Русия е изстреляла 90 безпилотни летателни апарата срещу различни цели

...
Русия е изстреляла 90 безпилотни летателни апарата срещу различни цели
Коментари Харесай

Украйна посрещна новата година на фона на рекорден брой руски атаки с дронове

Русия е изстреляла 90 безпилотни летателни апарата против разнообразни цели в Украйна в новогодишната нощ, оповестиха украинските въоръжени сили. Според тях това е нахлуване с „ рекорден брой “ дронове.

Новината идва, откакто по-рано в понеделник представители на украинските военновъздушни сили над Одеса и Лвов . В последните дни на 2023 година Русия против цяла Украйна, като порази цели в Киев, Днипро, Лвов, Харков, Одеса и други градове.

В понеделник украинските военни обявиха, че са унищожили 87 от дроновете, изстреляни от Русия в новогодишната нощ.

При офанзивата над Одеса е умрял един човек, а девет души са ранени. Според военните нападението е било ориентирано против пристанищната инфраструктура на черноморския град. На един от пристанищните терминали е избухнал пожар.

Дроновете против Одеса са изстреляни от морето, където Русия е разположила 3 зенитно-ракетни системи, заяви Южното военно командване на Украйна.

„ Нивото на ракетна опасност е извънредно високо “, се споделя в изказването на командването.

Междувременно в неделя украинският президент Володимир Зеленски направи новогодишно послание към жителите на Украйна. Той им благодари за съпротивата против съветската инвазия и сподели, че войната е научила украинците да се приспособяват към компликациите.
 Украинският президент Володимир Зеленски прави новогодишното си послание към жителите на Украйна, 31 декември 2023 година
„ Основният резултат от годината, нейното главно достижение: Украйна стана по-силна. Украинците станаха по-силни “, сподели още Зеленски.

Той назова Русия „ най-голямата терористична организация в света “ и прикани битката против нея да бъде по-силна и дейна.

В изказването си обаче Зеленски съвсем не загатна обстановката на фронта и ограничавания триумф на контраофанзивата, която Украйна стартира през юни 2023 година, отбелязва Ройтерс. Той не обърна внимание и на компликациите при обезпечаването на непрекъсната военна поддръжка от Конгреса на Съединени американски щати и Европейския съюз (ЕС).

През 2024 година следва втората годишнина от началото на войната на Москва против Киев, откакто на 24 февруари 2022 година Русия стартира пълномащабното си навлизане в Украйна.

През ноември 2023 година командирът на украинската войска Валерий Залужни назова поради прекомерно бавния прогрес на Киев в отвоюването на територии от Москва.

Според Зеленски Украйна още не е постигнала търсените резултати на бойното поле заради неналичието на оръжия.

От началото на съветската инвазия Киев получава военна помощ от Съединени американски щати и страните от Европейски Съюз. През последните месеци обаче нейното подсигуряване се оказа предизвикателство за Украйна.

Финансовата и военна поддръжка от 61 милиарда $ за Киев от Съединени американски щати беше от републиканците в Конгреса, а унгарският министър председател и средствата, планувани от Европейски Съюз - 50 млрд . евро.

В края на 2023 година стана ясно, че нова военна помощ в размер на до 250 млн. $. За нова военна поддръжка в бъдеще ще е нужно единодушието на Конгреса.
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР