. 

Ракетата “Протон-М ” на стартовата площадка. Снимка: КЦ “Южный ”/ЦЭНКИ

През идващите седем дни експертите ще проведат самостоятелни инспекции на галактическия уред, ракетата, горната степен, системите за ръководство и наземната екипировка. Това е ексцентрично дълга процедура за ракетите “Протон ” – нормално те изхвърчат в границите на три до четири дни след извеждането им на стартовата площадка. Но защото “Протон-М ” в настройка с блок “ДМ-03 ” е летяла единствено три пъти, от които два полета са приключили с неуспех, ръководителите на задачата желаят да се убедят, че този път всичко ще мине наред. 

Изстрелването е планувано за 21-ви юни в 15:17 ч. българско време. Ако всичко мине наред, телескопът би трябвало да бъде позициониран в точката на Лагранж L2 от системата “Земя-Слънце ”.

Напомням на читателите, че рентгеновият телескоп “Спектр-РГ ” е правоприемник на тогавашните амбициозни и сполучливи руски галактически телескопи “Астрон ” и “Гранат ”. Първоначално стартът му е бил плануван за 1992-1993 година, само че крахът на Съюз на съветските социалистически републики и последващият дефицит на средства довел до замразяването на програмата “Спектр ”. Едва през 2011 година в издължена околоземна орбита бе изведен радиотелескопът  “Спектр-Р ”, чиято задача продължи до началото на 2019-та и бе сполучлива. Чак в този момент Русия е в подготвеност да изстреля “Спектр-РГ ”, цели 26 години след в началото заложения период.

Източник: cosmos.1.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР